Det var sommarens heta potatis bland Spaniensvenskar och andra utlandssvenskar. Beslutet att garantipensionen till utvandrade svenskar i EES-länder hävs. Omkring 47.000 pensionärer blir av med sin garantipension vid årsskiftet. Men enligt experter och bedömare är beslutet en självklarhet eftersom det är ett bidrag som klassificeringsmässigt är fel att skicka över gränser.

– Intresset för Spanien håller i sig. Det är alltid intressant. Vi har flest uppdrag avseende Spanien som har kommit tillbaka starkare efter att skatteavtalen med Portugal och Grekland upphört.

Det säger Stefan Thomsson från globaltax.se som medverkar vid Spanienseminarierna vid Köpa Hus Utomlands. Vi ringer upp honom för att prata garantipension.

Det är tvära kast i lagstiftningen som påverkar många utlandssvenskar kan vi konstatera.

Skatteavtalen med Portugal och Grekland upphörde att gälla den 1 januari 2022. Bakgrunden till riksdagens beslut är att tjänstepensioner från privat intjänade invid anställning i Sverige hittills varit obeskattade eller lågbeskattade i Portugal och Grekland. Så nu har återflytten till Spanien inletts.

Det som i övrigt oroar är den svenska kronan.

– Vår krona är inte värd så mycket. Det dyrt att köpa i euro och jättedyrt att köpa i dollar för de som eventuellt ska åka till USA.

Pensionssmocka

Sommarens heta potatis på flera diskussionsforum och sociala medier var beskedet den 22 juni att riksdagen beslutade om att rätten att ta med sig garantipension vid utvandring från Sverige till annat EU/EES-land upphör från och med oktober 2022.

Rubrikerna var många efter utlandssvenskarnas pensionssmocka: ”Det går inte att överleva” menar en del svenska pensionärer som beskriver det som en ekonomisk smäll.

– Någon känner att Sverige sviker och blir tvungen att bryta upp från sitt liv i Spanien och återvända till Sverige och börja om.

– Garantipensionen lyfts för dem som är bosatta i annat EES-land. Den har aldrig kommit svenskar i USA och Thailand till del, säger Stefan Thomsson.

Så vad är garantipensionen?

– Förenklat var det en temporär lagstiftning för dem som flyttat och bosatt sig i ett annat EU-land. Garantipension gäller exempelvis inte för svenskar som flyttat till Thailand. För vissa har det blivit en stor sak, det vill säga för dem som är kvalificerade för garantipension.

Det är alltså en grupp Spaniensvenskar som tappar sin garantipension. Om denna är den enda inkomst de har så påverkar detta mycket drastiskt deras liv. Garantipensionen är ett skyddsnät anpassat för levnadskostnaderna i Sverige och tanken är att det land man bor i ska ta ansvar.

– För vissa är det småpengar eller ett välkommet bidrag som är betydelsefullt. En del kan se garantipension som betalas till utlandssvenskar som systemfel. När en person väljer att flytta från Sverige är det inte normalt att få bidrag eftersom det istället ska vara det nya bosättningslandets välfärdssystem med bidrag som ska gälla.

Så är det med barnbidraget. Vid flytt till utlandet tappar föräldrar det för att i stället omfattas av det nya landets lagar.

Garantipensionsfolket

Garantipensionsfolket är beroende av de pengarna för att överleva. Och det kan bli kris för vissa vilket självklart är trist.

Garantipensionen kan ses som ett bidrag eller ett slags existensminimum. Det gäller även för personer som flyttat till Sverige och inte arbetat länge nog för att få tillräcklig pension.

En grupp Spaniensvenskar som tappar sin garantipension.

Många personer har i dag en del garantipension och en del inkomstpension. Detta beslut kommer inte att påverka inkomstpensionen utan det gäller enbart garantipensionen. Anledningen är att garantipension, som tidigare nämnt, efter en EU-dom 2017 inte längre betraktas som en pension utan klassas som en minimiförmån.

Det finns EU-regler som reglerar vissa saker och som Sverige måste acceptera.

– Därför går det inte att kalla det för pension då det egentligen är minimiförmån eller bidrag som klassificeringsmässigt är fel att skicka över gränser.

Nya landets skyddsnät

Den som väljer att flytta till ett nytt land väljer då också att omfattas av det nya landets skyddsnät. Och det kan skilja sig åt väldigt mycket. Ur ett internationellt perspektiv är Sveriges garantipension förmånlig. Andra länder erbjuder överlag inte samma peng.

– För den som ligger på ruinens brant och behöver dessa pengar så är lösningen kanske att flytta tillbaka och vistas mer i Sverige och mindre i Spanien. Och långsemestra eller vinterboende i Spanien. Viktigast är att vara drygt 183 dagar i Sverige då har personen rätt till garantipension utifrån sin bosättning där, förklarar Stefan Thomsson.

Garantipensionen till utlandssvenskar i EU och EES har varit en temporär grej för de med låga livsinkomster medan de bodde i Sverige.

– Vissa skatter är temporära som den femprocentiga värnskatten som för tre år sedan blev borttagen.

– Att skriva sig i Sverige för att sedan bo i Spanien för att få garantipension är olagligt och inget råd jag ville ge någon.

Billigare

Å andra sidan finns det positiva saker sett ur ett ekonomiskt med att bo i Spanien. Vissa saker är ju faktiskt billigare i Spanien än i Sverige. Problemet är när personen börjar unna sig saker för att de är billigare i Spanien än i Sverige. Då är det lätt att kostnaderna skenar. Vidare är frukt och grönt färskt i Spanien. Uppe i Sverige är detsamma ibland fryst eller några dagar gammalt.

– Vi tycker att det är politikerna som rör till det. Tidigare flyttade en del till Portugal och trodde på noll procent skatt. Nu har skatteavtalet rivits upp och i stället för noll procent skatt är det 25 procent skatt.

– De som hamnar i det kaoset fördömer regeringen för att ha hävt skatteavtalet. Det gäller att aktivt hänga med i rättsutvecklingen och bedöma vad politikerna hittar på.

Upphör

Så garantipensionen upphör för utlandssvenskar i EU och EES. Garantipensionen fortsätter i Sverige. Någon kompensation till utlandssvenskar som mister garantipensionen förväntas inte. Rekommendationen är att flytta tillbaka och vistas mer i Sverige och mindre i Spanien.

Regeringens kommentar är att avsikten med den nu gällande regleringen har hela tiden varit att den ska vara tillfällig.

Och någon stor valfråga vid det senaste riksdagsvalet blev det inte eftersom alla partier tycker lika.

Förslaget innebär i praktiken att de som ansöker om garantipension efter 1 oktober 2022 och inte tidigare haft rätt till garantipension kommer att få avslag om man inte är bosatt i Sverige. För de personer som innan sista september 2022 ansökt och fått beviljad garantipension kommer utbetalningarna för dig som är bosatt utomlands att upphöra från och med 1 januari 2023.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.