Regeringen planerar för en digitalisering gällande fakturor för alla landets verksamheter. 

Man ville införa det redan från och med nästa år men nu skjuts det upp till åtminstone 2027. 

Egenföretagare behöver inte skicka sina fakturor digitalt eller tillämpa det nya momsundantaget från och med nästa år som regeringen tidigare planerat. Detta har bekräftats av UPTA, som är egenföretagarnas professionella branschorganisation.

Kravet på digitala fakturor slopas inte utan skjuts endast fram till åtminstone 2027. Man väntar på att den nya lagen ‘Crea y Crece’ (skapa och växa) ska behandlas. När den väl träder i kraft kommer alla verksamheter bli tvungna att fakturera digitalt.

När momsundantaget träder i kraft är ännu inte känt men det kommer inte att ske nästa år.   

I ett pressmeddelande har UPTA sagt att inga framsteg gällande en tydlig tidsplan för att göra elektroniska fakturor obligatoriska har gjorts. Detsamma gäller IT-infrastruktur hos skatteverket för att möjliggöra detta. 

Regeringens arbetslag som har i uppgift att utarbeta de nya kraven träffades senast för flera månader sedan utan att några framsteg gjordes. Åtminstone har inga kommunicerats, uppger UPTA. Laget består av, bland annat, representanter för statskassan och flera föreningar för egenföretagare.    

UPTA menar att den rådande situationen skapar förvirring bland sina medlemmar eftersom det fortfarande finns en utbredd uppfattning om att kravet på digitala fakturor träder i kraft nästa år, som var planerat. 

Crea y Crece-lagen godkändes i september 2022 och slår fast att alla verksamheter måste skicka digitala fakturor. Men lagen har alltså ännu inte trätt i kraft. När den väl gör det gäller inte samma krav på omställning för alla. Ett företag som har en årlig omsättning på 8 miljoner euro eller mer har ett år på sig att helt övergå till digital fakturering medan de som omsätter mindre har två år på sig. 

“Vi kan varken skrämma eller förvirra fler än 3,8 miljoner egenanställda människor i vårt land. Förändringarna i en så känslig fråga som beskattning måste förmedlas med total transparens och klarhet, utan de minsta tvivel kring vilka krav som skatteverket ställer på egenföretagare,” säger UPTA-presidenten, Eduardo Abad.

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson