Den spanska statsskulden ökade under fjolåret med 75,2 miljarder till 1.503.000 miljoner euro. Eller 1,5 biljoner euro. Samtidigt minskade Spaniens skuld som andel av BNP med fem procentenheter till 113,1 procent tack vare ekonomisk tillväxt och inflation.

Ett lands skulder kan mätas på två sätt. Antingen i euro det vill säga i absoluta värde och vad utlandsskulden är i förhållande till BNP.

När Spaniens riksbank Banco de España i fredags publicerade siffrorna för 2022 var det två ansikten av samma mynt. Det positiva var att den offentliga skulden i förhållande till bruttonationalprodukten (BNP) låg på 113,1 procent vid årsskiftet vilket var en minskning med fem procentenheter lägre jämfört med året innan (118,3%). Det var mer än två procentenheter under regeringens uppsatta mål att ligga på 115,2 procent vid årsskiftet.

Men i absoluta tal fortsätter skulden att öka med 5,3 procent jämfört med året innan. I december hade statsskulden ökat med 75,2 miljarder jämfört med samma månad föregående år.

Annons

Statsskulden i förhållande till BNP minskade tack vare tillväxten och inflationen som får skatteintäkterna att öka.

2024 kommer Europeiska unionen att återgå till de finanspolitiska reglerna som kräver att den offentliga skulden minskas till 60 procent av BNP och underskottet till 3 procent. Dessa regler upphävdes i den så kallade stabilitets- och tillväxtpakten i början av pandemin för att ge EU-länderna utrymme att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av covid-19.

I Spanien är det främst skulden i socialförsäkringen som sticker ut och som överskrider hundra miljarder euro. Den ökade med 9,3 procent till 106 miljarder euro på grund av de lån som staten beviljat myndigheten för social trygghet för att finansiera verksamheten och obalansen i ekonomin.