Den svenska kronan är fortsatt svag. Kortsiktigt syns ingen förbättring. För semesterhungrande svenskar som väntar på sommar, sol och semester vid Medelhavet ser det ut som att den dåliga växelkursen från förra sommaren håller i sig.
Annat var det sommaren 2012 med en låg eurokurs. Sedan mars 2009 hade den svenska kronan ökat 30 procent i värde gentemot euron.
Den 22 augusti 2012 kostade en euro 8:61 SEK hos Forex. Ett år tidigare sålde företaget valutan för 9:61.
Jämfört med sommaren 2012 så nådde euron i mitten på juli 2023 en rekordnivå på omkring 11,87 kronor.
Nu får den som vill växla till sig euro inför resan räkna med en kurs på omkring 11,59 kronor medan en dollar kostar omkring 10,89.
I höstas var det optimistiska tongångar.
– I vår januariprognos hade vi att kronan skulle stå på 11 kronor mot euron den 30 juni i år. Det kommer inte att hända nu, säger Mattias Persson, chefsekonom hos Swedbank, till TT.
Den svenska kronan har återigen blivit det som finansmannen Christer Gardell beskrev som ”en liten skitvaluta” i en TT-intervju.
Den starka ekonomin och arbetsmarknaden i USA stärker den amerikanska dollarn och försvagar små valutor som den svenska.
– Jag tror i närtid att man ska räkna med en kronkurs på 11,40–11,50, så det är ungefär samma nivå som förra årets sommar, säger Mattias Persson.
Inflationstakten har sjunkit mer i Spanien än i Sverige. Det kan gynna svenska turister marginellt med lite mer köpkraft jämfört med förra sommaren.
På onsdagen är kronkursen 11,69 euro.