De senaste åtta åren har regionens fiskexport ökat med mer än 70 procent.
Under årets första kvartal exporterade Andalusien 14 630 ton fiskprodukter, till ett värde av drygt 132 miljoner euro. Detta motsvarar en ökning med 2,4 procent jämfört med samma period 2023 och hela 71,6 procent mot 2016.
Av den totala vikten såldes 11 400 ton till andra EU-länder medan 3 230 ton hade länder utanför unionen som destination.
Lite mer än 75 procent av totalen var processed mat, alltså konserverad fisk eller oljor.
Bland Andalusiens provinser står Cadiz ut med en total export på 8 700 ton, till ett värde av drygt 79 miljoner euro. Därefter följer Huelva med 2 354 ton (24,4 miljoner euro) och Sevilla med 1 469 ton (12 miljoner).
Málaga nådde precis över 9 miljoner euro och exporterade 950 ton; Almeria kom upp i drygt 4,5 miljoner (918 ton); Granada drog in lite mer än 2,8 miljoner (215 ton); Jaen landade runt 165 400 euro (23 ton) och Cordoba på drygt 16 700 euro (2 ton).
Den största delen av exporten, 33,3 procent av totalvärdet, gick till Italien. Det motsvarar omkring 48 miljoner euro. Italienarna köpte färsk fisk för 19,5 miljoner och processad för 24,2.
Därefter kom Portugal som köpte andalusisk fisk för 24,5 miljoner euro, 26 procent av totalen; och på tredje plats hamnade USA med 8 miljoner euro (8 procent).