Trots att de har en fast inkomst är det idag mycket svårt för unga människor i Spanien att lämna sina föräldrahem.
Hyrorna fortsätter att öka i Spanien och flera klarar inte av att hänga med de ökade levnadskostnaderna på sin lön. Bostadsbristen drabbar unga särskilt hårt och många har svårt att flytta hemifrån, trots att de har jobb. En rapport från det fristående nationella ungdomsrådet – Consejo de la Juventud – visar att 7 av 10 personer mellan 16 och 29 år bor hos sina föräldrar trots att de är anställda.
Det senaste året har siffran över unga som lämnar sina föräldrahem förbättrats något och gått upp med en procentenhet till 17 procent. Det är den bästa siffran sedan början av 2020 men är ännu inte uppe på samma nivå som innan pandemin då den låg på 18,7 procent.
Den är även långt efter de 26 procent som gällde innan bostadsbubblan sprack 2007 och den följande ekonomiska krisen.
92 procent av lönen
Sedan 2007 har situationen förändrats drastiskt för unga människor i Spanien. Enligt en talesperson på Consejo de la Juventud finns det inte tillräckligt med arbetsmöjligheter i områden där bostäder är billiga och samtidigt håller boendena i delar av landet där det finns jobb lägre kvalitet.
Enligt uppgifter från ungdomsrådet ligger en genomsnittlig hyra på omkring 968 euro per månad, 88 euro dyrare än för bara ett år sedan. Det betyder att unga personer i genomsnitt skulle behöva lägga mer än 92 procent av sin lön endast på hyra. Klart mycket mer än den oskrivna rekommendationen om att inte lägga mer än en tredjedel av sin inkomst på bostaden.
Kostnader för el och vatten har också gått upp med 17,3 procent. Det innebär att även unga som hyr rum i en delad bostad lägger mer än 30 procent av sin lön på bostaden. Medianhyran för ett rum i Spanien är 380 euro per månad vilket är mer än 36 procent av genomsnittslönen för en person mellan 16 och 29 år.