Den svenska närvaron i Cádiz är sedan honorärkonsulatet stängde obetydlig i Västeuropas äldsta stad. Det finns på det hela taget inte så många utlänningar i Cádiz. Övervägande delen av besökarna är spanska turister. Söder om Cádiz ligger däremot Chiclana och golfbanan Sancti Petri med tyska turister och vintergäster. Av Ola Josefsson

Ett stort svenskevenemang i Cádiz var lördagen den 19 november 2005 vid 11-tiden. Då siktades Ostindiefararen Götheborg III strax utanför Cádiz hamninlopp. På kajen hade ett tusental personer samlats för att ta emot Götheborg.
Det var spanjorer och många tillresta svenskar som hälsade skeppet och dess besättning välkommen med svenska flaggor och hurrarop ackompanjerade till Cádiz egen blåsorkester. Under tio dagar låg hon i hamn.

HANDFULL SVENSKAR
Det finns en handfull bofasta svenskar utöver de svenska språkstudenter som är på tillfälligt besök. Irene Lindberg från Linköping kom till Cádiz redan för 38 år sedan. Förutom några kortare perioder i La Coruña, Madrid och Sverige har hon varit bosatt i Cádiz där hon också har en lägenhet med fyra sovrum som 1970 kostade 650.000 pesetas.
Hon var tidigare gift med en spanjor som arbetade vid marinen. Nu jobbar hon inom hemtjänsten för ett privat bolag vars tjänster kommunen köper in. Irene har fyra äldre personer som hon vårdar.
-Cádiz är en trevlig stad med många festligheter, säger Irene som antagligen flyttar till Sverige inom kort för att sköta om sin mamma.
Irene har fyra döttrar varav en bor i Linköping. En annan är Eva Lindberg, 26, född i Cádiz, svensk- och spansktalande och som utbildar sig till journalist i Sevilla.

ÖSTERSUNDSTJEJ
I Cádiz gamla stad bor Östersundstjejen Åsa Olsson Pérez. Hon träffade Ernesto Pérez Hormaeche i samband med utbildning i London. Han var där för att göra en doktorsavhandling i arkeologi.
De blev ett par och det blev Madrid i sju år. Åsa jobbade med diverse jobb i den spanska huvudstaden. Hotel Suecia, Restaurang Bellman, flygbolaget Spanair, Electrolux innan det blev jobb som flygvärdinna.
-Men jag ville till Cádiz, men Ernesto ville flytta till Sverige. Jag fick som jag ville…
Västeuropas äldsta stad har hög arbetslöshet men det ordnade sig fint för Åsa som fick jobb på Det Norske Veritas España, S.L., ett företag som arbetar med certifiering och utför kontroller på fartyg så att dessa uppfyller internationella regler. DNV finns i flera spanska hamnstäder med huvudkontor i Madrid.
-Cádiz är fin och har mycket att erbjuda. Människorna bryr sig inte så mycket om det materiella, de lever enkelt, umgås, går på caféer och lever för dagen. Härifrån kommer många artister, sångare, dansare, musiker och konstnärer, berättar Åsa Olsson Pérez.

SPRÅKSKOLA
Nyligen hade Åsa och Ernesto en svensk barnflicka som avslutat sina studier vid språkskolan SIC i Cádiz. Stina Yxsjö, 23, från Örebro och Frövi ska till Sverige några veckor, sedan väntar Barcelona.
-Men jag vill tillbaka till Cádiz. Jag hoppas kunna hitta ett arbete här. Men det är svårt, det är lättare i Barcelona som har flera telemarketingföretag som anställer massvis av svenska ungdomar, säger Stina Yxsjö när vi träffar henne dagen före avresan till Sverige.
-Cádiz har inte samma utbud som Barcelona men det är mer spanskt genuint. Trevliga enkla människor som är stolta över sin historia.