Svensk polis har en ganska klar uppfattning över vilken roll den 42-åriga svenska kvinna som greps i Fuengirola har i Sveriges största dopningshärva genom tiderna. Kvinnan är fortfarande häktad och hennes 43-årige sambo är fortsatt internationellt efterlyst. I skrivande stund är 15 misstänkta fortfarande häktade. Ett 40-tal poliser arbetar med utredningen. Av Ola Josefsson
– Vi har en ganska klar uppfattning vilken roll hon har, men vi vill inte dela med oss av den informationen ännu, säger Börje Öhman, poliskommissarie och informationschef vid polismyndigheten i Västernorrlands län.
Kvinnan som greps den 9 december i stadsdelen Los Boliches i Fuengirola är ”inte överdrivet samarbetsvillig” i polisutredningen. Hon förnekar brott. Åklagaren har begärt förlängd åtalstid.
Svenska Magasinet kan i detta nummer publicera bilder över polisens beslag i Fuengirola som därefter har transporterats till Sverige. Den 42-åriga svenska Fuengirolabon är restförd hos Kronofogden med 280.000 kronor. Hennes sambo har en skuld på en kvarts miljon kronor. Officiellt hade de inga tillgångar och utmätningsförsöken sommaren 2009 misslyckades.
Den pågående polisutredningen visar dock något helt annat. En stor summa kontanter har hittats, tillräckligt mycket för att de ska misstänkas för grovt penninghäleri. Kvinnan och hennes sambo är även misstänkta för grovt dopningsbrott och grovt smugglingsbrott.
Det beslag som spansk och svensk polis gjorde i Fuengirola innehåller en hel del. Innan beslaget är helt analyserat och dokumenterat noteras bland annat en bil och motorcykel.
Vad Svenska Magasinet erfar ska beslaget även bestå av utrustning och maskiner som används vid förpackning och tillverkning av dopingmedel. I beslaget ingick 2.500 doser anabola ämnen, 6.400 tillväxthormoner, 300.000 dietpiller, 600.000 ampuller, 400 kilo råvara för framställning av dopningpreparat samt ytterligare 300 ampuller. Det beslagtagna fyllde en halv lastbil.
– En kort tid före tillslaget flyttades materialet från en lagerlokal till bostaden i Fuengirola. Ett av rummen i bostaden var fyllt till bristningsgränsen, säger Börje Öhman till Svenska Magasinet.
När det gäller kvinnans sambo, en 43-årig kroppsbyggare som tidigare dömts för narkotikabrott och dopningsbrott, är fortsatt internationellt efterlyst.
– Vid gripandet fick vi indikationer på att han kunde befinna sig i Serbien, några ytterligare indikationer har vi inte, säger Börje Öhman till Svenska Magasinet.
Finns det fler misstänkta svenskar i Spanien?
-Inte så vitt jag vet.
Det var den 9 december som ett tillslag gjordes mot ett 40-tal personer misstänkta för grovt dopingbrott i Sverige och i Fuengirola. Tillslaget under kodnamnet Liquid gjordes i ett samarbete mellan polismyndigheter i Spanien och Sverige, Tullverket, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Fem svenska poliser var på plats vid tillslaget i Fuengirola. Under lång tid före tillslaget hade svensk och spansk polis spanat på det svenska paret.
Av de 40 personer som omfattades av tillslaget häktades 31 misstänkta. Under utredningens gång har ytterligare misstänkta häktats. I skrivande är 15 misstänkta fortfarande häktade. De 28 som frigivits är fortsatt misstänkta för brott men bedöms inte kunna försvåra utredningen om de befinner sig på fri fot.
I den dokumentation som beslagtagits finns uppgifter som styrker en omfattande hantering av dopingmedel. I dagsläget är mer än 1.000 köpare identifierade. Utredningen kring misstänkta köpare fortsätter.
Vid ett av de senare gripandena i Göteborg gjordes beslag av anabola steroider överstigande gränsen för grovt dopingbrott.
Bland annat greps en av Sveriges just för tillfället främsta kroppsbyggare. Även där fann polisen dopningspreparat. Mannen är fortfarande häktad och misstänkt för grovt dopningsbrott och grovt smugglingsbrott.
– Av de nu häktade gjorde vi beslag hos samtliga, säger Börje Öhman.
Enligt den information som polisen har släppt på har över en miljon kronor i kontanter beslagtagits i Sverige. Enbart hos de misstänkta som gripits i Sverige har polisen funnit cirka två miljoner enheter dopningsmedel. Gränsen för grovt dopningsbrott går vid 50.000 enheter. I beslaget ingår bland annat 106.200 tabletter och 1.730 kapslar.
Det finns även beslut om kvarstad som motsvarar värden för flera miljoner kronor, enligt Börje Öhman, poliskommissarie och informationschef vid polismyndigheten i Västernorrlands län. Det är för närvarande inte möjligt att förutsäga när de första åtalen är klara.
I den fortsatta utredningen är ca 40 poliser från Västernorrland och Västerbotten förstärkta med fyra utredare från Tullverket involverade.
– Nu inriktar vi oss på att sy ihop hela utredningen i grossistledet, till detta kommer sedan köparna, säger Börje Öhman avslutningsvis.