Under det nationella nödläget i Spanien blev vi påminda om ett av de intryck som normalt märks mest i landet. Fullsatta caféer, doften av kaffe och tjutet från expressomaskinen. Folktomma och tysta caféer utan kaffedoft. Tragiskt? Javisst! Av Ola Josefsson

Jag skrev tidigare i en text under det nationella nödläget att Spanien är folksamlingar. I stället för att dricka kaffe i hemmet ses vi över en kopp kaffe på stan. Dagligen, året runt. Det är så Spanien lever.

På caféet planeras framtiden. Möten och avsked. Affärer görs upp. Nya bekantskaper knyts. De flesta caféer har en morgontidning som går från hand till hand.

Här i Spanien sitter vi i lugn och ro och smuttar på en kaffe. Det är sällsynt i mina kvarter att någon bär runt på en stor pappersmugg med någon blaskig sörja som kallas kaffe-latte. Jag är så glad att slippa se sådant i Spanien. Det är förödande och tar död på den gamla fina cafékulturen.

Första parkett
Vi sitter vid cafébordet eller bardisken och dricker vårt kaffe. En stund för återhämtning, begrundan, iakttagelse, en stund för samtal eller tidningsläsande. Och du får sitta hur länge du vill på din spanska trottoar- eller torgservering.

Har du satt dig vid ett bord och tagit in din espresso, cortado, cafe con leche eller carajillo får du sitta hur länge du vill. Jag har aldrig varit med om att någon har blivit bortkörd för att ha suttit för länge. Från ditt cafébord följer du den spanska vardagen, från första parkett.

Jag fick nyligen en fråga från chefredaktören Anders Rosell vilka vanliga kaffesorter vi har.

Det har druckits kaffe i Spanien sedan 1700-talet. Rent generellt har kravet på bra kaffe ökat. Spanskt kaffe är i regel mycket svart vilket beror på att upp emot 20 procent är sockerrostade bönor. Kaffet blir svart som becktjära och får en bränd smak. Det tycks som att färgen är viktigare än smaken ibland.

Vi konsumenter har höjt kraven och kräver bättre kaffe och bättre behandling av de malda bönorna. Men smaken är olika och det ska den få vara. Ungefär som när vi väljer vin.
De olika sorterna står för sin egen arom, smak, personlighet och karaktär. Precis som vin gillar vi att betrakta, dofta och smaka.

Vissa kaffebarer undviker jag alltid. Det gäller brittiska och amerikanska. Vid nio av tio tillfällen är kaffet som serveras här under all kritik. Vattnigt och svagt.

Utmärkta kaffemärken
Även Spanien har utmärkta kaffesorter dit Guilis Black Blend räknas till de bästa. Priset ligger på 22 euro för ett kilo. Företaget Cafés Guilis grundades i Madrid 1928 och är specialiserade på att leverera till barer, restauranger och hotell. Deras flaggskepp heter Black Blend som är en blandning av fem olika sorters bönor.
Anläggningen ligger i Madridförorten Alcorcón har de importerar från Colombia, Brasilien, Nicaragua, Costa Rica, Uganda, Kenya och Indien.

I de flesta större provinsstäder kan du hitta utmärkta kaffebutiker som säljer utmärkta märken. Det italienskproducerade Lavazza Qualitá Oro är en favorit hos många med rätt kropp, karaktär och doft. Bakom hemligheten ligger utvalda Arabicabönor av högsta kvalitet från Centralamerika och Afrika. Priset för ett halvt kilo ligger på cirka 9,75 euro.

Franska Jamaica Blue Mountain är annars höjdarkaffet som gourméfolket bara älskar. Bönorna skördas på två tusen meters höjd i de Blå bergen (Montañas Azules) i Jamaica. Det mesta går till Japan på export. Priset ligger på cirka 52 euro för ett halvkilo.

Ett utmärkt kaffe som håller absolut högsta kvalitet är Café Juan Valdez som anses vara en av de främsta kaffeambassadörerna från Colombia i utlandet. Finns i stilarna Clásica, Gourmet och Premium, från milt, mellan till starkt. Cirkapriset ligger på 16 euro för ett halvkilo.

Costa del Sol
Så vilket kaffe väljer folket i provinsen Málaga? Ställer du frågan hur kaffet smakar i Málaga får du säkert svaret: Det smakar Santa Cristina. Det är klassikern med slogan ”tradición de buen café”, en bra kaffetradition. Det sägs att Café Santa Cristina är ett av de mest rotade varumärkena hos befolkningen. Jag tvivlar inte ett ögonblick.

Företaget Málaga Comercial S.A. började marknadsföra Santa Cristina 1954. Företaget går att spåra tillbaka till 1929 under namnet Lupe Rodríguez y Cía. Sedan 1990 ingår det i Andalucía de Productos del Café som i sin tur är en filial i den jättelika schweiziska koncernen Nestlé.
Sedan 1954 har Santa Cristina varit märket som Málagaborna föredrar med sin behagliga smak, kvalitet och den typiska doften som sprider sig över kusten. Doften av Santa Cristina är synonymt med Costa del Sol och provinsen Málaga.

Den stora livsmedelsjätten Andalucía de Productos del Café har inte mindre än åtta olika kaffemärken där var och en har en stor tradition i de olika provinserna i Andalusien. Santa Cristina är klar etta bland kaffemärkena i provinsen Málaga med 50 procent inom bar, restaurang– och hotellverksamheten. Inom livsmedelsindustrin står de för 52 procent. Varumärket är också stort i Córdoba.

Ett annat känt kaffe från Málaga var Cafés Castel. Det var ett av de äldsta märkena i Andalusien startades av Simón Castel Sáenz 1875 i Málaga och ansågs tillhöra det finare kaffet. Blev uppköpt av giganten Nestlé 2009.

Närbutiken
Det finns flera andra märken i matbutikernas hyllor som Marcilla (grundad 1907 i San Andrés, Barcelona) och Saimaza (1908 i Sevilla). Eller La Flor de Málaga från provinsen som produceras vid Aceites Málaga S.L. i industriområdet Guadalhorce i Málaga. Ett annat märke som du kan hitta är Café La Aldeana (Las Palmas).
På Costa Tropical dricks det en hel del Cafés Cumbal som tillverkas i Monachil, Granada.

Santa Cristina är dock störst i provinsen Málaga och står för 70 procent av företagets totala försäljning eller omkring tre miljoner kilo.
Trots globalisering och konkurrens utifrån fortsätter Cafés Santa Cristina triumftåg. Visserligen tillverkas inte Santa Cristina i industriområdet Guadalhorce som det gjorde tidigare. Här finns lager och kontor. Tillverkningen av kaffet görs sedan år 2000 i Reus nära Tarragona. Bönorna som är arábica och robusta kommer från Sydamerika.
Identifieringen till Málaga är mycket tydlig. Och gemene man talarom kaffet som ”en smak av Malaga”. Och de som kommer härifrån men som bor i utlandet tar gärna med några paket i resväskan.

Cafés Santa Cristina finns med och sponsrar många lokala evenemang som Ferian i augusti och Semana Santa. Kaffemärket står bakom utmärkelsen Nazareno del Año och samarbetar med föreningar inom Federación de Peñas och brödrasällskapen Agrupación de Cofradías.

De har även från och till organiserat kafferutten under namnet ”Café de Oro” för att informera om en av Málagas mest kända produkter.
Läs mer på: productosdelcafe.com

Klassiska caféer i Spanien
El Cafè L’Òpera ligger mitt på den pulserande kända La Rambla. Från att tidigare varit vandrarhem och chokladaffär blev det senare Café-Restaurante La Mallorquina där aristokratin höll till. Från 1929 Cafè de l´Òpera.

San Ginés är Madrid mest kända chokladaffär som ligger i passagen San Ginés nära Puerta del Sol. Grundad 1894. Vackra vita marmorbord och här serveras förutom utsökt kaffe även choklad och churros.

Café Royalty är Cádiz klassiska café som startade 1912. Rofylld stämning som tar besökaren tillbaka i tiden. Intellektuella, politiker, musiker och artister hittar hit. Kaféet föll i glömska perioden före inbördeskriget och stängdes för att återigen öppna 2008 då nye ägaren Serna Martín återskapade originalet från 1912.

El Café Iruña i Bilbao ligger framför Jardines de Albia och invigdes 7 juli 1903. Är på totalt 300 kvadratmeter i olika sektioner med vacker konst. Fick år 2000 utmärkelsen Premio Especial al Mejor Café de España av det prestigefyllda magasinet Café Crème Guide to the Cafés of Europé.

El Café Gijón är ett landmärke i Madrids kulturliv som grundades 15 maj 1888. Här har jag tillbringat några timmar. Under Francotiden och övergången till demokrati samlades här intellektuella och artister. Federico García Lorca och kända namn ur Spaniens tjurfäktningstradition som Ignacio Sánchez Mejías var här. Ett måste under ditt besök i Madrid.

El Café Novelty är Salamancas äldsta café från maj 1905 och ligger på erkänt vackra Plaza Mayor. Till 1964 under namnet Café Nacional. Betraktas som en institution med kulturpersonligheter, artister och politiker bland gästerna.

El Comercial är officiellt Madrids äldsta café som öppnade 1887. Ett intimt café där vi sitter ostört. Besöks av bland annat Pedro Almodóvar och Carlos Herrera samt många andra som sitter vid borden omgiven av speglar.

En del väljer carajillo
Carajillo är Spaniens motsvarighet till kaffegök, kaffekask eller Uddevallare. En svart kaffe med en skvätt brandy, anis eller rom.
Drycken lär ha uppstått på Kuba av utplacerade spanska militärer då den västindiska ön var en spansk provins. För att ta mod till sig (coraje) blandade soldater kaffe med rom. En dryck för de modiga, en stark dryck avsedd för att övertyga. En dryck som sätter kroppens organ i beredskap. Den ger mod i strid.

Trots det förlorade Spanien Kuba…

Åter andra tror att drycken har sitt ursprung i Barcelona. Att uttrycket skulle komma från formeln “Un cafè, que ara guillo!” (¡Un café, que me voy!) som blev ”qu'ara guillo” (caraguillo). Men det finns ingen förklaring till hur “gui” blev “ji”.

Andelen alkohol och kaffe är också olika beroende på geografiskt område. I Katalonien består carajillo av lite kaffe och en hög andel alkohol medan Castilla y León har en större mängd kaffe.

Flera från det spanska kulturlivet har druckit carajillo, det gäller både Luis Buñuel, Joaquín Sabina och Los Rodríguez. Och själv tar jag mig alltid en carajillo när jag besöker klassiska Café Gijón på Paseo de Recoletos 21 i Madrid där författare, journalister och intellektuella träffas…

Försök med kaffeodling planeras öster om Málaga
Hittills har Europas enda kaffeodling funnits i Agaete på nordöstra Gran Canaria. Nu utförs ett spännande projekt i Algarrobo öster om Málaga som inom kort kan ha den första kaffeodlingen på europeiska fastlandet.
När IHSM La Mayora i Algarrobo senast skulle skicka en julhälsning på Twitter valde de att ta en bild på en kaffebuske som växer öster om Málaga. Efter den annorlunda julhälsningen har deras försöksprojekt uppmärksammats i flera medier.
I en dalgång nära den lilla byn Agaete på Gran Canaria ligger Europas enda kaffeplantage. Förutsättningarna är utmärkta med en temperatur som aldrig kryper under 17 eller 18 grader, liten nederbörd och vulkanisk terräng. Här växer Arabica som kommer från Etiopien. Odlingen är dock liten och produktionen ligger på endast 4.500 kilo med ett kilopris på 60 euro. Några andra odlare i området odlar kaffe för husbehov.
Nu finns det långt gångna planer på att dra igång ett försöksprojekt i Algarobo på Costa del Sol.
Det är IHSM La Mayora tillsammans med forskare vid Málaga universitet som ligger bakom projektet där de har planterat kaffeträd av sorterna arabiskt kaffe (Coffea Arabica) och robustakaffe (Coffea canephora, också känt som Coffea Robusta).
Projektet är på experimentstadiet. I första hand handlar det om att se hur kaffeträden trivs. Om det sedan är möjligt med odlingar och kaffeproduktion kommer i andra hand. Enligt de ansvariga vid La Mayora är det inte någon omöjlighet.
Iñaki Hormaza som är direktör för anläggningen med exotiska växter, så växer kaffeträden utomhus på en tomt där tropiska träd redan finns.
Kaffeträden behöver skugga vilket gör att man låter dem växa tillsammans med cherimoya-, mango- eller avokadoträd. Om resultatet är positivt kan det öppna dörren till möjligheten att producera Málaga-kaffe för en gourmetmarknad som Gran Canaria redan gör. Producenter vid Agaete säljer sitt eget kaffe som en gourmetprodukt och marknadsför det som en utsökt dryck.
På Kanarieöarna har det odlat kaffe i nära 200 år. För att bevara traditionen vid liv lanserades 2002 varumärket Café de Agaete.

Visste du att…
Den internationella kaffedagen är den 1 oktober.

Åtta klassiska kaffestilar:
Har du besökt Café Central i Málaga har du säkert sett tavlan över alla kaffestilar. Och servitören vet exakt vad som är vad. Det sägs att det är ägaren Don José Prado till Café Central som började med detta för över 60 år sedan.
Solo: 100 procent kaffe
Largo: 90% kaffe 10% mjölk
Semilargo: 80% Kaffe 20% mjölk
Mitad: 50% kaffe 50% mjölk
Semicorto: 40% 60% mjölk
Corto: 30% kaffe 70% mjölk
Sombra: 20% kaffe 80% mjölk
Nube: 10% kaffe 90% mjölk