Värmeslag är en stor fara för våra hundar under sommaren. Även i Sverige där vi ändå inte har tropisk hetta. Värmeslag drabbar oftast hundar som har fått sitta för länge i en bil i solen. Det händer även att hundar som vistats en längre tid i solsken och inte har kunnat skydda sig i skuggan blir överhettade. Enstaka fall av hundar som badats t ex inför en utställning och sedan har fönats under en längre tid har också blivit för varma. Kramptillstånd kan också leda till värmeslag men då finns det en annan sjuklig bakgrund.

Tecken på värmeslag:
· Snabb andning och sväljreflexer
· Klarröd tunga
· Röd eller blekt tandkött
· Tjock klistrig saliv
· Depression
· Svaghet
· Yrsel
· Kräkningar, ibland tillsammans med blod
· Diarré
· Chock
· Koma

Speciellt känsliga är hundar som är gamla, trubbnosiga, överviktiga, uttorkade, har tjock päls, har hjärt- eller andningsproblem, står på medicin som höjer ämnesomsättningen (t ex hundar som står på Forthyron/Levaxin mot sköldkörtelfel), eller som har haft värmeslag tidigare. Det som händer vid värmeslag är att kroppens normala förmåga att reglera kroppstemperaturen sätts ur spel pga att den omgivande temperaturen är för hög eller att en process i kroppen producerar en stor mängd värme (t ex muskelkramper).

Detta skiljer värmeslag från vanlig feber där hjärnans temperaturreglerande organ är med och ställer in kroppstemperaturen på en högre nivå pga påverkan från inflammatoriska substanser i kroppen.

Febernedsättande mediciner hjälper därför inte vid värmeslag. Det finns alltså ingen gräns för hur hög kroppstemperatur en hund med värmeslag kan få. Gränsen för vad organen i kroppen klarar av är 42,8°C. Det som händer om temperaturen stiger över det är att cellernas yta och proteiner denatureras och cellerna dör.

Så här gör du!
Den viktigaste behandlingen är att få ner kroppstemperaturen. Det gör man lättast genom att spruta ner hunden med kallt vatten och sedan fläkta hunden så mycket som möjligt. Man kan ta handdukar som man blöter med kallt vatten och lägger i ljumskarna och runt huvudet på hunden. Handdukarna måste bytas ofta och kylas ner igen. Man kan även lägga kalla våta handdukar i armhålorna och linda in trampdynorna. Om hunden har ett mycket lågt blodtryck, vilket är vanligt, måste den få dropp.

Vad gör veterinären
Om hunden är medvetslös måste man intubera den (lägga ner en andningsslang i luftstrupen) och ge den syrgas.
När temperaturen kommit ner till 39,5 så ska man sluta kyla hunden för att undvika för snabb nedkylning.
Isbad är inte att rekommendera då dessa ger sammandragning av blodkärl och skakningar/kramp i musklerna vilket hindrar nedkylningen.
Även om man lyckats stabilisera hundens tillstånd själv bör man åka till veterinär då värmen kan ha skadat flera organ i kroppen. Där tas ett blodprov för kontroll av bl a lever- och njurfunktion. Lämna därför hellre hunden hemma om du misstänker att den behöva sitta i bilen ett tag en varm sommardag.

Värmeslag kommer snabbare än du tror!

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic, Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com Du hittar kliniken vid Rio El Padron, strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!