Leishmaniosis är en tropisk sjukdom som i huvudsak drabbar hundar i Spanien. Sandflugan (phlebotombus) suger blod och injecerar och infekterar därmed den friska hunden med leishmania. Två saker kan hända:
1. Hunden har bra immunsystem och bryter ner infektionen eller
2. Så har hunden ett icke normalt fungerande immunsystem, av olika anledningar, vilket medför att de vita blodcellerna blir infekterade.

Leismania syns som hudförändringar på öronspetsen, nosen och fötterna eller att njurar eller lever förstörs. Om sjukdomen inte behandlas leder det dessvärre till att hunden avlider.

Sjukdomen behandlas med injektioner eller genom flytande medicinering kombinerad med tabletter. Tyvärr kan sjukdomen inte botas. Leishmania lagras i benmärgen och återvänder till blodsystemet när immunförsvaret reduceras.

Det är därför viktigt att förebygga så att hunden inte löper risk att bli biten av sandflugan – vilken beteer sig precis som en mygga.

Annons

Sandflugan är mest aktiv vid skymning och mörker och tidig natt, och den lever inte bara i sand. De finns i buskar och behöver vatten för att föröka sig. Förbättra din hunds kost för att stärka immunförsvaret och genom att regelbundet använda produkter, till exempel i hundens hud och päls, som håller sandflygan borta.

Leishguard är en produkt som ges var tredje månad för att ge immunförsvaret en boost mot Leishmania. Vaccinationen ges 3 gånger inom loppet av 3 veckor det första året och ger då ett 80%-igt skydd. Omvaccination sker därefter varje år.

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic
Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com
Du hittar kliniken vid Rio El Padron,
strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!