Magtarmproblem hos katt är vanligt. Orsakerna kan vara många och det är viktigt att kontakta veterinär om problemen är stora eller återkommer ofta. Om katten är akut sjuk eller har blod i kräkningarna eller avföringen är det mer bråttom.

Av Anders Rosell

Akuta magtarmproblem hos katt
Vanliga orsaker är att katten har fått i sig något olämpligt. Det kan också bero på parasiter, olämpliga föremål eller andra sjukdomar i magtarmkanalen. Allvarliga orsaker till akuta symtom är bukspottkörtelinflammation och parvovirus.

Akuta kräkningar kan bero på sjukdomar i något annat organ än själva magtarmkanalen, t ex livmoderinflammation, prostataproblem, leversjukdomar och hormonella sjukdomar.

Annons

Kroniska magtarmproblem hos katt
Om besvären pågått längre än tre veckor eller är återkommande, räknas de som långvariga och behöver utredas. Andra tecken på kroniska problem i magtarmkanalen kan vara avmagring, trötthet eller minskad aptit. Kräkning och diarré kan vara tecken på sjukdomar i andra organ i kroppen såsom njurar och urinvägarna, lever, bukspottkörtel, binjurar. Även tumörsjukdomar kan ge diarré och kräkningar.

Kontakta veterinär om…
Katten inte äter eller dricker samt har påverkat allmäntillstånd. Kräkningen är blodig. Kräkningarna inte upphör trots skonkost enligt dietråd. Katten kan ha fått i sig något olämpligt föremål som kan ha fastnat någonstans i tarmkanalen. Det finns en risk att katten fått i sig något som kan vara giftigt. Katten inte kan behålla vatten eller vätskeersättning. Om katten blir akut dålig med kräkning och/eller diarré, eller om den kräks blod är det bråttom. Vid frekventa kräkningar kan det finnas risk att vätskebalansen rubbas. Om din katt inte kan dricka vatten utan att kräkas, får feber eller blir mycket slö behöver du ta dig till veterinär.

Behandling
Behandlingen baseras på vilken sjukdom katten har. Vid akuta besvär är intravenös vätska det viktigaste. Vid svåra kräkningar ges ibland medel mot dessa, men först efter att till exempel förekomsten av ett främmande föremål i magtarmkanalen har uteslutits. Hittar man parasiter behandlas det utifrån vilken parasit det är. I vissa fall sätts antibiotika in. Katten kan också få tarmslemhinneskyddande medel.
Källa: Evidencia

Hundar från last chance SÖKER HEM! Mer information om båda och fler av våra hundar hittar du på lastchanceanimalrescue.es
Badger Podencovalp som nu befinner sig i fosterhem.Hon är söt och trevlig och fungerar fint med andra hundar och katter. Ettårig hanhund av typen Mastin. Lekfull, glad och öppen och älskar att leka i vatten. Fungerar fint med andra hundar.

Foxy Badger: Podencovalp som nu befinner sig i fosterhem.Hon är söt och trevlig och fungerar fint med andra hundar och katter.

Charlie: En Podenco-korsning som i full storlek troligen kommer att väga runt 18 kilo, fullt vaccinerad och för närvarande i fosterhem.