Exempel på beteendeförändringar inkluderar en ”förvirrad” hund som verkar vara desorienterad eller vilse i bekanta omgivningar, hundar som går omkring planlöst och kanske tycks ”glömma bort” att backa ut ur hörn. Av mediterraneavets.com

Din hund, trots att den inte har gjort ifrån sig inomhus under hela sitt liv, kanske börjar ha olyckor. Den kanske har slutat välkomna dig vid dörren, komma med bollar som du ska kasta eller bry sig om att bli klappad. Kognitivt dysfunktionssyndrom hos hundar märks ofta genom att hunden är sömnig på dagen, men inte trött på kvällen; hundens sömnmönster har rubbats. Hunden kan vara rastlös och vandra omkring på nätterna, som om dess biologiska klocka har blivit omvänd. Din hund kan också börja skälla på nätterna och hålla dig och andra i bostaden vakna.

Inga av dessa saker innebär att din hund bryr sig mindre om dig – kognitivt dysfunktionssyndrom hos hundar gör bara att din hund beter sig annorlunda, och den har troligtvis ingen aning om att den gör dig orolig!

Kognitivt dysfunktionssyndrom hos hundar kan identifieras av ett antal kliniska tecken. Diagnosen kan ställas om din äldre hund uppvisar beteendeförändringar som inte har någon uppenbar fysisk orsak. Syndromet har jämförts med åkommor som Alzheimers sjukdom hos människor. Vissa personer tänker på det som ”hunddemens”, men demens hos hundar är naturligtvis annorlunda än demens hos människor.

Annons

Att behandla kognitivt dysfunktionssyndrom hos hundar
Hund som ser ledsen ut bredvid matskål Du behöver inte oroa dig om din hund har CDS: Beteendeförändringar hos åldrande hundar kan svara på behandling. Möjliga behandlingar inkluderar ändrad kost, medicinering och beteendeterapi. Andra tips för att hjälpa äldre hundar – även de som inte har CDS – inkluderar:

För din hunds säkerhet, se efter potentiella platser i ditt hem och din trädgård där din hund riskerar att falla, exempelvis trappor, och håll ett öga på din hund där.
Håll dig till en rutin om du kan. Äldre hundar och hundar med CDS tycker inte om ändringar i familjeschemat och en rutin kan bidra till att hålla dem lugna.
Motionera hunden som vanligt, såvida det inte finns medicinska skäl att inte göra detta. Regelbundna promenader främjar hundens mentala och fysiska hälsa.
Undvik stressande situationer som att lämna din hund på ett hundpensionat: försök istället att hitta en hundvakt för att minimera ändringarna i din hunds omgivningar.
Du kanske också vill undvika att besökare tar med sig sina hundar.
Det kan vara svårt att lösa problem med rumsrenheten. Se till att din hund får tillräckligt med möjligheter att göra ifrån sig genom att ta ut den regelbundet, och belöna ett gott uppförande.

Diskutera med din veterinär om medicinering skulle vara till nytta för din hund. Efter en livstid av ovillkorlig kärlek och sällskap och oavsett vad som händer så förtjänar våra äldre hundar all den omsorg och hänsyn vi kan ge dem – och de lär garanterat fortsätta ge det tillbaka till oss!

Hundar från last chance SÖKER HEM!
Mer information på wwwlastchanceanimalrescue.es