Vad innebär det egentligen? Många tycker att det är som jordnötallergi eller något annat som orsakar en akut reaktion i form av nässelutslag, klåda, svullnad, svårighet att andas och så vidare. De flesta födoämnesallergier utvecklas dock över tiden. Proteiner och kolhydrater är de största lagöverträdarna. Tillsatser och E-nummer kan också orsaka allergi. Ett husdjur som ges samma mat eller mat med samma ingredienser kan över en tidsperiod 6 månader till 3 år att utveckla en allergi mot dessa ingredienser. Förväxla dock inte mdetta med matintolerans, som kan ge akuta reaktioner som kräkningar och diarré.

En födoämnesallergi orsakar allmän klåda. Mycket ofta mer framträdande runt ansiktet och det anala området, men det kan involvera hela kroppen. Diagnosen foderallergi och att lokalisera den ansvariga faktorn är ganska utmanande. Blodprov är omtvistat och elimineringsdieter tar lång tid och kräver stort engagemang.

Behandlingen består av att ändra till foder om nte innehåller ingredienser som orsakar allergi eller innehåller beståndsdelar som har hydrolyserade. I vissa fall kan en hemlagad mat kan vara det enda sättet.

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic
Tel 952 804 165 [email protected]
Du hittar kliniken vid Rio El Padron,
strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!