Mitt jobb som hundmassör innebär att jag ser mycket hundar. De är alla av olika raser, varierar i ålder från ett till femton år och de utför olika slags ”arbete”. Massage är därför behövligt för dessa hundar för en rad olika muskelproblem. Av K9 Bodywork, Therapeutic Canine Massage Spain
Tlf 608 803 897

När hunden blir halt eller påvisar begränsningar i rörlighet.
Av ortopediska orsaker – såsom vid artrit, höftledsfel eller armbågsatros.
Rehabilitering i samband med opereration

Vad har då dessa hundar gemensamt? Deras ägare önskar slippa se sina hundar ha ont och lida, de vill se sina hundar glada igen.
Många har kommit till mig för kompletterande behandling för att göra hunden smärtfri och rörlig. Genom att hitta smärtpunkten och hitta det bakomliggande problemet så behöver jag alltid ägarens hjälp med att rehabilitera patienten, samt att undvika att problemet uppstår igen.
En av de allra vanligaste frågorna jag brukar få är: Vad kan jag göra för att hjälpa min hund att inte ha ont

Här följer mina 5 tips till hundägare för att minimera risken för muskelskador hos sina hundar.
1. Halkrisk på golv
Hala och glatta golv hemma är den största orsaken till muskelskador. De är nästan som ishockeyrinkar för de flesta hundar. När hunden rivstartar och springer på dessa golv och halkar i hörnpartier uppstår de flesta skadorna.

2. Hundsängar
Undvik rundade hundsängar i plast med höga kanter. Dessa håller hundens ryggrad och muskler i en och samma ställning under för långa tidsperioder, vilket kan leda till nackskador då hunden vilar med sitt huvud över sängens kant och förhindrar att hunden kan sträcka ut sig.

3. UPPVÄRMNING!
Varma muskler har mindre benägenhet för skador. Innan du låter din hund springa lös, gå först med den i koppel så att den kan värma upp sina muskler. Hundars muskler fungerar på samma sätt som människors – de behöver värmas upp först!

4. Boll- eller pinnkastning
Detta kan tyckas vara en rolig aktivitet för hunden och ett bra sätt att motionera den. Tyvärr leder dock detta ofta till muskelskador, speciellt om hunden inte är uppvärmd.
Rivstarter och tvära vändningar i samband med att bollen byter riktning etc, gör att hundens muskler ansätts hårt. Bollkastning genererar ett stressbeteende som inte gynnar muskulaturen.

5. Upptäck tidiga symptom
Hundar är av naturen väldigt elastiska och bra på att dölja sina skador. Om ägarna blir mer medvetna går det att upptäcka skadorna i ett tidigt stadie. Tidig behandling innebär att det inte leder till överbelastning på andra kroppsdelar och att hunden därmed läkare betydligt snabbare.