Det finns 103 kommuner i provinsen Málaga. Flera är inlandskommuner vars befolkning arbetar på kusten.
Svenska Magasinet reste till Monda 15 kilometer från Marbella och träffade Bent som kom hit 1974.
Här finns fiskaffär, disco, livsmedelsbutik, skola, flamencoklubb, vårdcentral, järnhandel och kanske världens minsta postkontor. På tisdagar är det marknad i Monda som är en liten livlig by som lever sitt eget liv cirka 40 kilometer från Málaga och 15 kilometer från Marbella. Här finns också småskalig industri som olivpress och bageri. Kanske du har hittat bröd från Monda i din kvartersbutik på kusten.
En gång i tiden hade Monda 6.000 invånare och de flesta arbetade inom jordbruket med inriktning på oliv, mandel, fikon, vin och citrusfrukter. Med inbördeskriget 1936 till 1939 följde fattigdom varpå många flyttade. Nu bor det cirka 2.200 invånare i byn som har en intressant historia som går tillbaka till 1100-talet med morerna. 1485 kom de katolska monarkerna och intog byn.
Under 1960-talet kom de första utlänningarna till Monda. Samtidigt växte byggbranschen och turismen på kusten vilket skapade arbetstillfällen.
Som 21-åring kom Bent Höjsholt till Monda 1974. Med några vänner hade Bent tågluffat genom Europa och vidare till Marocko. Han återvände till kusten och fick en adress till en dansk som var bosatt i Monda. På den tiden var det fler åsnor än bilar i byn.
Sommaren 1975 köpte Bent ett litet hus i de fattiga kvarteren för 50.000 pesetas (3.000 DKR). Citronhuset, som det numera heter.
– Kvarteret var bosatt av zigenare. Här rann en å som var full av sopor och smuts. Så är det inte numera, säger Bent och visar runt i området.
Under 1960 – och 1970-talet revs många gamla hus i Monda. Befolkningen jobbade på kusten med bygg och turism. Privatekonomin förbättrades. Gamla hus revs och fick ytterligare en våning, samt kök och badrum. Det drogs in vatten och elektricitet.
Till byns telefonkiosk gick Bent för att ringa sina föräldrar i Danmark. Här jobbade en vacker spansk ung kvinna och det blev bröllop.
– Jag blev en mondeño. De första åren reste jag till Danmark några månader för att jobba ihop lite pengar för att sedan återvända till Monda.
Han lärde sig tre, fyra ord på spanska med den lokala dialekten varje dag. Eller på barns vis, som Bent tillägger.
Befolkningen i Monda arbetade med jordbruk och odlade oliver, mandel och apelsin. En del jobbade i Marbella och på andra ställen utmed kusten. Inflyttningen av utlänningar tog fart, de flesta var bohemer, som köpte lantställe eller mark för att bygga.
– Det var okej att bygga ett litet lanthus på 40 kvadratmeter utan bygglicens, men i regel blev det en större villa. Ännu i våra dagar finns det hus på landet som inte är legaliserade.
Marockaner och sydamerikaner som jobbade inom byggbranschen på kusten bosatte sig i Monda. Med krisen 2007 reste många hem. En del marockaner har blivit kvar och arbetar med hushållsnära tjänster. De tar hand om äldre personer som behöver vård dygnet runt.
De flesta Mondeños arbetar på kusten. Fram till krisen jobbade de flesta inom byggbranschen och på hotell. Ännu så sysselsätter dessa branscher många Mondabor.
– Spanien har förändrats. De flesta unga i byn jobbar på kusten. Det finns även äldre i byn som behöver hjälp. Tidigare var de spanska familjerna stora och man hjälptes åt. Nu är det annorlunda.
Bent började som reseledare för danska Tjæreborg Rejser mellan åren 1978 till 1986. Därefter blev det jobb på hotell Pyr i Fuengirola och vid Puebla Aida i Mijas golf som ekonomiansvarig.
Monda är en genuin andalusisk by. Ett skönt inlandsklimat med närheten till kusten och havet. Solen lyser från en blå himmel och byn ligger i ett mycket vackert landskap.
– Alla känner alla och vi är som en stor familj, säger Benito som han kallas i byn.
Vi tar en promenad genom byn och alla hälsar på varandra. Buenos dias Benito! Que tal?, möts vi av vart vi än går. Hela byn känner Benito. Befolkningen i Monda är öppen och vänlig.
– Det är normalt med ett ”Buenos dias” (God morgon) eller ”Hola” (Hej) när vi går runt i byn. Det är naturligt och du blir en del av bylivet.
– Alla pratar med alla och vi underhåller varandra. Fungerar lite som i gamla tider när inte tv fanns. De cirka åtta tapasbarerna är populära mötesplatser.
Bland de bästa är El Carbonero, Bar Luna samt Fonda La Mariana och den röda Bar La Plaza på kyrktorget som har byns största tillbud av tapas.
Och så har vi Pensionärbaren, säger Benito. Ett lokalt dagcenter med bar dit alla är välkomna. Här hittar du byns lägsta priser. Beställer du ”un chato” får du ett torrt vitt vin från Montilla, Córdoba. ”Un pintado” är en halva vitvin och en halva Moscatel, det söta vinet från Málaga. Byns egna inlagda oliver smakar förträffligt här.
När Svenska Magasinet besökte Monda intog vi lunchen på Bar de la Rubia. Spansk husmanskost och dagens meny för cirka åtta euro. Förrätt, huvudrätt och efterrätt samt dryck till maten. Och bra husets vin, Ribera del Duero, ger plus i protokollet.
Monda är dock ingen sovby. Här finns det traditionella familjelivet där mannen arbetar medan kvinnan och barnen är hemma. Här finns skolor och barnens lek och röster hörs mellan gränderna. På gatorna syns pensionärer som besöker sitt stamfik. Det är liv och rörelse, glada skratt och solen skiner.
När den nya vägen mellan Monda och Marbella blev klar för snart 20 år sedan innebär det att antalet utlänningar steg. De utgör cirka 15 procent av befolkningen. Det är britter, skandinaver, marockaner, rumäner och folk från Mellanamerika. På danskägda Marbella Design Academy studerar utländska elever varav flera är bosatta i Monda och på så vis bidrar till flera familjers ekonomi.
Castillo de Monda är ett fräscht boutiquehotell som på 1990-talet byggdes på det som fanns kvar av en morisk fästning. Här finns 25 rum alla med sin speciella stil och charm. Här finns bar och restaurang och många kommer hitupp bara för att ta en kaffe och titta på utsikten.
Runt Monda finns fina vandringsstigar eller caminos, lantvägar. Du kan välja att gå Camino de Alpujata som är det arabisktklingande namnet på dalen och berget söder om Monda. Här passerar du både vattenreservoaren och den danskägda designskolan. Det är vacker natur och ren luft.
Du ser apelsinodlingar, pinje- och korkekskogar. Här rinner källvatten och du har ett rikt fågelliv och växter att studera.
Mellan Monda och grannbyn Guaro, strax norr ut ligger områdets enda vingård Bodega Remsamen som drivs av ett holländskt par. Här finns möjlighet till rundvisning och provsmakning av både rött och vitt som tar cirka två timmar. Här odlas Chardonnay, Merlot och Cabernet Sauvignon.
Vinstockarna växer på 350 meters höjd cirka 15 kilometer från Medelhavet. Det är en vacker plats och miljöarvet naturparken Reserva de la Biosfera de la Sierra de las Nieves.
Visste du att…
300 meter från Monda på vägen mot Coín finns en olivpress för framställning av olivolja. Här kan du få dina oliver pressade. Det kostar 90 euro för att få minst 500 kilo oliver pressade. I butiken kan du även inhandla den lokalt odlade och pressade jungfruoljan.
🍴 En #Monda ya sabíamos que las tortillas de patatas de Paqui de la Rubia son espectaculares, desde ayer, gracias al reportaje que Manolos Sarria realizó para el programa ”Ahora o Nunca” de @rtve ya lo sabe toda España https://t.co/Z8xv8g5zoS#sierradelasnieves pic.twitter.com/P2etQRKZ2r
— Ayuntamiento Monda (@Ayto_de_Monda) January 18, 2024