När de första spadtagen togs i Calahonda , var Nueva Andalucía redan en väletablerad urbanisation med eget områdeskontor och en rad barer och restauranger. Områdets bar och restaurangliv, ja det är ännu äldre än så. Av Carl Munther
Redan 1969 öppnade Yoshiko Kondo Lignell sin bar, Port of Cor, i Nueva Andalucía, och efter 36 år på samma plats bör baren vara den som drivits längst av samma ägare på hela kusten. Om inte annat så av en icke-spanjor – och dessutom kvinna.
Myt i området
Det har skapats en myt i området som säger att den dag Yoshiko inte längre öppnar portarna till baren, den dagen slutar Nueva Andalucía att andas. Inte för att någon tror att det här verkligen stämmer, men det ger åtminstone en vink om hur viktig baren är och har varit för området genom åren.
Ser vi till det större, kan området idag erbjuda restaurangmat från ett stort antal länder i världen, till exempel Sverige, Norge, Spanien, England, Skottland, Frankrike, Japan, Italien, Tyskland, Danmark, Kina och Thailand. Gemensamt för de flesta är att de håller en genomgående hög kvalitet på det som levereras till kunden och att göra detta utan allt för höga priser.
Udda alternativ
Att försöka beskriva de olika restaurangerna är en omöjlighet, men som boende i området vill jag gärna propsa för ett par lite udda alternativ. Vi har den skotska baren (restaurangen) där ägarna till varje pris vill tillaga allt från grunden och servera till humana priser. Det är dock inte detta som gör restaurangen fullsatt veckorna igenom, utan den mycket speciella personalen. Från cheferna, via servisen till kockarna i köket. Det sjungs, spexas, skämtas och vill man deppa får man helt enkelt gå någon annanstans.
Asiatisk restaurang
Ett annat ställe som utmärker sig är en liten asiatisk restaurang som drivs av mor och dotter. Här vinkar kocken glatt genom köksdörren när man sätter sig till bords, drickglaset fylls på per automatik, maten är fantastisk och priserna mycket bra. Det är inte utan att man snart börjar beundra de strävsamma servitörerna med tanke på att de arbetar från 11 på förmiddagen till 2 på natten, sju dagar i veckan. Och dessa arbetstider gäller för båda två. Restaurangen är väl värd ett besök för den som gillar Thailändskt, Kinesiskt, Vietnamesiskt och Japanskt (inklusive Sushi när sushikocken inte är ute på hemleverans).
Den mest populära ”svensk-restaurangen” drivs av två bröder och ligger i det inre av La Campana. Restaurangen erbjuder ett europaanpassat kök av bra kvalitet, men något ojämnt pris. Engelska talas inte av ägarna som tillbringar i stort sett hela sitt liv på restauranggolvet och svenska är bara att glömma.
Restaurangen är egentligen en pizzeria, men för den som vill ha riktigt bra sådana hänvisar vi till en liten hämtpizzeria, Casa Bella, som drivs av två hårt arbetande ungdomar i 20-årsåldern och deras lilla dotter. Jo, hon är faktiskt där, sin låga ålder till trotts. Denna pizzeria ligger inklämd mellan två lokaler på Kyrkgatan och är värd ett besök för dem som är sugna på något enklare.
Bra under dagtid
För den som vill äta bra under dagtid, erbjuder en rad restauranger dagens lunch. Trerättersmenyer med väl tilltagna portioner för 7€ och vill man få plats, bör man vara ute före 14, eller efter 15. När vi talar om väl tilltagna så menar vi det. De flesta lunchrestaurangerna (de spanska i alla fall) har nästan uteslutande spanska byggarbetare och hantverkare som lunchgäster och maten är anpassad efter det. Talar Du inte spanska kan en enklare parlör vara bra att ta med så att Du slipper överraskningar. Njure är tex vanligt förekommande och för den som inte är van, kan lukten av kokt njure vara den bästa bantningskuren i världen.
Port of Cor
Som avslutning på en stärkande middag styr många stegen tillbaka till Yoshikos Port of Cor i backen. Baren är väl undangömd för den icke initierade och personer vi har talat med har själva upptäckt platsen först efter fyra till fem års vistelse i området.
Lättast för nybörjaren är nog att följa strömmen av personer som från 22-tiden påbörjar sin vandring från traktens restauranger, till den lilla baren där man kan tala spanska, engelska, tyska, japanska eller svenska med bartendern och ägaren, Yoshiko Kondo Lignell.