Det började med spelningar på kulturhusets tak i Stockholm och på Öland och fortsatte i Västervik med Fred Åkerströms stipendium. Bengt Sändh har gjort comeback och nu vill han lalla på Solkusten Av Ola Josefsson
Att inte någon börjar med charter hit igen, säger Bengt Sändh när jag möter honom i bostaden med utsikt över Fuengirola, Mijas Costa och Medelhavet.
-En sällskapsresa med grisfest och allt det andra som ska ingå i en gammaldags charterresa. Det är ju kult, en nostalgitripp med fåniga guider och utfärder där folk går i led efter guiden. Ta sedan tredubbelt pris, jag lovar dig, det skulle bli succé, knökfullt.
-Det finns massor av fåniga tävlingar. Ta upp tre killar på scenen. Den som först kommer tillbaka med en bh från publiken har vunnit, tipsar Bengt Sändh.
Om någon hugger på Bengt Sändhs uppslag låter vi vara osagt men mannen är full av idéer, det tycks aldrig sina.
Vi går en runda i trädgården. Sedan början av 2000-talet när Bengt slog ned sina bopålar i Mijas har han låtit plantera flera olika fruktträd på tomten. Utmed ena tomtkanten växer olika sorters chilipeppar. Han gillar att gå runt och nypa och smaka av.
Sommaren 2011 beskriver Bengt Sändh som en liten come back. Han for till Sverige och höll konsert på Kulturhusets tak i Stockholm inför en del Fuengirolasvenskar. Sedan blev det Visfestivalen i Västervik och Kackelstugan på Öland.
I Västervik tilldelades Bengt Sändh Fred Åkerströms stipendium.
-Det var knökfullt med folk och jag hade inte en aning om att jag skulle få priset. Men så hörde jag någon på scen läsa upp något om en smed…
-Vilken trevlig överraskning, och så fick jag diplom och en check på 40.000:-.
Vad ska du göra med pengarna?
-De har jag skänkt till Läkare utan gränser, pengarna gör bäst nytta där.
Och diplomet, sitter det uppe?
-Det ligger i garderoben, tycker det känns lite fåfängt att ha det uppe, säger Bengt innan han knallar iväg och hämtar det för fotografering.
Hade du kontakt med Fred Åkerström?
-Vi var gamla polare från 1964 och faktum är att jag bodde hos honom några nätter i samband med min första skilsmässa. Men faktum är att under de sista åren av sitt liv hälsade han inte på mig. Jag tyckte han bad sig illa åt vid en tågresa, och det sa jag till honom, vilket han inte tycktes gilla. Vid några tillfällen var han fylltrasslig.
-Dottern Cajsa-Stina träffade jag i somras. Hon satt i mitt knä som tvååring.
Bengt Sändh har 40 år i yrket som artist och vissångare. Han föddes 1938 och 1953 höll han den första spelningen. Gaget var 25 kronor.
-Det är fortfarande kul att spela inför publik. Jag har aldrig något uppspaltat program. Jag kollar av stämningen och kör visor som folk för kvällen önskar höra.
Även den ungdomliga publiken har tagit Bengt Sändh till sitt hjärta. För 15 år sedan var han kultfigur vid Hultsfredsfestivalen.
-Det var halvnakna 15-åringar överallt. De sjöng med i mina texter. Och jag har hört att vid en del skolavslutningen ligger min visa bland de tre populäraste som ska sjungas. Det är Idas sommarvisa, Den blomstertid nu kommer och min Nu är den förbannade sommaren här…
-Sådant blir jag rörd av, måste jag erkänna.
I somras var Bengt Sändh tillbaka med ungdomsvännen Finn Zetterholm. Arrangören ville ha Bengt och Finn på ”Kompledigt” som de kallade aftonen med artister på kulturhusets tak mitt i Stockholm.
-Vi träffades för 46 år sedan, slog igenom samtidigt när grammofonbolagen såg intresset för visor och vi gav oss ut på folkparksturné.
Finn och Bengt tillhör det visgäng som spelade på vispråmen Storken under det sena 60-talet, där även Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström och Evert Ljusberg spelade.
-Det var riktigt kul att spela på kulturhusets tak, det var fullsatt och flera svenskar från Fuengirola hade bokat långbord, säger Bengt som nu har fått blodad tand inför hösten.
Nu smids det på planer att lalla på dörren på lite olika krogar här på kusten i höst, vinter och vår. Och turnénamnet är redan klart; ”Köra på dörren”.
-Det finns ju flera svenskägda krogar på kusten och föreningar. Jag är riktigt sugen på att göra några spelningar här. Jag tar inträdet och krögaren eller föreningen tar försäljningen.
Bengt Sändh anser att det börjar bli lite väl lugnt på kusten. ”Det är ju så in i helvete avslaget på kusten” för att nu använda Bengt Sändhs vokabulär.
-För tio år sedan sa folk till mig att jag skulle varit här tio år tidigare, då hände det grejer. Nu säger jag likadant…
Barerna har förändrats till sportbarer som visar idrottskamper. Folk sitter och gapar framför tv. Nu för tiden går man ut för att titta på tv.
-Titta på tv gör jag hemma i lugn och ro. Men jag kan inte tänka mig att gå och för att se på tv. Krogen ska vara en motvikt till tv-tittande. Här ska folk kunna sitta och samtala. Vi ska inte behöva ha en skrikande fotbollskommentator i bakgrunden.
Krogkulturen är under all kritik, menar Bengt Sändh, som även skulle vilja se ett dansställe med svensk publik.
-Med god mat, utbildad personal och bra musik.
Felsatsningar med mat och dålig marknadsföring har skapat ett urvattnat krogliv. Sedan Bengt Sändh flyttade till Solkusten håller han räkning på alla krogar som gått omkull.
-43 svenska krogar har gått åt helvete på tio år…
Bengt Sändh kommer även att medverka i ett tv-program under hösten. Som liten var han på flera olika barnhem.
-Det handlar om mina år på barnhem, vad som hände där och varför vi tvångsomhändertogs.
Vanvårdsutredningar med intervjuer av 400 barnhemsbarn visar att flera chefer var pedofiler och sadister. Bengt Sändh utkom 1991 med boken Barnhemsungar som beskrivs som en ögonöppnare och många kom till insikt om hur utbredd pennalismen varit på institutionerna.
I mars 2004 bildades föreningen Samhällets styvbarn av Bengts bror Kent Sändh. Kent var en riktig eldsjäl och uppvaktade flitigt journalister. I november 2005 sändes dokumentären Stulen barndom i tv och reaktionerna från tittarna blev starka.
Nu följer en fortsättning och riksdagen väntas ge dessa barnhemsbarn offentlig förlåtelse.
En snäsvis storslagen sångarsmed
Vissångaren och Mijasbon Bengt Sändh fick 16 juli motta årets vispris vid Visfestivalen i Västervik, ett stipendium på 40.000 kronor. Det är instiftat av Länsförsäkringen Kalmar och VisFestivalen Västervik till minne av Fred Åkerström. Juryns motivering löd:
Du kunde ha blivit historiker
nydanade entreprenör, biolog,
universalsnille eller vad fan som helst.
Och du blev alltsammans.
Men först och främst blev du
en lysande visdiktare och artist
– en oefterhärmlig korsning
av Ferlin och punkare,
av bard och buspojke.
Redan som spermie
tog du din egen väg
och sedan dess har du
evigt femårige farbror
aldrig slutat leka och vara nyfiken.
Du snäsvise storslagne sångarsmed
som alltid gjort tvärtemot
och tagit skrattet och oförutsägbarheten
till nya höjder.