Min älskade mor fick redan tidigt ta emot stöldgods från sin 5-åriga dotter. De färgsprakande tulpanerna hade envist hittats i skogen bakom huset och inte alls hos grannen Ros-Marie. Daggmaskarna som gjorde stordåd i morotslandet grävdes envetet men omtänksamt upp då de uppenbarligen behövde ett bad. Middagsbjudningar kröntes givetvis av bordsdekorationer från trädgården i sådan prakt att maten knappt fick plats. Av Susanna Engberg

Detta beskriver mig, Susanna som ung, i ett nötskal men ger ändå en god insikt i mina grundvärderingar. Blommor blir alla glada av att få, det är tanken som räknas… Alla varelser förtjänar och behöver omtanke, kärlek och vatten… Slutligen att skönhet i alla dess former förhöjer, förnöjer och älskas.

Under sex år spenderades mina dagar och nätter på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Inledningen var att läsa till Trädgårdsingenjör med design-inrikting. Det utlovades undervisning i växtkännedom i kombination med designprinciper och utövning. Detta levererades bortom mina vildaste förväntningar och mitt intresse för växter bara växte i samma takt som förväntningarna överträffades.

En kandidatexamen senare och tre år som fullkomligt sprang iväg var jag mer hungrig än någonsin på kunskap. Beslutet var givet och jag bestämde mig för att läsa vidare och därmed även ta en Master of Landscape Architecture. Så vad är en trädgårdsingenjör? Kunskap om materialet är alla kreatörers vassaste kniv i verktygslådan. Utan den saknas den där markanta hantverks- och stilkänslan.

Annons

Det utmärkande med detta ovanliga släkte är just den djupa kunskapen om materialet, alltså växter, hur de fungerar, i vilka miljöer de frodas och vilka de tolererar i rätt sällskap. Resultatet blir hållbara planteringar med minsta krav på eftersyn och skötsel. Kort och gott – rätt växt på rätt plats!

Med en gedigen utbildning och en fortfarande kurrande hunger gick tankarna vitt och brett hur framtiden skulle kunna te sig. Insikten att livet är alldeles för kort för att läggas på ett kalt kontor i ett grått och isigt Sverige pockade dock ständigt på uppmärksamhet. Kärleken spirade och gamla drömmar återupplivades kring en annan livsstil. Ett liv av högre kvalitet, soligare dagar och varmare nätter, rödare viner och golf.

Drömmen visade sig uppenbarad på Costa del Sol och efter antalet resor var beslutet ett faktum – här ska vi leva min älskling och jag!

I framtida artiklar kommer ni kunna frossa i konkreta tips och tricks, designprinciper och regler, miljön och dess förändringar – hur påverkar det våra liv? Miljöpsykologi som ämne att studera och vad det faktiskt betyder för oss i livet… Vatten, brist på vatten, dess betydelse i trädgårdar, hälsoträdgårdar – vad är det egentligen och till vilken nytta? Vad skulle experten göra? Skicka in ditt egna eller någon annans exempel på platser likt terasser, uteserveringar, rabatter etc. med en beskrivning av varför det inte fungerar eller inte upplevs som vackert. Därefter skissar jag upp förslag på hur platsen kan utformas på ett annat sätt och vad det bidrar positivt med!

Följ mig på Instagram och Facebook där bilder och händelser delas frikostigt!
www.susannasgardendesign.se