Alla kan fotografera men du ska helst vara kung av Spanien för att komma in. ”Villan är privatägd och du har ingen chans att komma in”, säger ett par vänliga damer på turistkontoret i lyxiga Estoril i utkanten av Portugals huvudstad Lisboa Av Torbjörn Eide

”Ingen främmande kommer in. Kanske med undantag av Spaniens Kung Juan Carlos”, säger damerna samtidigt som de ler, medan jag tar farväl och börjar leta efter villan Giralda som jag har hört att stället heter.
Efter en timmes letande i villakvarteren ovanför Casino, hittar jag till slut rua de Inglaterra – en sidogata med en stor villa i tre plan omgiven av en stor trädgård. Respektfullt blir jag stående och beundrar den osedvanligt vackra byggnaden i storlek som Skaugum, tror jag.

Varför intresserar villan mig – en pensionerad norsk journalist som har kört hit från Costa del Sol i Spanien?

Det var från denna villa en liten 11-årig pojke drog i slutet av 1940-talet i riktning mot Madrid efter önskemål från Spaniens dåvarande statschef General Franco – för att kanske bli Spaniens framtida kung. Hans namn var Juan Carlos – den som nu är kung i Spanien. En annan orsak till besöket är att myndigheterna i Estoril är intresserade av att köpa villan – men ständigt möts de av ett bestämt nej – från ägaren själv. Ingen i Estoril som jag har pratat med vet vem han är, inte heller någon på det ovannämna turistkontoret.

Plötsligt ser jag en man dyka upp. Han kommer från baksidan av villan. Jag ropar och frågar om han pratar spanska. Mannen skakar på huvudet. Går det med engelska eller kanske tyska, frågar jag.
Han skakar på huvudet då jag dristar mig till att säga: ”Soy periodista . Noruega”, jag är norsk journalist.
-Moment, svarer han och försvinner.

Det går cirka tio minuter innan han dyker upp och ger mig tecken till att följa med. Inne i villan guidar han mig till en hiss och följer själv med in i den. På tredje våningen går vi ut ur hissen och därefter öppnar han dörren till ett rum som visar sig vara ett stort kontor. Mitt i rummet står ett långt bord och vid den ena väggen sitter en nedsjunken man. Han är tydligtvis invalid och sitter i en specialgjord stol.
-Guten Tag, du bist journalist aus Norwegen?

Jag bekräftar hans fråga och han går ifrån sin tyska och frågar om jag föredrar att prata engelska, vilket jag svarar ja på.
-Har jag kommit till den spanske kungen Juan Carlos barndomshem, frågar jag.
-Ja, det har du och jag orkar inte att ta emot alla de människor som tidvis strömmar omkring villan för att ta bilder, men eftersom du är norsk gör jag ett undantag Jag gillar Norge och Frognerparken, säger mannen och ger mig sitt visitkort: ”Dipl.Ing. Klaus Saalfeld, European-Patent, Attorny, Schultheiss str, 3 Muenchen”.

Den tyske diplomingenjören verkar så glad och trevlig så jag ropar ut: ”Vem i hela världen är du?”
Han tar en kopp på bordet framför sig och frågar om jag önskar något att äta eller dricka. Då jag säger nej tack fortsätter han.
-Jag är född l931 i Berlin. Blev utbildad som ingenjör, har jobbat på varvet i Malmö. Jag har också besökt Norge och blev mycket imponerad av Frognerparken. Dessutom har jag senare tagit juridikexamen.

Mannen ler och fortsätter:
-Min gudfar, doktor Breur, var ambassadör i Norge då Hitlertyskland angrep landet 9 april 1940. Han har berättat för mig på ett glatt sätt om hur han och den övriga personalen från den tyska ambassaden stod i finkläder på rådhusbryggan i Oslo och väntade på Blücher utan att veta att den låg på bottnen av Drøbaksundet.

Men varför var de glada?
-Min gudfar tyckte inte om nazisterna och han blev senare skickad till östfronten som soldat efter att ha blivit fråntagit sitt arbete vid ambassaden. Min far var jude och blev skjuten av nazisterna bara några dagar före den tyska kapitulationen.

Varför är du här, i en jättestor villa i Portugal, är du en stenrik man?
-Jag köpte villan i slutet på 1980-talet, då hade den varit till försäljning i ett år. Jag köpte den till ett belopp motsvarande fyra miljoner norska kronor. Om jag är rik? Allt är relativt. Jag äger ett par tryckerier i Portugal och Spanien. Jag har trädgårdsmästare och hushållare. Är det att vara rik? Jag vet inte.

Vem var säljaren?
-Jag köpte villan av Kung Juan Carlos far, som var arvsberättigad till den spanska tronen. Men han blev ju aldrig kung därför att general Franco föredrog sonen som växte upp här tillsammans med sin synskadade syster Pilar som har egen lägenhet här i Estoril.

Ett av skälen till att villan skulle bli köpt av någon med intresse i Portugal var bland annat att spanske kungens far tillsammans med sin hustru tidigare stod som staty i ett vägkryss några kilometer härifrån. De vill ha den flyttad hit till trädgården utanför villan. Och där står den nu.

Och här bor du helt ensam?
-Jag får ofta besök bland annat av min exfru och vår dotter som bor i Tyskland. Dessutom av en del intresserade ungdomar som studerar.

Och kung Juan Carlos av Spanien, har kungen varit här?
-Jodå, jag fick en förfrågan från det spanska hovet för ett tag sedan. De frågade om kungen och hans följe kunde få komma på besök. Jag svarade att det var helt i sin ordning. Senare kom spanska Guardia Civil för att kolla säkerheten i området. Några dagar senare kom kungen och hans följe.

Gick du ned och tog emot honom?
-Det kunde jag inte på grund av att jag är invalidiserad, men kungen kom upp till mig och vi växlade några ord på engelska som han behärskade bra.

Vilket intryck fick du av den spanske kungen?
-Kung Juan Carlos av Spanien är en både hygglig och okomplicerad man att tala med. Han var här en bra stund och gick runt med sitt följe.

Diplomingenjör Klaus Saalfeld är av en stor sydtysk judisk familj som bland annat inkluderar Henry Kissinger. Familjen hade stora ekonomiska intressen i svenska Bonnier och i diverse tyska företag. Han styr sina spanska och portugisiska företag från sin invalidstol i den stora villan som har en boyta på nästan 2.000 kvadratmeter.

Villan köptes för mer än 20 år sedan men själv så flyttade Klaus Saalfeld inte in förrän i början på 2.000-talet. Medan villan stod obebodd hände det att en katolsk kyrklig organisation i Lissabon fick använda den och ta hit 200 fattiga barn under sommaren. Barnen sov i sovsäckar och tog väl hand om villan.

Det säger en hel del om ägaren till den mystiska villan i Estoril än vad någon annan besökare kan berätta. Som en avslutning kan tilläggas att när den nuvarande spanske kungens farfar, Alfons XIII, blev förvist från Spanien av den andra republiken 1931 och på ett krigsfartyg begav sig till Frankrike och senare Italien, samma år blev den nuvarande ägaren av villa Giralda, Klaus Saalfeld född.
Fotnot. Skaugum är en gård i Asker kommun i Norge som används som residens för kronprinsparet.