Baena är färger, smaker, dofter och flytande guld. Då menar vi olivolja. Och här betraktar vi lejoninnan av Baena en iberisk skulptur av kalksten från 600-talet före Kristus.

Baena (20.915 invånare) ligger mellan jordbruksområdet Campiña Sur Cordobesa och Subbética. Campiña är ett utryck för landsbygd eller jordbruksområde med odlingar av spannmål. Subbética är det kuperade området som jag berättat om tidigare som ligger i södra delen av provinsen Córdoba och granne till provinserna Málaga, Jaén och Granada.
Den äldsta delen av Baena ligger vackert på en kulle och sträcker sig ner till Plaza de España. Baena har smala gator i traditionell andalusisk stil. Riksväg Nacional 432 skär genom den nyare delen.

Det som drar turister till Gamla stan eller Casco Histórico är Al-Medina eller kyrkan Santa María la Mayor med en historia som går tillbaka till 1280. Den blev katolsk kyrka 1510 samtidigt som klostret Convento de Madre de Dios kom till. I Baena finns också en gammal fästning eller borg från 800-talet. Även en del äldre stadsportar finns kvar från tiden som muromgärdad by.

Historiska muséet
Det kommunala historiska muséet lockar också på Plaza de la Constitución också känt som Plaza del Coso. Museet ligger i en gammal fin byggnad från 1791 med namnet La Tercia på calle Santo Domingo de Henares.

Redan på 600-talet före Kristus bosatte sig de första människorna på platsen som kallades för Martola. Den erkände spanske arkeologen och konsthistorikern Antonio García y Bellido identifierade platsen med Iponuba i det gamla iberiskromerska riket Bética.
Efter att den gamla platsen Iponuba förstördes på 100-talet grundades en mer strategisk plats på kullen Castro Vinaria och staden fick namnet Baniana. Julio César hedrade platsen som fick namnet Julia Regia.

”Besame en esta esquina”, Kyss mig i det här hörnet.

Senare blev det Bayana där morerna byggde en fästning på 800-talet. På 1.000-talet blev det provinsstad. År 1240 kapitulerade Baena för Kastiliens kung Fernando III som överlämnade staden till sin bror Alfonso de León.

Annons

Fästningen är trevlig att besöka och som från 1500-talet blev Palacio de los Duques när Diego Fernández de Córdoba och den tredje hertigen av Cabra gjorde det till sitt residens. Det byggdes om och blev en mer palatsliknande byggnad.

Lejoninnan från Baena
I det kommunala historiska museet finns intressant arkeologiska upptäckter som grävts fram från den perioden. Missa inte det om du är intresserad av historia.
Det var här arkeologer fann ”Leona de Baena”, en iberisk skulptur av kalksten från 600-talet före Kristus. Den föreställer en liggande lejonhona med hotfull attityd som troligtvis var ett begravningsmonument som symboliskt skulle beskydda.

Originalet finns vid nationalarkeologiska museet i Madrid. En kopia i brons finns i det arkeologhistoriska museet i Baena.

Leona de Baena

Olivträd
Det andalusiska kulturlandskapet omger Baena i provinsen Córdoba är granne till Jaén och räknas till jordens epicentrum av olivträd. De vackra olivlundarna syns så långt ögat når. Det är vackert och fridfullt, inte konstigt att olivkvisten är en symbol för fred och frid.

I Baena arrangeras provsmakningar och andra aktiviteter kopplade till den stora produktionen av olivolja. Här finns även ett olivoljemuseum.
Olivolja är synonymt med människans historia och används inom många områden som mot krämpor, skönhetsmedel, tvål, smörjmedel och lampolja.
Den spelar huvudrollen i Medelhavsdieten, är nyttig och god, och bidrar till ett hälsosamt liv. Vid ett besök vid en ”Almazara”, presshus för olivolja, får du veta hela processen bakom olivolja.

Även om de flesta av oss är vana att använda olivolja till sallad eller matlagning så är olivolja någonting mera. Det är gastronomi när den är som bäst. Doppa en brödbit i en utsökt olivolja, det är fredagsmys de luxe.

Vid en olivoljeprovning lär du dig de olika stilarna. Priego de Córdoba och Baena är världskända. Själv besökte jag olivoljeproducenten Almazara Núñez de Prado. Felipe är den sjunde generationen och han berättar livfullt och entusiastiskt om framställning och pressning.

Guidade visningar och provsmakningar av utsökta olivoljor som exporteras runt hela jorden arrangeras regelbundet.

Den arkeologiska platsen Torreparedones
De som har sitt intresse i arkeologi bör inte missa Parque Arqueológico de Torreparedones norr om Baena. Ur arkeologisk synvinkel är detta den viktigaste platsen i provinsen Córdoba, vilket inte säger så lite med tanke på det utbud som finns här.
Vad är då Torreparedones? 1833 upptäcktes det som fick namnet ”Pompejimausoleet”. En grav som innehöll de kremerade resterna av tolv personer som tillhörde samma familj. Namnen på personerna var ingraverade urnor av sten.
Upptäckten beskrevs som en milstolpe i historien och uppmärksammades av många nationella och utländska forskare.
Öppet alla dagar i veckan utom tisdagar mellan klockan 09.30 till 14. Inträde: 2 euro för vuxna. Barn och pensionärer: 1 euro.

Staty som hittats vid den arkeologiska platsen Torreparedones

Judiska hjälmar
Det finns mycket historia kring Baena. Och kulturen vårdas väl. Ännu så finns det tillverkning av judiska hjälmar, casco de judío, som används i samband med Semana Santa.
Här är det Jose Luis Burrueco som visar hur man gör. Han har egen tillverkning på calle Poeta Rafael Alberti 22. Det är öppet för allmänheten.

Judiska hjälmar tillverkas ännu i Baena

Judiska hjälmar

Snabbfakta/Baena
Här ligger den arkeologiska platsen Torreparedones. Men också olivoljeproducenten Almazara Núñez de Prado. Felipe som är den sjunde generationen berättar om framställning och pressning. Guidade visningar och provsmakningar av deras utsökta olivoljor. Stilren byggnad i centrala Baena vars innergård under sommaren täcks med väldiga segeldukar som ger skugga.

Svenska Magasinet besökte producenten Almazara Núñez de Prado i mitten av oktober ifjol. Felipe som är den sjunde generationen säger att om några veckor är det dags att skörda.

Felipe berättar om framställning, pressning samt mörk och sval förvaring.

Säkert att resa
Gillar du Spanien? Covid-19-pandemin har slagit hårt mot landet och besöksnäringen. Om vi har möjligheter till det kan vi stötta verksamheter. Resa runt säkert, ge uppmuntran och stöd genom vår närvaro och glada attityd.
Samtidigt kan situationen förändra sig med nationellt nödläge och isolerade platser. Så håll dig informerad och följ uppdateringar via svenskamagasinet.nu.