Peter Lange, arbetar som fastighetsmäklare på Costa del Sol. Han menar att sink-skatten snedvrider konkurrensförhållandena mellan den spanska och den franska fastighetsmarknaden. ”Sink-skatten ska bort eller kräv sink-skatt på Frankrike. Konkurrensförhållandena måste återställas”. Av Ola Josefsson
Här slipper ni sink-skatt, kan den franske byggaren locka med, något som knappast den spanske byggaren kan säga till sina svenska kunder. En fransk byggmästare har lättare att sälja till en svensk kund jämfört med vad en spansk har. Är inte detta ett handelshinder, frågar sig Peter Lange, fastighetsmäklare på Solkusten.
Så kan ett scenario se ut när vi talar om sink-skatten, något som Spanien förlorar på. När sink-skatten debatteras handlar det mycket om pensionärer som får ligga ute med pengar eller till och med låna pengar för att betala skatten. Men det finns andra sidor av saken, menar Peter Lange.
Samma villkor
-Vi talar inte om att omförhandla dubbelbeskattningsavtalet utan i stället att det ska bli samma villkor för de som flyttar till Frankrike som till Spanien och få bort sink-skatten på privata försäkringar. Situationen måste harmonisera med Frankrike för att återställa konkurrensförhållandena mellan franska och spanska fastighetsbranschen.
-Sink-skatten skapar inte några positiva signaler.
Alltfler Spaniensvenskar vädrar sitt missnöje och är mycket irriterade över Nya Moderaternas hantering av frågan. Att enbart hänvisa till svaret på socialdemokraternas riksdagsfråga för ett år sedan håller inte, anser många svenskar bosatta i Spanien.
Reavinstskatten
Sverige fick tidigare på huvudet när det gällde rätten till uppskov med reavinstskatten, att den inte bara gäller vid köp av ny bostad i Sverige utan även när en svensk medborgare säljer en bostad i Sverige och köper en ny bostad i exempelvis Spanien.
-Frågan kring reavinstskatten påminner en del om frågan kring sink-skatten. Om det ska råda rättvis konkurrens mellan marknaderna bör villkoren vara lika.
-Någon borde titta på om den olika beskattningen av svenskar som flyttar till olika EU-länder strider mot EU-rätten. Efter att jag tog upp frågan om EU-rätten i en skrivelse till finansdepartementets har det varit knäpptyst från finansdepartementet, Fredrik Reinfeldt och Nya Moderaternas kansli.
EU-rätten
Peter Lange har tidigare fått samma svar som Svenska Magasinet redovisade i förra numret, det svar som finansminister Anders Borg ger på socialdemokraten Agneta Lundbergs fråga om dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien.
-Det svaret är inte relevant på min fråga, någon bör titta på om inte detta strider mot EU-rätten. EU-rätten rör fri rörlighet av personer och kapital. Jag anser det är en inskränkning om det är sink-skatt i det ena landet och inte i det andra.
Svenskar ska beskattas lika oavsett var de bosätter sig inom EU. De som flyttar till Spanien får betala skatt i två länder medan de som flyttar till Frankrike slipper skatt på privata svenska pensionsförsäkringar, där skatten är noll.
Hittills har vi inte sett till någon sådan harmonisering av beskattningen av privata pensioner i likhet med den som gäller för Frankrike. När kommer den harmoniseringen att ske, undrar Peter Lange.
Synpunkter
Spanien har synpunkter på om svenska skatten avräknas från den spanska skatten istället för tvärtom. Faktum är att den spanska inkomstskatten är lägre för de flesta utflyttade än 25 procent i sink-skatt, därför skulle Spanien i det förra fallet oftast förlora beskattningen helt och hållet, vilket vore märkligt då vi har våra sociala förmåner, sliter på gatorna och belastar det allmänna i Spanien och inte i Sverige.
Systemet som nu gäller med avräkning av spansk skatt från den svenska 25 procent sink-skatten gynnar de utflyttade som har höga pensioner samt missgynnar de utflyttade som har låga pensioner, eftersom progressiviteten i den spanska inkomstskatten går förlorad. Resultatet blir att låga pensioner oftast beskattas lika högt som högre pensioner, vilket skulle undvikas om Sverige slopade sink-skatten för privata pensioner och lät hemvistlandet Spanien sköta beskattningen på egen hand, säger Peter Lange.
Uppnå vallöfte
Med den nuvarande ordningen är utflyttade svenskar med låga pensioner mycket hårdare beskattade än spanjorer med samma pensionsnivå. Vi har trots allt samma levnadsomkostnader.
-Jag anser att Nya Moderaterna borde uppfylla sitt vallöfte och inte slingra sig undan. Slopa helt enkelt sink-skatten på privata pensionsförsäkringar och låt Spanien sköta beskattningen helt och hållet. Då uppnår ni den i vallöftet utlovade harmoniseringen.
-Nu när är alla fyrtiotalisterna går i pension och många vill flytta till Spanien så
finns det säkert goda möjligheter att få en ändring till stånd, för de brukar ju få som de vill. Kanske vi kan få någon riksdagsman att engagera sig i frågan så att vi slipper ta frågan till EU-rätten, säger Peter Lange till slut.