EU-kommissionen anmäler Spanien för att neka gratis medicin till pensionärer från EU-länder som vistas tillfälligt i Spanien. Det gäller exempelvis svenska pensionärer som är EU-medborgare och som tillfälligtvis är bosatta i Spanien. Nu ska saken avgöras i domstol, skriver nyhetsbyrån Europa Press Av Ola Josefsson

De spanska myndigheterna nekar gratis läkemedel till EU-pensionärer ”som har ett europeiskt sjukförsäkringskort vilket är en diskriminering och en kränkning av den europeiska överenskommelsen”, skriver EU-kommissionen i sin anmälan.

Det europeiska avtalet innebär att pensionärer från EU-länder ska kunna använda det europeiska sjukförsäkringskortet för att få den vård de behöver på samma villkor som de som är bosatta i det aktuella landet. I Spanien har pensionärer rätt till att få de flesta läkemedel gratis medan pensionärer från resten av Europa på besök i Spanien måste lämna in ytterligare ett intyg på spanska, skriver Europeiska kommissionen.
Den spanska regeringen med regeringschefen José Luis Rodríguez Zapatero i spetsen kommer att få klarläggande från domstolen i Luxemburg i att följa den europeiska överenskommelsen, skriver Europa Press.

Det europeiska sjukförsäkringskortet (Tarjeta Sanitaria Europea) har successivt införts i 31 europeiska länder sedan 2004 och är ett stöd till rätten att få nödvändig vård vid tillfällig vistelse i ett annat land. 186 miljoner EU-medborgare har ett sådant dokument, skriver nyhetsbyrån Europa Press.

Den andalusiska sjukvårdsmyndigheten Servicio Andaluz de Salud betalar varje månad 22 miljoner euro för distribution av gratis medicin till pensionärer. Det visar siffror från apotekarnas organisation Colegio de Farmacéuticos de Málaga. När det gäller kostnaden för gratis medicin till residenta utländska pensionärer uppgår kostnaden till fyra miljoner euro.
Málagatidningen La Opinión skriver att apoteken i provinsen Málaga under ett år skriver ut 1,8 miljoner recept till pensionärer. Av dessa är 300.000 till utländska pensionärer över 65 år. Det finns 43.000 registrerade utländska pensionärer från andra EU-länder i provinsen Málaga. Hur många som i verkligheten är här tillfälligt är svårt att uppskatta.

Att få gratis medicin om du är pensionär från Sverige och tillfälligt bor på Costa del Sol kan betyda extra ansträngning och byråkrati. Ett exempel är hämtat från en vårdcentral i Nerja där besökaren fick veta att han var tvungen att visa ett intyg på att han eller hon är pensionär: ”Du får gå till dit konsulat och få ett intyg som visar att du är pensionär”.

Detta är något som är vanligt, enligt socialarbetaren Puri López som uttalar sig i en tidningsartikel. Nu har EU anmält Spanien för att landet diskriminerar utländska pensionärer på besök i Spanien och att spanska myndigheter kräver att de ska visa extra intyg att de är pensionärer.
Läkemedel till pensionärer motsvarar 75 procent av samtliga läkemedelsutgifter, säger Javier Tudela som är direktör i apotekarnas förbund. Läkemedel till äldre personer är i regel mer kostsamt eftersom det rör kroniska sjukdomar som diabetes, artrit eller hjärtsjukdomar.

Javier Tudela säger att personer med det europeiska sjukförsäkringskortet (Tarjeta Sanitaria Europea) har rätt till fri sjukvård när de besöker ett annat EU-land tillfälligt. Det spanska hälsodepartementet, Ministerio de Sanidad, har däremot poängterat att kortet inte förtydligar om personen är pensionär. EU-kommissionen gör en annan bedömning eftersom fri medicin till pensionärer ingår i lagstiftningen.
Javier Tudela säger till tidningen La Opinión att han inte har hört några klagomål från utländska EU-pensionärer i provinsen Málaga. Men det finns ett dubbelt ansvar, att de spanska myndigheterna kan uppfylla pensionärernas rättigheter men även att pensionärerna har rätt dokumentation för att förhindra bedrägerier.

Men att Spanien kräver ytterligare dokumentation strider mot EU-rätten. EU-kommissionen menar att detta är diskriminering av utländska pensionärer när spanska myndigheter kräver ytterligare intyg. Detta är något som Hälsodepartementet, Ministerio de Sanidad, avvisar.

Nicolás Coín är läkare på en vårdcentral i Torrequebrada i Benalmádena där hälften av patienterna är utlänningar. Varje dag behandlar han cirka 25 personer från andra länder varav minst hälften är över 65 år
”Det finns mycket förvirring i detta ärende. Informationen måste bli bättre och patienten måste få veta vilka rättigheter han eller hon har”.

Dorothy representerar en sammanslutning av britter i Nerja och hon bekräftar i tidningen La Opinión att äldre människor har varit tvungna att hämta intyg från konsulatet för att sedan kunna hämta ut medicin gratis.
Emma Hall som är brittiska och även kommunalråd i Nerja är medveten om de problem som utlänningarna har när de inte vet vart de ska gå för att få intyg om att de är pensionärer när spanska myndigheter kräver det. Emma Hall säger att de flesta inte klagar då de samtidigt vet att Spanien är mycket generöst och att de får fler fördelar här än i sina hemländer.