Det är trendigt att gifta sig utomlands och det är inte ovanligt att par väljer bort det traditionella bröllopet i Sverige. Äventyr lockar, och många gifter sig hellre på en strand i något exotiskt land, till havs på en kryssning, eller i en av världens berömda storstäder Text: Katarina Lindevall Foto: David Toms
Enligt Resias undersökningar om att gifta sig utomlands svarar hela 64% att de kunde tänka sig att gifta sig i ett annat land än Sverige. Spanien ligger på topp med Mallorca på första plats. Torrevieja, Alicante på fjärde plats och Fuengirola ligger på sjunde plats som mest populära utlandskyrka som utför vigslar. Det är sol och bad som ligger i topp i valet av vigselort med 52%. 18% vill ha något mer äventyrligt. 17% väljer helst en kryssning och 13% väljer en storstadspuls som bröllopsdestination.
I Sverige gifter sig i genomsnitt 42.564 personer per år. Genomsnittsåldern för kvinnor ligger på 32 år och för män 34.5 år. Giftasåldern har varierat genom historien. Förr låg den länge mellan 25-29 år. Krig, låg- och högkonjunkturer påverkar också statistiken för antalet vigslar per år.
Enligt svenska lag har man rätt att gifta sig utomlands. Vanligtvis då inför en präst i Svenska Kyrkan eller inför en tjänsteman vid en svensk ambassad eller konsulat. Vigseln kan också ske inför en utländsk vigselmyndighet och sker då enligt utländsk lag. För att sedan få äktenskapet registrerat i Sverige måste man vända sig till Skatteverket och få det registrerat i.
Svenska Kyrkan i Fuengirola utför 20-30 vigslar per år. Ofta är det par som har någon anknytning till Costa del Sol, har föräldrar här eller eget boende. Det vanligaste är att man har ceremonin i Svenska Kyrkan i Fuengirola, men man kan också hålla sin vigsel på annan plats.
Vigsel i Svenska Kyrkan
Vigseln hos Svenska Kyrkan sker enligt svensk lag och följande blanketter måste medtagas från det lokala skattekontoret i Sverige; Intyg om hindersprövning, Intyg om vigsel, Vigselblanketter.
För att kunna vigas måste minst en paret vara medlem i Svenska Kyrkan. Vigselblanketten kan fås från hemförsamlingen. Båda parter måste vara svenska medborgare. Om bara en är svensk medborgare kan man istället ha en borgerlig vigsel.
Information om Svenska Kyrkan i Fuengirola: www.svenskakyrkan.se/costadelsol
Borgerlig vigsel
Det finns sammanlagt 21 ambassader i världen som har vigselrätt. Vigseln utförs då av ambassadören eller dennes andreman. Undersök vad som gäller i respektive land, då de flesta ambassader kräver att båda parter är svenska medborgare. Vissa ambassader, till exempel Madrid eller Paris utför även registrering av partnerskap.
För blanketter och mer information om det praktiska runt en vigsel se www.skatteverket.se
Svenska Kyrkans statistik över de mest populära utlandskyrkorna
Här gifter sig flest svenska
par utomlands:
Mallorca
Skagen
New York
Torrevieja
Köpenhamn
Dubai
Fuengirola
Berlin
Melbourne
Aten
Paris och Rom är också mycket omtyckta bröllopsstäder, men då är det borgerlig vigsel som gäller.
Skilsmässor
Antalet skilsmässor världen över ser bland par olika ut. Det är till exempel inte lika lätt att skilja sig i Indien som det är i Sverige. Det finns även tydliga skillnader mellan de europeiska länderna, då oftast på grund av religiösa värderingar.
10 länder där flest äktenskap slutar i skilsmässa (%)
Sverige: 54,9
Vitryssland: 52,9
Finland: 51,2
Luxenburg: 47,4
Estland: 46,7
Australien: 46
Storbritannien: 45,8
Danmark: 44,5
Belgien: 44
Österrike: 43,4
Spanien kommer på 35e plats med 15.2 %. Lägst antal skilsmässor förekommer i Indien med endast 1.1 %.
Källa: www.skilsmassa.com/statistik