Hon protesterade mot tjurrusningar och tjurfäktningar i Pamplona sommaren 2015. I september sprang hon in på arenan i Marbella och stoppade en tjurfäktning tillfälligt. Det är blodigt och jag avskyr det. Det värsta jag sett, säger Amina Axelsson, 41.
Svenska Magasinet möter Amina vid tjurfäktningsarenan i Marbella. Det var här hon tog sig ner från läktaren, hoppade skyddsplanket och sprang in och tillfälligt stoppade en tjurfäktning när tjuren skulle dödas. Nu väntar troligtvis en rättegång och Amina Axelsson riskerar 6.000 euro i böter.
Det handlar om att få så mycket medieuppmärksamhet som möjligt, säger Amina, född i Kalmar. Hon är vegan och engagerar sig i djurens rättigheter både i Sverige som Spanien. En gång slängde hon upp en flådd mink vid kassan hos klädkedjan MaxMara på Östermalm i Stockholm.
– En protest mot butiker som säljer pälsar, säger Amina som hyllar Djurrättsalliansen som sprider information om veganism.
På en film på YouTube hörs Amina säga till den chockade butikspersonalen: ”Jag vill lämna tillbaka den här. Jag är missnöjd, den har ju ingen päls. Troligtvis är pälsen här i butiken. Den är en present till er, en julklapp”.
Förra året fick Amina en fråga från PETA UK (People for the Ethical Treatment of Animals) om hon ville ställa upp i en protest i Pamplona. Över 150 djurrättsaktivister reste från Holland, Storbritannien och Portugal för att manifestera mot tjurrusning och tjurfäktning.
– Djuren stressas in på arenan där de till slut dödas. Tjurrusningar är värre eftersom det är en förlängd tjurrusning.
En laglig demonstration hölls under en timme.
– Vi fick grönt ljus till en laglig demonstration vid ingången till tjurfäktningsarenan. Vi fick bra uppmärksamhet i medier.
Aminas protest mot tjurfäktningar fortsatte i Marbella i september ifjol. I Marbella finns en grupp som jobbar hårt för att få slut på tjurfäktningar. Återigen fick Amina en fråga från PETA om att agera på plats och hon sa ja.
Tillsammans med en väninna som är veterinär såg Amina sin första tjurfäktning.
– Jag hade aldrig varit på tjurfäktning tidigare. Den i Marbella var för novillos, ungtjurar. Jag började storgråta när jag såg stressen hos tjurarna.
Amina hoppade över planket, höll upp skylten med budskapet, Nej till tjurfäktning, och skulle rusa fram till tjuren då hon stoppades av inrusande funktionärer.
– De knuffade mig och jag fick blåmärken. Lokalpolisen kom för att hämta mig var jättegulliga och sa att han också är emot tjurfäktning.
Det blev intervjuer i tre dygn. Tidningar från USA och Storbritannien hörde av sig och hon hamnade på Expressens löp: ”Här rusar Amina från Linköping in på tjurfäktningsarenan i Spanien”.
I skrivande stund väntar Amina Axelsson på besked om rättegång. Hon riskerar böter på 6.000 euro.
– För tillfället är inga nya aktiviteter inplanerade förutom att jag skriver och debatterar på nätet. Jag kan tänka mig att göra om det igen, om det leder till något positivt. Det värsta är att se djur dödas och jag ska kämpa för att få till förbud. Jag förstår inte föräldrar som tar med barn på tjurfäktning.
Samtidigt dödas djur varje dag, som 6.000 grisar vid enbart en anläggning här i Spanien.
– Slakteri, det är ännu värre, säger Amina som menar att det är fel att bojkotta Spanien på grund av tjurfäktning, att inte åka hit.
– Jag tror inte på bojkott. Bojkott leder till sämre ekonomi som gör att djur får det värre. Det är bättre att åka hit och visa att man inte önskar se djur dödas och få igång ett resonemang. Och ställa frågor, har du tänkt på hur djuret känner sig?
Att underhållningsvåldet är påtagligt oavsett om det handlar om böcker, film, dataspel eller något annat håller hon med om.
– Men kultur kan väl aldrig vara död och våld, menar Amina Axelsson avslutningsvis.