Gör som spanjorerna och unna dig en annorlunda semester och bo furstligt på paradorer och pousador i underbar miljö! Av Monica & Harry Ramfelt
Redan för 100 år sedan började man i Spanien fundera över vad man skulle göra med alla de fantastiska slott, palats och kloster som egentligen ingen hade råd att rusta upp. Var de dömda till förgängelse eller kunde de räddas åt eftervärlden? På 1920-talet kom så den kunglige turistchefen markisen av Vega-Inclán på idén att sätta upp en serie statliga värdshus över hela Spanien, ett projekt som livligt uppbackades av kung Alfons XIII. Och vad kunde vara bättre än att inhysa dem i gamla, historiska byggnader?
Gyllene hållplatser
Paradores (gyllene hållplatser) skulle de få heta och erbjuda kost och logi åt människor på resande fot. De skulle ligga utspridda över hela landet på en dagsetapps avstånd från varandra, lätt nåbara med dåtidens ”automobiler”.
En annan grundtanke var att man skulle tillhandahålla övernattningsmöjligheter i områden, där privata initiativ inte skulle vara vinstgivande. Och så invigdes den första paradoren i de otillgängliga Gredosbergen år 1928 av kungen. Med tiden har de blivit allt fler, ca 100 idag.
De har utvecklats till riktiga lyxhotell, som erbjuder alla moderna bekvämligheter samtidigt som de har kvar en stor portion av sin ursprungliga, oskattbara atmosfär. Törnrosaslott har väckts upp ur sin slummer, gamla, fallfärdiga palats återuppstår i all sin glans och övergivna kloster får nytt liv. Det finns också ett antal paradorer byggda på 1900-talet men då, som kompensation, med ett spektakulärt läge i underbar natur.
En resa i tiden
Inspirerade av grannlandet införde portugiserna på 30-talet ett liknande nätverk och här kallade man hotellen för pousadas. Konceptet är detsamma även om pousadorna inte alltid når upp till samma nivå som paradorerna. Men man återfinner dem i samma härliga miljöer, innanför tjocka murar, där tiden stått stilla och man förflyttas till gångna epoker.
Praktfulla salar och salonger har förvandlats till inbjudande matsalar och trivsamma sällskapsutrymmen. Ett rofyllt lugn råder under de vackert välvda taken, klassisk musik tonar fram i bakgrunden och fontänen ute på innergården porlar förnöjt. Så vem skulle inte vilja inta en måltid i denna fridfulla miljö?
Och inte är det fråga om vilken måltid som helst heller. Kökspersonalen bemödar sig om att laga goda, regionala rätter med närodlade, ofta ekologiska ingredienser, svamp, bär och vilt från de närliggande skogarna och fisk från bäckarna. Viner kan man få från hela världen men roligast är att prova traktens specialiteter.
Gyllene dagar
Och sist men inte minst. Det är inte heller så dyrt att unna sig några övernattningar i denna furstliga miljö. Framför allt inte om man är i sin gyllene ålder, över 55 år, då man kan få 30 procents rabatt vissa dagar eller om man bor på fler ställen i en följd m.fl. andra rabatter. Annars är normalpriset för en övernattning mellan 100 och 140 euro.
Turen kan börja i Carmona, en mycket gammal stad, vaktad av två fästningar vid den romerska vägen Via Augusta. I den ena av dessa fästningar ligger paradoren med en vid panoramautsikt över den omgivande, bördiga Guadalquivirdalen. Härifrån kunde Ferdinand och Isabella följa den långa belägringen av Granada innan hela Spanien hade återerövrats år 1492. Vi kör vidare till Zafra, där det knubbiga slottet välkomnar besökaren som får sig en fin vy över den lilla staden med sina fina torg och kullerstensgator från de fyra försvarstornen.
Pös som en munk i klostermiljö
Mérida är en verkligt intressant stad, ett Rom i miniatyr med mängder av romerska lämningar på liten yta. Här finns i motsats till Rom en hel gågatuzon, där det är trevligt att i lugn och ro botanisera runt bland alla sevärdheter och bo kan man göra i ett fint kloster mitt i stan. Men glöm för all del inte museet för romersk konst, som ger än mer inblickar i hur livet kan ha tett sig i ”Emerita Augusta” för mer än 2000 år sedan.
Vägen till Trujillo kantas av stora stenblock i de mest fantasifulla formationer och själva staden ligger högt uppe på en stor stenhög, som gjord för att bygga en fästning på. Ett stort fint torg hittar du nedanför fästningen och paradoren strax intill är inhyst i ett vackert kloster. Så styr vi kosan mot Guadalupe, ett klosterkomplex i jätteformat i liten, rolig by omgiven av en sagolik natur, som blir än mer spektakulär på vägen mot Oropesa.
Än fler sägenomspunna slott
I Oropesa tronar ett riktigt sagoslott med härliga vyer mot Gredosbergen. Inte något dumt val för en övernattning. Ett annat ”paradorslott”, Jarandilla, hittar du i den förtjusande Veradalen med sina festliga, halvt fallfärdiga små byar.
Lev som en riddare i nobla gemak
I Plasencia är det de två jättekatedralerna som drar blickarna till sig men här vimlar det också av pampiga palats, kyrkor och kloster och i ett av dem är paradoren inhyst. I Cáceres, riddarna av Santiagoordens stad, ligger paradoren i ett palats och det är bara ett av många i den muromgärdade gamla stadsdelen. Här inne väntar ett levande museum med minnen från medeltiden, då Cáceres upplevde sin storhetstid.
På vägen tillbaka mot kusten kör vi genom grisarnas land. Här bökar de berömda svarta svinen efter ekollon och här ligger också flera slakterier som producerar Jamón de Serrano. Stanna till i trakterna rund Aracena och njut av den goda skinkan, gärna tillsammans med en riktigt torr sherry.
Läs mer på www.parador.es