Att Corona har haft stora effekter på samhället råder det ingen tvekan om, och vi har sakta men säkert fått börja vänja oss vid den nya normaliteten som det pratats så mycket om. Men har Corona ändrat bostadsköparnas beteende? Ja, i stor utsträckning skulle jag säga.

Vi alla som har suttit i karantän förstår vikten av att ha bra med uteplatser, så dagens bostadsköpare värdesätter i allt större utsträckning t.ex. Privat trädgård Privat pool Lite mer avskilda lägen.

Vi i Spanien ser att många nu söker sig ut från storstäderna och söker ofta lite mer utrymme lite längre från centrala orterna.

En annan trend som vi ser tydligt nu är att allt fler svenskar söker sig hit för att jobba remote. Något som Corona bevisat både för arbetstagare och arbetsgivare är att många yrkesgrupper kan jobba hemifrån.

Annons

Båda parter har nu testat detta i mer än ett halvår, och de flesta rapporterar positiva effekter gällande effektivitet. Arbetstagarna har blivit vana att använda tekniken, och inser att ett möte via Zoom går lika bra som ett fysiskt möte.

Detta kommer med all säkerhet ändra hur företag ser på sina kontorsytor, där behovet för kontorsplatser kommer minska. Vi ser även att detta innebär att bostadsägare med t.ex 2 sovrum gärna vill uppgradera till 3 sovrum så det kan använda ett rum som hemmakontor!

Det vi kommer se framöver är att allt fler svenskar kommer vilja sitta i Spanien och jobbar under vinterhalvåret och i Sverige på sommaren, då det går precis lika bra att jobba härifrån som att sitta i sin bostad i Sverige.

Genom ett sådant upplägg kan en bostadsinnehavare hyra ut sin Spanska bostad under sommaren, då efterfrågan är som störst, och på detta sätt uppnå en kostnadsneutral bostad eller en som till och med kan generera en positiv avkastning.

Är du intresserad att prata med oss på Bjurfors om hur du kan göra detta, tveka då inte att kontakta oss för en förutsättningslös dialog.