”Oh, When The Saints, Go Marching In,” … spelade Louis Armstrong på sin trumpet. Och Ella Fitzgerald sjöng, så man aldrig glömmer den låten. Men vilka helgon var det de spelade och sjöng för i gospeltakt… så klart inga kyrkliga helgon, utan typiskt för New Orleans, ett älskat fotbollslag! Av Berit Olsson
e-post: tornellberit@gmail.com

I vår almanacka har varje dag under året ett personnamn. De flesta är helgonnamn, litet förkortade eller förändrade.

I Spanien har varje by och stad med självaktning ett mycket nära förhållande till sitt skyddshelgon. Helgondagen firas med skollov och stängda affärer. I Fuengirola har vi precis firat Rosario del Virgen som den 7 oktober som inledde Ferian, men i Los Boliches var det en vanlig vardag. För deras helgon firas den 16 juli och då är det deras tur att vara lediga. Det är bra att veta i förväg när ens stads skyddshelgon skall firas, så man hinner köpa mat eller hitta rätt busstider.

Allhelgonadagen i Sverige infaller på en fredag, i år den 1 november. Det var förr helgdag dvs. ledigt från skolan. Det kallades allhelgonalov eller novemberlov, eftersom man fick ledigt ytterligare ett par dagar. I Spanien är det alltid helgdag den 1 november. Todo los santos. Härligt!

Häpnadsväckande marknadsföring
Helgon finns, det vet vi, men inte i Bibeln, där finns bara änglarna. Vem hittade på det här med helgon? Det måste vara den mest lyckade PR- och marknadsföringskampanjen någonsin. Och hela projektplanen att skicka ut apostlar till ogudaktiga ställen för att befästa Kyrkans makt! Vilken häftig, fantastisk idé! Mun-till-mun metoden verkade vara oslagbar. Tänk på Ansgar som tog sig till Birka. Vilken insats han gjorde och han blev inte ens helgonförklarad! Men hans namn finns i vår almanacka den 4 februari.

Man undrar ju – hur blir man ett helgon?
Det finns i varje fall ingen vinst för personen i fråga. För det verkar vara så, att alla har blivit helgonförklarade efter sin död. Helgonen framstår som lysande kloka, rättrådiga personligheter, som var starka i anden, modiga, utmanande och drivna av sin övertygelse om en bättre framtid. Ett helgon måste vara en karismatisk kändis i sin livstid och i kombination med sitt uppträdande vara såväl social som ledare.

Några helgon med extra stjärnglans, som fortfarande är kändisar
Några av de första kända helgonen levde på 300-talet, alltså för 1700 år sedan. Sankta Lucia som alla svenskar känner till har blivit en del av vår folksjäl. Alla vet vad 13 december betyder. Två andra som fortfarande är superkändisar, är Valentin, som firas den 14 februari, Alla Hjärtans Dag, älskas av alla – i synnerhet av köpmän och restaurangägare.

Och Sankt Göran, som slåss mot draken, finns som staty i Stockholm i Storkyrkan. Hans dag i almanackan är den 23 april. Han kom från Turkiet och hette då Georgi. Sankt Göran eller Sankt Georg, som också heter Sant Jordi är både Barcelonas och Kataloniens skyddshelgon. Det är hans kors, Sankt Georgkorset, som finns både som medaljer och fanor t.ex. Englands flagga. Sankt Göran måste ha varit sin tids James Bond. Sankt Georg (Göran) är också scouternas helgon.

Sveriges stjärnhelgon är förstås den heliga Birgitta från Vadstena. Om henne har det skrivits många avhandlingar och böcker. Hon var en liten spenslig tjej, som drevs av ett ovanligt socialt engagemang. Social misär var inte av intresse på den tiden. Birgitta föddes i en familj, som hade starka positioner i dåtidens Sverige. Klok och klarsynt med talets gåva, var det självklart för henne att påpeka fel och brister i hur Sverige sköttes. Birgitta föddes 1303, alltså 200 år innan Gustav Vasa gjorde entré. Och nu är hon ett av Europas skyddshelgon. Om man får vara litet världslig, så tycker jag att Greta Thunberg i ålder och i sitt miljöengagemang påminner om Birgitta. Greta är född 2003, alltså precis 700 senare än Birgitta.

Erik, Sveriges eget helgon
Och så har vi ju Erik den helige. Han var så populär, gudfruktig och rättrådig att han utnämndes till helgon av Sveriges biskopar utan att vänta på påvens beslut. Stockholms stad har gjort honom till sitt skyddshelgon. St. Eriksgatan och St. Eriks sjukhus är uppkallade efter honom. Det är även bridgeklubben, St. Eriks bridgeklubb.

Så nu alla bridgespelare, tycker jag man kan säga, att vi har ett eget skyddshelgon. Typiskt för bilden av Sankt Erik är hans huvud med kungakrona. Fienden, danskarna, stod och väntade på honom, när han kom ut från Domkyrkan i Uppsala. Och där i närheten av kyrkbacken blev han i stridens hetta halshuggen. Men Stockholm Stad har sedan dess låtit hans huvud pryda stadens sigill.

Hur man känner igen ett helgon
Fram till nu har Katolska Kyrkan utnämnt eller kanoniserat över 10 000 personer. Alla har fått en ljusring över huvudet, när de avbildas. I Spanien är det vanligt med stråldiadem för Jesus och Maria. Det vanligaste är nog en rund ring över huvudet, och den är ofta lysande.

Vem minns inte Roger Moore, som ”Helgonet” i TV-serien med samma namn. Precis innan filmdramat startade, plingade det till och ljusringen, glorian, kom på plats.

Du har säkert mer än ett skyddshelgon
Är du döpt med ett helgonnamn, så har du redan ett skyddshelgon. Det utgår jag ifrån. Så Birgitta räknar jag med är mitt skyddshelgon, eftersom Berit är en form av Birgitta. Ni andra får utforska era egna helgon. Det är bara att googla, så får ni veta mer!

Skål och tack
Så nu på Allhelgonadagen eller när som helst kan vi alla med förtjusning skåla och tacka våra skyddshelgon, som var långt före sin tid i en mängd frågor som vi kallar civilisation och livskvalitet. Och vem vet – det är kanske våra helgon som inspirerat oss att resa hit till Spanien för att njuta av det goda livet.