Barranco Blanco är en naturskön dal som gömmer sig i triangeln mellan kommunerna Coín, Alhaurin el Grande och Mijas. Vägskyltarna är obefintliga, en krokig delvis asfalterad väg genom ett skogsparti leder oss till ett gammalt nazistfäste Av Ola Josefsson, Foto Johan Tingå

Historierna är många men ganska dokumenterat är att Barranco Blanco var ett tillhåll för tyskar efter andra världskriget. Vid vaktkuren, som fortfarande finns kvar, stod en beväpnad vakt några år in på 80-talet.
Officiellt fanns inte några hus i ”nazistdalen”. Innofficiellt levde de gamla nazisterna sitt eget liv i sitt ”paradis”. Franco lät dem vara, bara de inte syntes och höll sig lugna.

Gått ur tiden
Deras ”tusenårsrike” varade inte så länge. Barranco Blancos första inbyggare har gått ur tiden och husen har bytt ägare. I våra dagar är dalen en naturskön plats med många besökare som njuter av hissnande vandringar och vattenfall.
Nere i dalen finns i dag ett 15-tal hus, fyra tennisbanor, konstgjord sjö med inplanterad fisk. Hela området har rikliga mängder vatten. När jag besökte området första gången i mitten på 90-talet forsade det ordentligt, trots ett antal nederbördsfattiga år på Solkusten.

Exploatering
När vi i början av 2008 besöker dalens enda restaurang Finca la Fuente är den stängd för säsongen. Här serveras normalt god mat vid porlande vattenfall. Vi hittar fortfarande tyska gatunamn som exempelvis Willi Merz Strasse.
Det som skrämmer mest för tillfället är att Alhaurin del Grande vill bygga 1.500 bostäder i området. Föreningarna Ecologistas en Acción och Plataforma Ciudadana en Defensa del Territorio de Alhaurín el Grande vill skydda området mot exploatering.