Jag drog jackan tätare omkring mig, burrade upp halsduken och drog ner min berömda hatt över öronen. Kallt – bara +4! Pinvindigt! Vindfaktor’n gjorde säkert att det var närmare noll! Mörkt, och klockan är bara drygt 17 på eftermiddagen. Häruppe i nordligaste Sverige börjar det bli kärvt.

Av Bambi Elinsdotter
bambiseget@yahoo.se

Längtan till paradiset Fuengirola skapar bilden av sol- bemängd strandpromenad, som en hägring inom mig. När Ni nu läser detta är jag dock redan på plats i solskenet. På plats i det vinterparadis som både frusna människor och fåglar färdas till, under längre eller kortare perioder, när kung Bore närmar sig, och vinkar med sina frostklädda armar. Inget är väl så härligt, som när man kommer ut från planet i Málaga, och den varma luften kommer emot en, en solljus värmevägg. Man kisar mot den värmande lampan på himlen och känner hur ny energi kommer till liv! Det spritter i kroppen och pratgladheten sprider sig.

Ett år fick jag för mig att jag skulle köpa sidenlångkalsonger, för att skydda mig mot den vassa kylan i den höga nord, bättre kan man väl inte ha, eller hur? Sagt och gjort, sidenkalsongerna inhandlades. Men det är ju bara det att sidenkalsonger är halkiga! Jag slirade runt i rullstolen så jag höll på att tippa. Omkringvarande människor på stan tittade undrande på mig när jag vinglade fram och utstötte förskräckta små rop, varje gång jag halkade runt i sidenkalsongerna. Sidenkalsonger var inte alls någon bra ide och lades omedelbart på lager och ligger där ännu, 500 klingande kronor bortslösade till ingen nytta!

Allting är relativt, sa han, den vithårige skäggprydde. Så är det! Det är väl så att det kan vara både dåligt väder och blött sådant även på den paradislika kusten, men det är definitivt inte bara +4 och kolmörkt klockan 17 typ i mitten av oktober!

Vi kommer väl dock förmodligen att frysa även på Solkusten i vintern. ACn ska inte få vara inställd på mer än 19 grader… läste jag i magasinet för någon tid sedan! Vi ska spara energi!

Men 19 grader!!! Det blir till att ha lätta värmande filtar lite överallt i lägenheter och hus! Det kan ju faktiskt bli ganska så kallt även i syd- ligaste Spanien, när fukten tränger in i dåligt isolerade väggar. När vänner frågar vad de ska packa ner i resväskan inför efterlängtad semester, svarar jag att det Helly Hansen som gäller på natten, och bikini på dagen. Jag själv ser ibland ut som en forskningsresande från Nordpolen, när det är dags att säga ”natti, natti”. Pyjamas, långärmad t-shirt, ulliga supervarma knähöga strumpor typ ragg- socksmodell från Dunnes, så är man skrudad för sömn. 🙂 Inte ser man ut som någon playgirl från Playboy precis … 😉

Det är faktiskt likadant när man under den svalare perioden av året går ut och fröjdar sig på kvällstid på något hotell där det bjuds på bra musik. Oftast är det så att etablissemanget har en eller annan dörr öppen för att locka in kunder, och det drar kallt. Känner Ni igen det? Man huttrar tills mer eller mindre värmande drycker bätt- rar på blodcirkulationen, och dessa drycker inspirerar ju också till att man tar sig både en och flera svängomar. Och skakar man loss på sin fysionoma blir man varm. Så det kanske blir lite av lösningen till denna vinters svala innertemperatur – maka undan möblerna i vardagsrummet. Sätt på lite bra musik och skaka loss, då behövs sannerligen inga sidenkalsonger för att hålla värmen.

Ha det bra alla tills vi hörs igen mellan raderna!

Vill du få ditt kåseri publicerat?

Skicka gärna in ditt bidrag så kanske vi publicerar det! Maila till info@svenskamagasinet.nu