Ord!! Jag är fascinerad av ord. Orden leder oss framåt i livet, i arbetet, i relationer med medmänniskor. Goda och varma ord får oss att växa – i glädje, kärlek och intelligens. Av Bambi Elinsdotter
bambiseget@yahoo.se

Det är bevisat att barn som pratats med sedan de var blott en liten bula på mammas mage, får det lättare i livet i kommunikation med andra. Ord kan lyfta en dag och även sänka en dag. Om Du är deppad och nere så kan inga muntra tillrop som ”äh, men ta och ryck upp dig” eller ”det är väl inte så farligt” hjälpa. Däremot kan ett enda futtigt litet ”jo, jag förstår” vara den bro som man behöver, över de för tillfället oroliga vattnen. Ord är enkla att ge! Snabba från tanke till utgåva och med en nästan alltid fantastisk effekt. Man kan riktigt se hur ansikten ljusnar och växande stjärnglitter tänds i mottagarens ögon. Kul att leva! Yes sir! Så bildas ett skyddande pansar av dessa små makapärer som består av varierande ihopsättningar av ljud, som nedtecknats av olika klokheter med så kallade bokstäver. Bokstäver! En abstrakt företeelse – försök att ta på en bokstav 😉 – i miljarder olika former och varianter, i skiftande former över hela vår jord.

Att med ord beskriva känslan av tidig sommarmorgon i syrenbersån, när en doftande slinga av nybryggt kaffe, i sällskap av doften från varma kanelbullar, kräver inlevelse med denna ursvenska upplevelse! Det behövs de rätta orden för att bilden av denna mystiska förtrollning av vanlig verklighet ska ge salighets känsla. Att med ord beskriva denna underbara känsla så att en intensiv spanjor eller spanjorska förstår, det är inte så lätt! De har väl sina förtrollande minnen av en cortado i sällskap av en flottig churro doppad i trögflytande choklad. Bara tanken på ett morgontidigt ställe som säljer färska churros, kan nog göra de flesta spanjorer lite lätt frånvarande av minnen…. Vi kloka svenskar inser snabbt att dessa för spanska människor välsmakande chokladindränkta smaksensationer, får oss att i fasa se kolesterolvärden skjuta i omätbara höjder.

Vad är då churros? De kallas ”de fattigas föda” och består av mjöl, vatten, olivolja, salt och socker (för garnering!) som friteras i smakfattig olja och doppas i tjockflytande choklad. Churros finns både i Spanien, Portugal och i Sydamerika. Anses vara en lite lyxigare frukost . Vår längtan efter sött! Jag tycker faktiskt att churros är riktigt gott, men det är så klart att har man en glutenkänslig mage får man göra churros hemma med glutenfritt mjöl. Och då missar man ju den härliga doften av morgontidiga smaklöksväckande doftslingor på cafeer där tidig morgonsol rör sig försiktigt i kisande människoögon och färgar omgivningen kärleksfullt och mjukt orangegulröd.

Tänk om vi inte hade orden! Så hemskt! Att inte kunna beskriva för hjärtanskär hur varma känslor har uppstått bara av anblicken av denna vackra varelser, som eventuellt skulle kunna tänkas följa en på livets ibland knaggliga väg. Tänk att inte kunna förklara för lilla späda mer eller mindre nyfödda ätteläggen, hur mycket man älskar denna lilla varelse, i vars ögon man förlorar sig totalt, när kontakten uppstår med det nya livets intensiva betraktande. Då känner man universums vingslag! Att inte kunna brista ut i sång! Det skulle bli ett evigt hummande. Jo, i och för sig sjunger ju alla underbara sångfåglar utan att frambringa ett enda ord, det är bara ljuv musik, men hör vi en fågel så bildas i själen bilder av hur de små vackra liven ser ut, var de finns, och se som i ett trollslag har ord smugit sig fram ur bilderna, där vi sitter i enkelhetens pyjamas på balkongen och dricker kaffe och äter doftande kanelbullar.

Eller kanske sitter Ni på ett i arla stund öppnat cafe i Fuengirola och äter churros, som är doppade i socker och trögflytande chokladsås, medan pigga nyvakna små solstrålar färgar omgivningen varmt och försiktigt gulorangeröd.

Jag ska då i alla fall iväg och höja kolesterolnivåerna, för medan jag skrev detta blev jag riktigt sugen på churros i all sin glans med socker och chokladsås. Ha det människor! Goa tankar från er filosofiska Bambi Elinsdotter.