Málaga ligger vid Medelhavets strand. Dess tusenåriga historia föddes ur havet genom de första sjöfarare och handelsmän som kom till dessa kuster för mer än två tusen år sedan från östra Medelhavsområdet. Sedan dess har Málaga behållit sin karaktär av en öppen och gästfri stad för resande och handelsfolk En vandring genom Málaga erbjuder besökaren tillfälle att lära känna dess historia. På några få minuter kan man gå från den Romerska Teatern, passera genom den muslimska borgen, la Alcazaba; beundra katedralen från renässansen och sedan dyka in i det livliga folkvimlet på gatorna däromkring.
Kombination
Stadens centrum är en kombination av den antika stadsplanen, det muslimska arvet, Calle Granada, och ombyggnaderna under 1800-talet, som Calle Larios, en gata som dessutom för bara ett par år sedan fick en ny utformning till gågata.
Under år 2003 färdigställdes och invigdes två stora och viktiga kulturella projekt i Málaga: Museet för samtida konst (El Centro de Arte Contemporano) och Picassomuséet. Man kan inte skilja en konstnär från hans ursprung: Málaga är Picassos stad.
Málaga förbereder sig under hela året för att fira sin Feria de agosto, en av de mest välbesökta och färgrika festveckorna i Andalusien och som under några dagar helt förvandlar staden. Málagaborna anstränger sig med talang, entusiasm, glädje, arbete och känsla, varför resultatet blir storartat.
Kastiliens kungadöme
Stadens augustifest har sitt ursprung i åminnelsen av inför-livandet av Málaga i Kastiliens kungadöme genom kungaparet Ferdinand och Isabella, “los Reyes Católicos”. De gjorde sitt intåg i staden den 19 augusti 1487.
När man år 1887 firade 400-årsminnet av denna händelse åter-uppstod dessa populära festligheter i all sin glans. I våra dagar har de blivit sommarens stora händelse, en fest som är spontan, kosmopolitisk och internationell, vilket är karaktäristiskt för huvudstaden på Costa del Sol, ett av Europas viktigaste turistmål.
Dag som natt
Aktiviteten under ferian är skiftande. Ferian arrangeras på två platser. Under dagtid på och kring Calle Larios. Under kväll och natt på feriaområdet en bit utanför centrum, el Recinto Ferial.
Lariosgatan dekoreras inför festligheterna med girlander och ovanför dem spänner man upp segelduk för att skydda besökarna mot den heta solen.
Under dessa dagar dekorerar butiksinnehavarna i stadens historiska kvarter sina skyltfönster med arrangemang som anspelar på festligheterna. Alla är införstådda med att det gäller att pryda skyltfönstren med typiska motiv, seder och traditioner från Málaga och framförallt får det inte saknas några nödvändiga detaljer som ett par vinflaskor, en prickig näsduk/halsduk och en solfjäder.
För det är av detta ferian består, alltså värme, något att svalka sig med och fest – mycket fest. Var och en som inte känner till staden har möjlighet att lära känna den bättre genom att studera skyltfönstren dessa dagar.
150 paviljonger
På el Recinto Ferial sätter man upp mer än 150 casetas (små paviljonger), ett stort parkeringsområde och ett nöjesfält på en yta av 500.000 kvadratmeter.
Málagas kommun förser området varje år med 300.000 glödlampor, 200.000 lyktor och 150 extra stolpar för belysningen så att besökarna på ferian, över fyra millioner varje år, ska kunna njuta av spektaklet i fullt ljus.
Las Casetas återspeglar föreningslivet på orten. De sätts upp av klubbar och föreningar, för
t ex flamencointresserade, studenter, idrottsföreningar, politiska grupper, arbetskamrater samt kommunens egen.
En caseta består här av en förfabricerad stomme av plåt eller trä och med tak av segelduk. Utformningen påminner om ett hus i Sevilla. Inne står borden omkring en öppen yta för dans, motsvarande en innegård. I ett hörn finns bardisken där det serveras mat och drycker.
Klädseln
Klädseln på ferian är intressant att iakttaga. Den består av typiska andalusiska folkdräkter.
Den feminina är en klänning, zigensk- eller flamencostil, och har utvecklats ur den typiska klänningen från provinsen Sevilla. Klänningen smiter åt om kroppen, kjolen har vida volanger och ärmarna består av flera lager volanger. Över detta bär man en mindre schal med fransar. Tillbehören är också mycket viktiga: kammar i håret, örhängen, halsband, armband och blommor.
Den maskulina klädseln består av åtsittande byxor, snäva vid fötterna, stövelliknande fotbeklädnad, en svart jacka, vit skjorta och den typiska Cordobéshatten.
Dans och sång
Den dans och sång som mest praktiseras är sevillana och är mycket typisk. Den hörs överallt och fastän man till en början nekar och inte törs, slutar det ofta med att man dansar själv.
Man behöver inte var expert för att dansa med. Det räcker med att ha en smula grace och leta rätt på en mer erfaren partner. Man försöker följa dennes rörelser, hålla huvudet upprätt och stolt samtidigt som man ser partnern i ögonen.
Under dagtid är en av de mest traditionella skådespelen paraden av tusentals hästfolk, desfile de caballistas. En del är ryttare till häst, ibland med en vacker tjej bak på hästen, andra kommer i vackert dekorerade karosser förspända med flera hästar. Även hästarna är pyntade och smyckade.
Under senare år har denna parad begränsats till några gator i de kvarter som kallas La Malagueta. Man förhindrar att hästarna kommer in i de mest centrala delarna av staden för att inte ställa till kaos i trafiken.
Tjurfäktning
Trots att inte alla gillar det, är tjurfäktningarna, las corridas de toros, en del av programmet under alla ferior.
Eftermiddagarna ägnas åt
tjurarna. Varje dag äger det rum tjurfäktningar på arenan, la Plaza de Toros de la Malagueta.
Varje år sätter man inför fest-ligheterna upp affischer med typiska Málagamotiv och även affischer för de olika tjurfäktningarna under ferian.
Dessa festligheter fyller inte bara behovet av att roa sig utan ger också uttryck för den innerliga känsla som Málagaborna visar under ferian. Därför kan man säga att det handlar om något mer än bara fest.
Den som besöker denna feria blir säkert förtjust i Málaga och Málagaborna. Det är en oförglömlig upplevelse.