Jag har skrivit en bok, jag har skrivit två, tre – åtta. Hur kan det komma sig? Av Annika Scharnke
[email protected]

Åren går plötsligt så har vi fått barnbarn – sju stycken underbara ungar! Vilken enorm lycka det är. Att jag, som mellanstadielärare, börjar berätta saker för barnbarnen är naturligt. Att läsa godnattsagor, berätta hur det var när jag var liten, berätta om hur saker och ting fungerar i världen. Att få vara bland barn är en gåva som jag har fått.

När jag började berätta om min barndom för äldsta barnbarnet så tog det aldrig stopp. Det ena gav det andra. Det ena minnet väckte det andra. Charles fick höra om många av äventyren som fyllt min barndom. Rätt som det var bestämde jag mig för att skriva ner vad jag berättat. Min anteckningsbok blev fylld av små anekdoter – jo jag skrev för hand, inte på datorn.

När jag så berättade för det näst äldsta barnbarnet så märkte jag att hon fick höra andra berättelser ur min barndom. Stella vill bota alla, så hon älskar att höra om det som har med sår och olyckor att göra. Det var då som idén om att skriva böcker tog fart. Jag skulle skriva en bok till varje barnbarn. Böckerna skulle handla om Anja, dvs om mig. (Jag hette Annika Jansson som flicka – Anja.)

Jag började fundera hur jag skulle kunna skriva. Varje dag, på min långpromenad, började jag skriva böcker i huvudet. Hur är Hilma och hur är John-John? Vad gillar August? Vilken är Walters favoritfärg? Vad tycker lilla Olivia om att höra?

Varje barnbarn skulle få sin egen bok. Varje bok skulle ha sitt eget tema utifrån barnbarnets intresse, sin egen färg utifrån barnbarnets favoritfärg.

Det allra viktigaste var att böckerna skulle vara lättlästa, passa för alla, inte barnsliga och helst lite spännande.

Så började jakten på att få tag på en bra illustratör till böckerna. Vem är bra på att rita? Min kusin Jessica så klart. Jag var så glad när hon tackade ja till uppdraget trots att hon står mitt i livet med heltidsjobb och familj.

Skrivandet tog fart. Jag skrev i rasande takt och snart kunde manus skickas in till förlaget.

För ett år sedan fick jag meddelande från förlaget att böckerna var klara och på väg att levereras. Kusin Jessica och jag träffades och väntade och väntade. Till slut kom budbilen och levererade två stora balar med böcker – 2000 st. Wow! Vilken känsla! Det var som att få barn på nytt!

Vad handlar då böckerna om? Vilka tycker om att läsa dem? Alla! Från 6 år och upp till vuxen ålder. För barnen är det spännande berättelser som utspelar sig förr i tiden – på 1960-talet. För oss vuxna, som var med på den tiden, väcker böckerna många minnen. Eller vad säger ni om: gå i skolan på lördagarna – gå på utedass – skjuta huggormar med luftgevär – stå i skamvrån – gena över järnvägsspåren – palla frukt – spela hartsfiol – rida ut alldeles ensam i skogen – simma i vassen – skidtävlingar – skjuta med slangbella – börja cykla på höger sida – snöbollskrig.

Du är varmt välkommen att köpa böckerna om Anja. De finns både här i Spanien och på Adlibris i Sverige. Du kommer att få många minnen, som du sedan kan dela med dina nära och kära.

(Idag finns ”Anja och stalltjuven” samt ”Anja och rädslan” utgivna. Inom kort kommer ”Anja och huggormen” samt ”Anja och skamvrån” att tryckas.)