Anders Berglund sitter i Nerja och skriver på ny musikal

av | apr 10, 2013 | April 2013, Artiklar, Reportage

Vi har sett honom dirigera orkestrar i 29 melodifestivaler. I mitten av maj är det dags för Europafinalen vid Eurovision Song Contest som lockar miljontals svenska tv-tittare. För kapellmästare Anders Berglund har det blivit ett ”artificiellt evenemang”. Av Ola Josefsson
Vid showen ”A tribute to Charlie” i Mijas tidigare i år fick vi se Robert Wells locka upp Anders Berglund på scen.
– Det var inte första gången. Man får räkna med sådant när Robert är på scen, säger Anders Berglund och skrattar.
Sedan två och ett halv år har den folkkäre kapellmästaren med hustrun Christel ett radhus i Nerja öster om Málaga. Ett av rummen har blivit arbetsrum där Anders för närvarande sitter och skriver på en ny musikal.
– Som kompositör kan man ju sitta var som helst i världen och jobba, säger Anders när han visar radhuset, arbetsrum och den fantastiska utsikten över Nerja.

Anders är dirigent för Sandvikens symfoniorkester och Sveriges Radios symfoniorkester om han inte jobbar med manus, skriver sångtexter och musik. Om ett år ska ett helt nytt projekt förlösas med premiär i Göteborg. Claes Malmberg är en av de som kommer att medverka i en nyskriven musikal.
– Mer kan jag inte säga just nu. Det är ett projekt som jag gör tillsammans med manusförfattaren Johan Olsson och Johan Schildt.

I februari satt Anders i en fullsatt salong i Mijas och såg Robert Wells göra en hyllningsshow till minne av Charlie Norman. Anders kan i framtiden tänka sig att göra något evenemang för svenskkolonin på den spanska Solkusten.

Sedan 1986 är han delägare i showprojektet Stjärnklart som säljs till företag i samband med personalfester. Flera svenska artister medverkar i Stjärnklart.
– Vi kör showen i slutet på året. Vi skapar föreställningen och säljer biljetter till företag som vill bjuda personalen på något trevligt. Det blir mellan 15 och 20 föreställningar på konserthus runt om i Sverige.
– Det hade varit kul att göra något liknande på Solkusten. Just nu befinner det sig på diskussionsstadiet, det är en idé vi tittar på. Det är ett stort evenemang som kräver en tillräckligt stor lokal, poängterar Anders Berglund.

Anders Berglund började som pianist i unga år. Han var med under Björn Skifs USA-turné i början på 1970-talet.
– Det var en fantastisk tid att få uppleva, att som ung få vara med om framgången i USA. Likaså att vara med när Carola vann melodifestivalen 1991 är nog bland det största, svarar Anders när jag frågar om de stora ögonblicken.

I mitten på 70-talet slutade Anders att turnéra och blev producent, kapellmästare, arrangör och började att komponera. Senare fortsatte det med krogshower, teater och tv. Jag skulle vilja beskriva Anders Berglund som folkkär efter otaliga framträdanden i Så ska det låta och Rhapsody in Rock med Robert Wells.
– Det finns många minnesvärda ögonblick. Jag minns speciellt när jag fick producerade Putte Wickman och Svante Thuresson när vi spelade på legendariska jazzklubben Birdland i New York. Och när Robert Wells och jag slog svenskt publikrekord för show med 43.000 på Ullevi. Det var stort.

I mitten av maj avgörs Eurovision Song Contest i Malmö med final den 18 maj. En gång i tiden var det med orkester och levande musik. Numera är det ett ”artificiellt evenemang” enligt Anders Berglund.
Han vet vad han talar om. Vid 13 europeiska tillfällen var Anders dirigent och kapellmästare och vid 16 melodifestivaler i Sverige. Han förstår inte varför orkestern är borta.
– Jag är ingen schlagernörd även om en del kanske tror det. Att dirigera orkestern var ett uppdrag jag fick. Att orsaken skulle vara att få ned totalkostnaden genom att ta bort orkestern tror jag inte på. Evenemanget ger hela tiden nya inkomster. Nu för tiden säljs biljetter till två repetitioner. Det är märkligt att det finns en orkester på plats under första timmen för att underhålla innan sändningen drar igång.
Dessutom sjunger inte de som representerar sina länder på sitt eget språk, vilket är svagt.
– Personligen gillar jag när artisten sjunger på landets språk. Det är trist när ett land inte vågar skicka ett bidrag som framförs på sitt eget språk. Anders minns finalen vid Eurovision Song Contest 1999 när den gick i Jerusalem. För första gången var orkestern borta men Anders var på plats i Jerusalem tillsammans med Pekka Heino för att kommentera sändningen i tv.
– Orkestern var borta för att spara pengar. När vi kom till presscentret fick vi veta att arrangören hade importerat en jättelik ljusrigg från Tyskland i stället…

Från 2001 har den svenska uttagningen till Eurovision varit orkesterlös. Även om Anders beskriver evenemanget som ”musikaliskt urvattnat” är det ett tv-program som lockar miljontals tittare. Sverige och Norge gillar sina melodifestivaler. SVT har även lyckats få med sig kvällstidningarna som pumpar på i flera veckor. Fyra miljoner såg svenska finalen.
– Programmet rullar på, lördag efter lördag. Det är värst för kulturlivet som får svårt att locka befolkningen till andra evenemang så länge tävlingarna går. Folk stannar hemma framför tv:n i stället för att gå ut. Det är förödande för Kultursverige.

Det är en utveckling vi ser på flera områden i samhället men framför allt i tv. Där är utbudet av levande musik i minsta laget och många musiker kommer att få det tufft. Anders tror att vi kommer att få se fler musiker som lägger av för att i stället börja köra buss eller jobba som musiklärare.
Det höjs kritiska röster mot SVT att kanalen brister i sitt sätt att hantera utbudet. Det märks tydligt när företaget lägger ut produktion på produktionsbolag som gör samma program som redan går på kommersiell tv.

Har du någon personlig favorit som du förutspådde skulle gå långt?
– Jag måste nog säga när Israel vann 1979 (Milk & Honey med Gali Atari, red. anm.) med låten Hallelujah. En bra melodi, det var inte överraskande att den vann. ABBA:s Waterloo är en annan favorit.

Numera är det Solkusten som gäller för Anders Berglund som är i Nerja en gång i månaden. Hustrun Christel är flygvärdinna vid SAS så det är lätt och praktiskt att få till ett liv under den spanska solen.
Det märks att Anders trivs i Nerja. Det är en plats med rätt miljö som inspirerar en kapellmästare. Stressen rinner av, fart och tempo avtar. Anders och hustrun Christel letade boplats i Florida, Italien och Frankrike. Sedan tog de flyget till Alicante, tog en hyrbil och körde utmed Medelhavskusten till La Duquesa vid Estepona. Det blev många stopp. Det sista i Nerja.

Christina Schollin, bosatt i Nerja i många år, hade fixat lunch med en mäklare som visade oss runt i Nerja-området. Anders och Christel hade funnit sin plats.
– En dag var jag ute själv och körde. Av en ren tillfällighet såg jag en skylt att det här huset var till försäljning. Jag bad mäklaren om hjälp att kontakta ägarna.

När Anders senare var i Sverige kom ett meddelande från mäklaren: ”Kom ned, titta, köp”. Det gjorde Anders.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson