Lars-Hjalmar Wide är svensk ambassadör i Spanien sedan 1 september. Lars-Hjalmar var stationerad i Madrid på 80-talet där han träffade sin hustru. Sedan dess har det blivit otaliga turistbesök för att besöka släktingar. Jag har haft ett förhållande till Spanien i 30 år säger ambassadören till Svenska Magasinet. Av Ola Josefsson
Katastrofberedskapen uppdateras löpande. En kris är inte den andra lik och det gäller att vara förberedd på det oväntade. Det säger ambassadör Lars-Hjalmar Wide som beskriver Spanien som ett tryggt land.
– Spanien är ett europeiskt land som vi har nära kontakter med på olika plan. Landet är omtyckt av svenskar och det finns många positiva saker Sverige och Spanien emellan.
– Det är ett tryggt land. Det är inte annorlunda här än i något annat land då vi lever i en globaliserad värld där terrorismen kan slå till var som helst. Spanien är som vilket annat EU-land som helst, säkerhetsmässigt.
Vilka större krissituationer skulle kunna uppstå?
-Jag vill inte spekulera i det, men vår katastrofberedskap förbereds i händelse av krig, naturkatastrofer, epidemi, terrordåd, en större olycka med flyg eller tåg eller i ett kärnkraftverk.
-Katastrofberedskapen bör ligga ett steg före. Det vi har i tankarna är det oväntade. En kris är inte den andra lik. Det gäller att vara flexibel med strukturer som är anpassningsbara till olika, oväntade händelser.
Hur är katastrofberedskapen uppbyggd?
– Här i Spanien har vi ett nätverk med konsuler i de olika provinserna. Ambassaden i Madrid är knutpunkten. Vår kontakt i Sverige är KC, den konsulära enheten på Utrikesdepartementet. Där samordnas allting.
– När vi får vetskap om en krissituation informerar vi UD i Stockholm och håller kontakt med vår konsul på plats. Konsuln i sin tur har kontakt med lokala myndigheter som exempelvis räddningstjänst och polis.
– På ambassaden går maskineriet igång och det sker en arbetsfördelning beroende på vilken personal som är på plats. Det är en lång kedja där konsuln försöker vara så nära platsen som drabbats. Vi står även i regelbundet kontakt med centrala myndigheter i Madrid.
En krisorganisation blir aldrig helt klar. Vilka förbättringar och uppdateringar har gjorts?
– Beredskapsplaner uppdateras löpande varje år. Aktuella telefonnummer kontrolleras vilket är en ren uppdatering av fakta. Vi får besök från UD i Stockholm med övning och träning. För att allt ska fungera i ett skarpt läge och att kommunikationsvägarna fungerar.
– En annan del som uppdateras löpande är reseråden på webbplatsen ud.se. Här finns aktuella råd till svenska resenärer. Uppstår en krissituation avråder vi från att resa till en viss del av landet. Här i Spanien är det fritt fram i dagsläget. Det är viktigt att resenären själv tar ett ansvar och följa lokala myndigheter och nyhetssändningar vid en krissituation. Madridambassaden har även ett konto på Twitter som är bra att följa.
I Spanien finns det många svenska ”institutioner” som skolor, kyrkor, samfund och media. Kan dessa bidra med hjälp?
– Vi ser dessa som viktiga samarbetspartner. Inrättningar som skolor, svenska föreningar och svensktalande media i Spanien kan lätt nå ut till många.
– Kanske ska vi göra mera på det här området och bygga ut dessa relationer. Det ska vi titta vidare på. Förutom formella myndigheter finns det även andra grupper. Förebyggande arbete är viktigt så det skulle vara nyttigt att besöka kusten.
Vad ska man personligen göra vid en krissituation?
– Som vittne till en händelse ska du först ring dina anhöriga i Sverige. Gå hem, ta det lugnt och följ media. Det är viktigt att meddela sina anhöriga. Det tar bort en stor börda från UD då deras telefonlinjer annars blir överbelastade av oroliga anhöriga. Hör man av sig till familj och vänner så lättar trycket på systemet. Och de blir glada där hemma att höra att du mår bra.
Uppdaterad svensk krisberedskap i Spanien