Här väljer de flesta att stanna

Av Ola Josefsson

Kustvägen från Nerja till Almuñecar är den vackraste vägsträckan utmed Costa del Sol. Den slingrar sig mellan bergspassen och åt vilket håll du än ser har du en hänförande utsikt. De små badvikarna nedanför ligger inbjudande och här finns några av kustens bästa dykvatten

Almuñecar är en plats att återvända till. Om man nu har blivit tvungen att lämna platsen. De flesta väljer att stanna för gått. Att staden ligger där den ligger beror till stor del på tre klippor. Den ene större än den andra. Det var här feniciska skepp för cirka 3.000 år sedan ankrade upp. Tack vare klipporna kunde fartygen söka skydd oavsett om vinden låg på från öster eller väster.

Annons

Kosttillskott

Utan dessa tre klippor hade vi antagligen inte haft något Almuñecar. Det var här feniciska handelsmän mönstrade av och byggde upp en av Spaniens då största fiskeindustrier.
I väldiga kar som finns till beskådande i Majueloparken saltades fisken. Det var en jätteindustri som satte sin prägel på stadens infrastruktur med vägar och viadukter för att trygga vattenförsörjningen till fiskindustrin. Keramiktillverkningen var en annan viktig del i näringslivet innan sockerindustrin tog över i början av 1900-talet.
Här tillverkades också garum, dåtidens kosttillskott som var en blandning av inälvor från fisk blandat med oliver och druvor. Allt krossades och maldes för att till sist filtreras. Slutprodukten gick på export till länderna runt Medelhavet.

Tre avhuggna huvuden
Almuñecar i våra dagar är fridfullt balsamiskt för själen. Men så har det inte alltid varit om vi tolkar stadens vapensköld. I den utspelas stor dramatik. Ett feniciskt skepp ute till havs. Framför skeppet flyter tre avhuggna huvuden av morer.
Från kommunhuset går kyrkbacken och här ligger en mastodont kyrka som blev klar på 1600-talet. En rejäl tilltagen kyrka med tanke på att staden då endast hade ett tusental invånare. Kanske sökte de tröst i det hårda livet.

Kulturbyggd

Almuñecar är en kulturbyggd med en nästan 3.000-årig historia. Till skillnad mot andra platser på Solkusten har Almuñecar kommun lyckats att bevara och lyfta fram sin fina historia. Kulturen har inte behövt att stå till sidan för massturism och hård exploatering.
På vår vandring i stadskärnan möter vi många glada svenskar. En av dem heter Gunilla Henriksson som tar sig en promenad med sonen Miguel Angel, 3 1/2 år.
Gunilla bor 5 km utanför Almuñecar i Torre Cuevas där hon håller kurser i Qi Gong, massage och akupunktur.
-Almuñecar är bara så där härligt mysigt. Litet, lugnare, lagom med turister och massor av fruktodlingar, säger Gunilla.

Balansgång
Borgmästaren Juan Carlos Benavides lyckas gå en svår balansgång i kommunalpolitiken. Benavides representerar Partida Andalucista som inte har egen majoritet.
Men på något viss lyckas borgmästare Juan Carlos att styra och få igenom beslut i kommunalpolitiken även om inte alla beslut är populära.
Infrastrukturen släpar efter. Framför allt är det trafiken som kan bli jobbig även i stad som Almuñecars storlek. Ett nytt parkeringsgarage byggs nere vid stranden. Men för att komma dit måste bilarna köra genom hela centrum. En något märklig placering av ett efterlängtat parkeringsgarage tycker en del.

Lagom och pittoreskt
Byggkranar har sedan 90-talets senare hälft varit en naturlig del av siluetten över kommuner på Costa del Sol. Men i Almuñecar har det inte alls varit samma hårda exploatering som på andra håll.
En del gamla hus i stadskärnan har rivets, dock med stor försiktighet. Några nya större bostadskomplex eller stora urbanisationer lyser med sin frånvaro. Här är allting fortfarande så där lagom och pittoreskt.
Anledningen kan vara den kuperade terrängen. Man får söka sig till områdena öster om staden för att hitta nybyggda större bostadskvarter. Några köpcentrum har tillkommit. Eller så väljer man att besöka fredagsmarknaden vid Blas Infante.

Saluhall
Svensken Ingemar Claesson har varit fast Almuñecarbor i ett tiotal år. Han är påläst och kan sin stads historia. Ingemar guidar oss skickligt i stadskärnan.
-Här har vi saluhallen som för tillfället genomgår en renovering, säger Ingemar.
En av kustens finaste saluhallar kan vi konstatera. Här finns en uppsjö av markens produkter. Mangofrukt som odlas i Almuñecar kostar 3,50 euro/kilot. Tomater för 1,75 och så vidare. Och till min glädje hittar jag även rädisor…
När lusten efter skandinavisk mat blir för stor besöker svenskarna ”italienskan” på Avenida de Cala 14. Här hittar vi ”Delicatessen Nórdicas” där Anita och José expedierar.

Friluftsliv
För den som gillar friluftsliv, stränder, dykning och vandring är Granadaprovinsen idealiskt. Naturen är vacker och oförstörd. Till vissa stränder kommer du inte med bil. Du är hänvisad till vandringsleder eller till organiserade jepfärder.
Utflykter till vandringsleder uppe i bergen sker regelbundet flera gånger i månaden och organiseras av kommunen. Golfbanor är dock en bristvara även om det projekteras för ett antal nya banor.

Billig golf

Almuñecar på 35 sekunder

Ferian pågår i mitten av augusti med avslutning den 15.
Svenskarna i Almuñecar är de enda på hela Costa del Sol som har en svensk som honorärkonsul. Christina Lindemark sitter i Granada.
Tidigare var stadens namn ”Sexi”. Det var morerna som gav staden dess nuvarande namn som lär betyda ”fästningen på klippan”. En Almuñecarbo kallas allmänt fortfarande för ”sexitano”.
49 f.v.t. fick staden sina rättigheter och dessutom egna mynt.
1589 föll staden för de kristna.
321 soldagar om året och med en genomsnittlig temperatur på 20 grader.
Den ungdomliga publiken hittar främst till Los Bajos-distriktet med barer, diskotek och restauranger.
2003 tillbringade Spaniens nuvarande premiärminister Zapatera sin semester i närbelägna La Herradura.

De flesta svenskar väljer seasidebanan Los Mariscos i Motril där du för endast 15 euro spelar hur många hål du vill på niohålsslingan som inom kort blir 18. Här byggs 5.000 bostäder med främst Granadabor som investerare.
Almuñecar är en fridfull idyll. Men en och annan oroas för den dag när motorvägen står klar och restiden till storstadens Málaga förkortas avsevärt. Vad som händer återstår att se. Eller är det dags för den stora invasionen?