GÖTEBORG (Svenska Magasinet) Över 4.000 besökare kom till Svenska Mässan i Göteborg när det var dags för den andra mässan av ¨Köpa hus utomlands¨ i Sveriges andra stad. Det var minusgrader och sol, seriefinal i ishockey mellan Frölunda och småländska HV 71 i ett fullsatt Scandinavium vägg i vägg och Vasaloppet på tv. Men tusentals kom för att leta efter sitt andra hem i solen Av Ola Josefsson

Det är ”Köpa hus utomlands” i Göteborg och det är bra tryck. Det är en jämn ström på besökarna. Det kommenteras och utställarna får svara på frågor. Lägenheter går före hus, ingen trädgårdsmästare behövs, du kan resa och komma när du vill.
Arrangören Fair Media International AB hade till Göteborgsmässan plöjt ned en miljon kronor i annonser i västsvenska dagstidningar. Arrangören består av ett väl sammansvetsat gäng som börjar få upp ångan mer och mer. För varje mässa så känns det som att kvaliteten bara blir bättre.

Tydlighet
Många av utställarna satsar på konkreta objekt med flygbilder över bostadsområden, priser och fakta om lägenheterna. Det är också dessa utställare som har flest besökare. Tydlighet är viktigt i sådana här sammanhang, konstaterar vi.
-Vi har märkt att det är viktigt att ha ett stort utbud. Svenskar vill gärna jämföra och då gäller det ju att de har mycket att jämföra med antingen det är Costa Blanca, Solkusten eller något annat ställe i världen, de vet vad de vill ha, säger Thomas Pielbusch vid Svenska Mäklarhuset till Svenska Magasinets utsände.

Ljusning
Vid utställningar eller annonser föds oftast den första gnistan av intresse över att skaffa en bostad i ett varmt land. Många mäklare satsar på visningsresor och platserna blir snabbt fullbokade.
-Det är kul att se att allt fler barnfamiljer, vi får många frågor om var närmaste svenska utlandsskola ligger, säger Thomas Pielbusch.
Flera av mäklarna ser en ljusning i branschen när det gäller spanska objekt.
-Det var en svacka i fjol men nu tycker jag att intresset från svenskt håll är på gång igen, säger Rolf Dahlberg vid Bostad Utland. Dessutom är ju lånemöjligheterna utsökta. Det är lätt att finansiera 80 procent av priset. Det finns 40-åriga lån som även kan övertas av nästa generation.

Annons

Costa Cálida
Costa Blanca har fått ett försprång framför Costa del Sol när soltörstande västsvenskar letar fritidsbostad i Spanien. På Costa Blanca är objekten fler och priserna något lägre, även om prisskillnaden till systerkusten Costa del Sol krymper. Och det är främst lägenheter som lockar när svenskar tittar efter fritidsboende i den spanska solen.
Norr om Almeria i Spanien sydöstra hörn ligger Costa Cálida, en uppkomling i orörd terräng med vettiga priser på mellan 120.00 till 200.000 euro.
-Ett mycket intressant orört område som har potential att växa. Priserna på lägenheter ligger på 120.000 euro och uppåt och det finns radhusmodeller från 160.000 euro, säger Rolf Dahlberg vid Bostad Utland.

Heta Thailand
Sedan går det inte att låta bli att skriva något om Thailand och Brasilien i samband med en artikel om fastighetsmässorna i Sverige. Thailand är hett och Natal i Brasilien är billigast just för tillfället. Eller vad sägs om en lägenhet för 39.000 euro precis invid havet i semesterparadiset Natal.
Jämfört med i höstas var det nu glesare i bänkraderna vid Spanienseminarierna i Göteborg. Nu är det Thailand som drar mest. Och flera av dem som köper ett eget hus med pool för under en miljon svenska kronor i Hua Hin är Spaniensvenskar.
-Jag sålde 20 hus i Thailand under Köpa hus utomlands i Stockholm, hittills har fem hus gått här i Göteborg, säger en mäklare till Svenska Magasinet efter att mässan har haft öppet två timmar.
En annan mäklare berättar att 60 procent av hans besökare frågar efter objekt i Thailand, 30 procent frågar efter bostad i Spanien och tio procent övriga världen. Många frågar om Thailand, även hos Roslagens Europatransporter.

Fungerande nätverk
Det som talar för Thailand är priserna, det som talar för Spanien är avståndet och ”det svenska nätverket”, som Spanienkännaren och författaren Sven F. Källström talar sig varm för vid seminarierna*.
Efter många spanska år har svenskkolonin ett väl fungerande nätverk. Det består av hantverkare, affärer, handelskammare, föreningar, organisationer, församlingar och mycket annat. Det är också till en ovärderlig hjälp till dem som söker sig ett hus i värmen.
Även om det byggs på ”ett svenskt nätverk” i Thailand kommer det att ta tid innan det kommer upp i motsvarande storlek som i Spanien. Spaniensvenskarna har det väl förspänt med egen service tätt inpå husknuten. Men Asien kommer starkt, Thailand är på G.
Fotnot. Författaren Sven F. Källström skriver just nu på en bok under namnet ”Drömmen om ett liv utomlands”. Den handlar om att köpa hus utomlands och blir på cirka 400 sidor. Boken beräknas komma ut hösten 2006.

Därför söker svenskar sig en bostad i södern
Skälen till att köpa sig en bostad i ett varmare land kan vara många. Men det är framför allt fem anledningar enligt Svenska Magasinet:
„« Klimatet
„« Medicinska skäl
„« Ekonomiska skäl
„« Livsstilen
„« Äventyrslusten