Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

De hemlösas situation - en mördare går lös

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

De hemlösas situation - en mördare går lös

2010-01-11

Det brutala rånmordet på en försvarslös hemlös 60-årig svensk man i Fuengirola i december har väckt stor modfälldhet bland många svenskar i Fuengirola. Svenska Magasinet publicerar här en exklusiv artikel om händelsen, vilka de hemlösa är och varför många hamnar på gatan


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Under en månads tid har tre hemlösa i provinsen Málaga avlidit under oklara omständigheter. Enligt poliskällor tyder mycket på att de har blivit misshandlade till döds. En portugis, 51 år, hittas den 23 november i ett fallfärdigt hus på Paseo de Sancha i Málaga. Kroppen visar tydliga tecken på våld. Två dagar tidigare avleder en man på sjukhuset Carlos Haya på grund av svåra brännskador.
Strax efter klockan 4 på fredagsmorgonen den 11 december upptäcker en 40-årig utländsk kvinna på väg hem, en blodig man liggande mellan två bilar på en privat parkering mellan Svenska kyrkan och där Svenska skolan tidigare låg. Kvinnan som är utlänning, och som talar lite spanska, får senare kontakt med en taxibil som larmar Nationalpolisen i Fuengirola.

Polisen kallar på ambulans och läkare som genast kan konstatera att mannen är död. Uppgifterna går först något isär men mycket tyder på att mannen mottagit yxhugg mot huvudet. Vad Svenska Magasinet erfar handlar det om ett kraftigt hugg mot huvudet, ”ett enda sår, mycket djupt och som gick parallellt med ögonen, på vänster sida av huvudet”. Kroppen förs till rättsmedicinska avdelningen, Instituto de Medicina Legal, för obduktion. Mannen har djupa sår i hårbotten och nästan hela ansiktet är vanställt. Kroppsläget på den avlidne när han upptäcktes kan tyda på att han sov när misshandeln inträffade och han hade inte någon möjlighet att försvara sig.

Den akutläkare som vid tillfället var verksam vid Vårdcentralen i Las Lagunas, Frank Tibos, säger till dagstidningen Europasur att det är vanligt att uteliggare uppsöker vårdcentralen i Las Lagunas utan någon som helst dokumentation. Polisen utgår ifrån att det sannolikt rör sig om ett rånmord eftersom mannens fickor är tomma. Det finns ingen dokumentation som kan styrka mannens identitet vilket gör det svårt för personalen vid vårdcentralen att säga om de känner igen mannen sedan tidigare.

Under första dagen arbetade polismän ur Nationalpolisen, Policía Nacional, med att undersöka området kring brottsplatsen. Även den trädgård, jardín del edificio Sierramar, undersöktes noga i jakt på mannens tillhörigheter. En yxa, hittades en bit från platsen där mannen påträffades och det mesta pekar på att yxan är relaterad till dödsmisshandeln och kan betecknas som mordvapnet. Antonio Ruz som är bosatt i fastigheten närmast brottsplatsen hörde talas om nyheten vid åttatiden på fredagsmorgonen den 11 december då polisen ringde på för att komma in på insidan av fastigheten där trädgården ligger.

Bilden som växer fram av 60-åringen är tragisk. Han var ett känt ansikte i gatubilden, iklädd keps, ett stort skägg och klädd i svart. Antonio Ruz liksom flera grannar i huset minns honom som “mycket fredlig och en av få hemlösa som aldrig tiggde pengar”. Enligt en kioskägare i området kallades mannen för “El Solitario”, enstöringen.

Grannar uppger att de inte hörde något oväsen i området natten mellan torsdagen den 10 och fredagen den 11 december. De säger till tidningen Europasur att de minns mannen som en person som inte talade spanska. Om någon hälsade på honom svarade han med en nickning. Han hade för vana att sitta på en parkbänk i hörnet av gatorna Salvador Cortés och Avenida Jesús Santos Rein. Här satt mannen större delen av dagen och ibland letade han efter tappade mynt i de närmaste telefonkioskerna.
Den 40-åriga kvinna som hittade mannen vittnar liksom flera andra boende i området om att hemlösa ofta sover mellan bilar för att söka skydd när det blåser kallt. Juan Miguel Cervera, som är ägare till en tvättinrättning i kvarteret, såg ofta den hemlöse mannen bädda sin “säng” mellan bilarna för att sedan på morgonen gå därifrån då byggnadsarbetarna började jobba på fastigheten där Svenska skolan tidigare låg.

Det finns minst ett 40-tal hemlösa i Fuengirola varav sex är svenskar, bland annat ett ungt par i 20-årsåldern, säger Siv Abrahamsson. Hon är verksam inom den kristna hjälporganisationen The Ark Christian Fellowship som hjälper de hemlösa.
I deras lokal i Las Rampas serveras de hemlösa mat varje tisdagskväll. Mellan 40 till 50 personer kommer, men det infinner sig nya hela tiden, antalet hemlösa i Fuengirola är fler än så. Situationen är alarmerande menar Siv Abrahamsson som skriver brev till kommunen för att göra dem uppmärksamma på situationen med det ökande antalet uteliggare på Solkusten.

Hon har under hela sitt liv engagerat sig för samhällets utstötta. Hon har tidigare tagit strid mot myndigheter i Sverige. Nu har Siv bott i Fuengirola i snart två och ett halvt år. Under det senaste året har hon kommit att engagera sig i de hemlösas situation i Fuengirola.
När jag och Siv tar en promenad genom stan blir hon genast igenkänd. Hemlösa män och kvinnor kommer fram till Siv för att prata. Hon ger dem en kram och de skiner upp. Hon är känd som ”Angelica” (liten ängel) bland Fuengirolas hemlösa.

Siv Abrahamsson känner de flesta. Hon berättar om personerna vi möter på ett respektfullt sätt. Hon känner till deras problem, utsatthet, handikapp och behov. Hjälpen från de spanska myndigheterna är dålig, enligt Siv.
Det finns frivilliga hjälporganisationer som katolska ”Cáritas” och så kallade ”Hogar de social”. Vid Cáritas sektion ”Comedor” serveras det mat. Siv beskriver de hemlösa som att de har en ”konstnärlig sida”. Men majoriteten är fast i drog- och alkoholmissbruk. De är från 15 år upp till 70 år.

Samma dag när jag träffar Siv har ett svenskt par, uteliggare i Fuengirola, blivit körda till sjukhuset i Málaga. Dessutom har en ambulans kört en gravid kvinna i sjätte månaden till sjukhuset Clínico i Málaga. Hon bodde i en gränd bakom busstationen tillsammans med sin man. Hennes man är kvar i Fuengirola, han går på heroin. Vi upptäcker honom efter en stund och jag går fram och pratar med honom. Han står och lutar sig mot en stolpe vid stationen och berättar att de tagit hans tjej till sjukhuset samma dag.

Många av de hemlösa är missbrukare. Och Siv Abrahamsson tror att det kan vara en missbrukare som har bragt den 60-årige svensken om livet.
”Jag har en del pengar men jag litar inte på banker”, ska den svenske mannen tidigare ha sagt till Siv Abrahamsson.
- Det är något som du ska hålla tyst med, sa jag till honom då, minns Siv Abrahamsson. En människa som går på tunga droger behöver pengar och kan gå över lik.
- Jag har hört att det har spekulerats om självmord, men det tror jag inte ett ögonblick på. Varför slå ihjäl sig själv med en yxa, frågar sig Siv.

Mannens ansikte var illa åtgånget, kraftigt vanställt efter den svåra misshandeln. Mannen blev dessutom rånad på sina personliga tillhörigheter vilket har försvårat identifieringen.
- Det är fruktansvärt hemskt det som har hänt. Det handlar om ett brutalt överfall, som har gjort det svårt att identifiera mannen, säger Siv Abrahamsson som kände mannen.
Siv var under 1970-talet bosatt i Karlskrona i Blekinge. Under en period gjorde hon sin praktik på det numera nedlagda mentalsjukhuset Gullberna utanför Karlskrona. Där mötte hon mannen.
-Han minns mig från den tiden. Jag blev överraskad av det, men samtidigt glad att jag satt ett spår i hans medvetande.

Det har gått en vecka efter händelsen då Svenska Magasinet träffar flera uteliggare som berättar att polisen varnat dem för en galning som går lös. Det cirkulerar rykten bland uteliggarna om att ytterligare två personer ska ha blivit ihjälslagna i Fuengirolaområdet. De uteliggare vi möter känner sig uppskrämda och skärrade.
Polisen har en relativt god kännedom om vilka som bor på gatan. Samtidigt tillkommer det nya. Polisens största problem är att den rånmördade 60-årige mannen saknade dokumentation när de fann honom.
Enligt en uteliggare jag talar med hade 60-åringen planer på att dra vidare till Argentina. Han ska ha sagt att han var trött på Fuengirola och ville vidare.

Under de första dygnen efter dödsmisshandeln cirkulerar flera nationaliteter över vem den döde mannen kan vara; tysk, norsk eller svensk. Polisens arbetar förutsättningslöst. Det hör sig för hos boende i området där mannen hittas och de kontaktar uteliggare. Därefter arbetar Fuengirolapolisen utifrån att den mördade hemlöse mannen i 60-årsåldern har en svensk identitet.

Mordroteln inom Fuengirolapolisens nationalenhet kontaktar därefter svenska myndigheter och den nordiska sambandspolisen på Costa del Sol. Ambassaden i Madrid kontaktar honorärkonsulatet i Málaga. Det dröjer bara några dagar så får den dåvarande svenske kyrkoherden vid Svenska kyrkans församling i Fuengirola besök av polisen.
-Polisen misstänker att det är en svensk man, säger kyrkoherden Olle Franzén till Svenska Magasinet.
Utrikesdepartementet kände inte till något om händelsen just vid detta tillfälle. Senare bekräftar svenska UD att det pekar på att det är en svensk som är mördad. Ambassaden i Spanien deltar i arbetet med identifieringen. Mer ville man inte säga från UD:s sida eftersom identifieringen inte var officiell.

En svensk uteliggare jag möter i Fuengirola talade med 60-åringen bara några dagar innan dödsmisshandeln. Vi kan kalla honom för ”Bertil”. ”Bertil” kommer från en stad i Mellansverige. Han har varit uteliggare i tio år och träffade 60-åringen första gången 2006 i Algeciras.
”Bertil” berättar att kompisen led av storhetsvansinne. Han uppgav sig vara en tidigare dataingenjör från Karlskronavarvet. Den mördade ska ha utfört otaliga experiment, bland annat ett topphemligt experiment på en annan planet, och han åkte helikopter dit, ska han ha uppgett enligt ”Bertil”.
60-åringen beskrivs av sin lilla umgängeskrets i Fuengirola som schizofren. Han var ständigt ute på uppdrag. Sverige existerade inte i mannens värld, han gillade inte Sverige. Han sade sig vara polis och amerikansk medborgare. Han hade fotvandrat 200 mil i samma skor.
”Sulorna var bara skit, det var trasor, jag såg dem”, säger ”Bertil” övertygande.

Policia Nacional i Fuengirola söker upp ”Bertil” för att han ska identifiera den mördade 60-årige mannen via en uppförstorad passbild som kommer från Sveriges ambassad i Madrid. Enligt ”Bertil” är det en gammal passbild som namnger mannen. ”Bertil” känner igen hans ögon. Det blir en preliminär identifiering.

När jag träffar ”Bertil” är han klädd i blå träningsbyxor. Han har en röd jacka samt en svart väst, och en grön hatt med ett svart smalt band. Vi sitter på en parkbänk ett stenkast från platsen där hans mördade kompis hittades. Vi pratar en stund. ”Bertil” säger sig komma från dåliga hemförhållanden, uppvuxen bland missbrukare. Första fyllan kom vid tolv års ålder. Flera män gav honom sprit, de ville ha hans mamma i fred. I samband med en fylla i 20-årsåldern blev han innebränd. ”Bertil” har varit på otaliga hem, institutioner och förläggningar. Han var uteliggare i Sverige i åtta år innan han kom till Spanien.

Han är bitter och ger en rejäl känga åt hela samhället, åt myndigheter, institutioner, politiker och femminister, och han kallar sig för en ”rättslös pappa” till ett barn.
”Hade jag varit homosexuell hade jag fått hur många ungar som helst i Sverige”, säger ”Bertil”, 58 år.

Katolska kyrkan ger den bästa hjälpen. Han är glad för att slippa Sverige och myndigheternas alla assistenter och gruppchefer som ska utreda honom. ”Det tar bara tid, jag är så glad för att jag har sluppit ifrån allt det där”. Han tigger pengar 17 dagar i månaden. Men i morgon tar jag semester, säger han och skrattar. Då kommer min pension…

När han tigger sitter han utanför en livsmedelsbutik i centrala Fuengirola. Pengarna går till mjölk och bananer, enligt vad han säger. ”Man behöver inte så mycket, mjölk och bananer innehåller det mesta”.
”Och så läser jag bibeln. Har läst nya testamentet tidigare, men nu så ska jag läsa hela bibeln från början. Jag har kommit till 1 Kungaboken kapitel 17”, säger han och visar sin bibel.
Då jag frågar honom om han har blivit utsatt för våld under sin tid som uteliggare, kommenterar han stenkastningen i Cádiz som det värsta hittills. Ett gäng unga nordafrikaner kastade gatstenar på honom vid ett tillfälle.

Han blev tipsad om Spanien av en uteliggare i Sverige. ”Men åk till Algeciras, där är det billigt och bra, och du blir serverad mat”.
Där var ”Bertil” ett par år innan han kom till Fuengirola. Han har mött flera uteliggare från Sverige under åren i Spanien. Flera är döda, en ramlade ut från ett stup, en annan svensk avled på stranden i Fuengirola. ”Naturlig avgång”, kommenterar ”Bertil”.

”Gud gav mig antabus, men nu måste jag ha recept för att få ut det. Zapatero bara ställer till det. Jag tror att Zapatero är en Olof Palme, uppstånden från de döda…”.
”Bertil” har munläder. Han kommenterar händelser, följer med i nyhetsflödet och frågar mig om jag är med i SINK-klubben. Hans pass håller på att gå i bitar. Jag upplyser honom om att han måste resa till ambassaden i Madrid för att få ett nytt, vilket han känner till.

”Bertil” vill egentligen inte prata så mycket om sig själv. ”Skriv om min mördade kompis i stället”, ber han.
”Jag lär väl aldrig bli bofast någonstans”, tillägger Bertil innan han vandrar vidare.

I dag tänker han tigga, i morgon tar han semester…


Här hittades den 60-årige svenske mannen rånmördad

Här hittades den 60-årige svenske mannen rånmördad

Nytt överfall. En 53-årige uteliggare misshandlas vid El Yate Plaza vid calle Palangreros i Fuengirola den 4 januari. Mannen överlever.

Nytt överfall. En 53-årige uteliggare misshandlas vid El Yate Plaza vid calle Palangreros i Fuengirola den 4 januari. Mannen överlever.

”Situationen med alla hemlösa är alarmerande” menar Siv Abrahamsson som är verksam inom den kristna hjälporganisationen The Ark Christian Fellowship

”Situationen med alla hemlösa är alarmerande” menar Siv Abrahamsson som är verksam inom den kristna hjälporganisationen The Ark Christian Fellowship

Här på en parkbänk satt den nu rånmördade 60-åringen

Här på en parkbänk satt den nu rånmördade 60-åringen”Bertil” sörjer sin mördade kompis. Han vill inte visa sitt ansikte på bild på grund av att flera uteliggare känner sig rädda

”Bertil” sörjer sin mördade kompis. Han vill inte visa sitt ansikte på bild på grund av att flera uteliggare känner sig rädda


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255