Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – en förtvivlad mamma

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – en förtvivlad mamma

2009-12-10

Det anses tillhöra ett av de brutalaste brotten på Costa del Sol. Det var den 4 december 2004 som en liten sjuårig grabb dödades när en kriminell liga öppnade eld rakt in i en frisörsalong. Fallet är fortfarande olöst och betraktas som ett “cold case”, ett kallt fall som inte har någon större prioritet hos polisen


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Mercedes Cañadas är mamma till den sjuårige pojken från Sevilla som sköts till döds vid skottdramat 2004. Nu har det gått över fem år sedan den där eftermiddagen då maskerade män utrustade med AK-47:or sköt rakt in i en frisörsalong. Händelsen betraktas som det iskallaste och brutalaste i semesterparadiset Marbella.

Tre maskerade män kom körande i en Audi S4. Senare kom ytterligare två personer i en BMW X3 utanför hotell Andalucía Plaza ovanför Puerto Banús. En av de två som kom körande i BMW var målet för attacken. Den andra personen var livvakt.

En av de maskerade männen öppnade eld med sin AK-47 och skottskadar det tilltänkta offret som svarar med moteld. Men skottsalvorna går inte bara mot det tilltänkta offret. Kulorna går in i en frisörsalong och dödar sjuårige José Manuel CC och den 36-årige italienska frisören Cossimo Pizzi. Barnets moster på 38 år skottskadas.

Utredningen kring händelsen lades ned i brist på bevis. Sedan ifjol har polisenheten som arbetar mot droghandeln, Unidad de Drogas y Crimen Organizado (Udyco) i Madrid tagit an sig fallet efter begäran från de anhöriga till pojken.

I en öppenhjärtig intervju i dagstidningen ABC nyligen beskrev en förtvivlad mamma en hopplös situation. Hon är stark kritisk till hur poliskåren Udyco i Marbella har skött ärendet. Högste polischefen har själv vid tre tillfällen varit i fängelse.

“När min son blivit skjuten kom polischefen till platsen och stank alkohol. Hur ska han kunna utföra sitt polisarbete onykter”, frågar sig mamman. “Marbella är mer intresserad av vad en politiker som Julián Muñoz och hans Pantoja har gjort eller inte har gjort med sina pengar. Marbella hade 2004 50 kidnappningar, olika mord och misshandelsfall kopplade till maffian”.

Mercedes Cañadas syster lyckades överleva trots sju skott. Hon har gått igenom 18 operationer sedan händelsen inträffade. Hon har fått ett funktionshinder på grund av att en kula kom nära ischiasnerven, liksom splitter i lungan.

Fyra barn mellan 3 till 11 år skadades av splitter och rikoschetter från skotten. En 11-årig flicka blev skjuten i låret. Två andra fick splitter i kroppen.

På en polisstation i Marbella satt vid tidpunkten för händelsen en påstådd algeriskfödd fransk affärsman med ett dunkelt förflutet. ”Alex B” utger sig för att vara angivare som vill berätta. Han går under smeknamnet eller öknamnet “El chacal”, Sjakalen, i den undre världen och hos underrättelsetjänster. Han betraktas som arvtagare till den kriminella organisation som Carlos Gastón, tidigare varit chef för.

Gastón avled den 30 september, 54 år gammal, och ligger begravd på kyrkogården i San Pedro de Alcántara. Han styrde tidigare en kriminell och mycket farlig organisation på västra Costa del Sol. Legosoldaten Carlos Gastón förknippas också med GAL och det ”smutsiga kriget” mot ETA då Batallón Vasco Español -BVE- var operativ.

Källor nära fallet säger till dagstidningen ABC att de maskerade män som utförde dådet tillhör den fruktade ligan “Pied noirs” (Svarta fötter) som har sitt ursprung i Marseille och där medlemmarna ska bestå av algerier. Ligan ska ägna sig åt narkotikahandel och ha kopplingar till GAL. Samarbetet gällde vapenhandel, och finansiering genom narkotikahandel och annan brottslig verksamhet. Utmärkande för de ”svarta fötternas” stil är en ”blodig verksamhet”. De tvekar inte att trycka på avtryckaren och de har militära vapen till sitt förfogande. De har utfört några av de mest blodiga dåden i Spanien.

Oklart är även händelserna kring fransmannen Jean Gilbert Para som är försvunnen sedan januari 2002 efter att hans bil blev beskjuten i Ronda. Fransmannen anses ha varit Carlos Gastóns högra hand.

Vilka var då de andra som sköt? Det kan ha varit britter eller tidigare östeuropéer som kan ha agerat som svar på en attack mot deras organisation. Polisen har samlat in information från medlemmar i flera organiserade ligor som sitter på spanska fängelser. I dessa kretsar finns mängder av fiender. Polisen tror att några personer har tagit makten i sina egna händer efter att ligaledaren Carlos Gastón avled. Angivaren “Alex B” har också brutit mot spelets regler.

Mercedes Cañadas sjuårige son José Manuel CC fick 18 kulor i sin lilla kropp. Efter händelsen har Mercedes Cañadas haft tre missfall. Hon säger till dagstidningen ABC att hon har en stark tro vilket hjälper henne och hon ägnar sig åt idrott och motion regelbundet.

“I början hoppades jag på ingenting, nu har jag fått tillbaka lite livsglädje. Jag kan inte förändra det som har skett men jag kan förändra min egen situation”.

Hon har börjat läsa psykologi för att hon vill kunna hjälpa andra föräldrar som har förlorat ett barn att övervinna sorgen. Då har åtminstone min sons död tjänat något syfte, resonerar hon.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255