Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Superstjärnan Jonas Källman siktar mot nya mål

Annons - Svenska magasinet
Handbollsproffset Jonas Källman har med sitt lag Ciudad Real vunnit Champions League tre gånger de fyra senaste åren

Handbollsproffset Jonas Källman har med sitt lag Ciudad Real vunnit Champions League tre gånger de fyra senaste åren

Superstjärnan Jonas Källman siktar mot nya mål

2009-11-05

Zlatan Ibrahimoviã ville till Barcelona för att spela i ett bättre lag som har chans att vinna Champions League. Men Zlatan står i skuggan av en annan svensk i Spanien. Handbollsproffset Jonas Källman har med sitt lag Ciudad Real vunnit Champions League tre gånger de fyra senaste åren. Och nu kan en ny titel vara på väg


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto: Press Department BM Ciudad Real

I augusti var Jonas Källman och handbollslaget Ciudad Real på höghöjdsläger i Sierra Nevada för fjärde året i rad. Det var löpning i de branta backarna, fysträning på gymmet och handboll som kvällspass.

Tre gånger Champions League-mästare och lika många gånger spansk ligamästare plus sex raka ligacuptroféer. Och den här säsongen har börjat lysande. Ciudad Real leder den spanska handbollsligan Liga Asobal och laget från ”ökenstaden” i Castilla-La Mancha siktar på att vinna allt.
-Visserligen fick vi stryk mot Barcelona i finalen i Supercupen strax före ligastarten. Hädanefter ska vi vinna allt, säger Jonas Källman.

När Svenska Magasinet når Jonas Källman har han precis kommit hem från en landslagsturnering i Tyskland. 2010 avgörs handbolls-EM i Österrike 19-31 januari och Sverige är återigen med i ett stort mästerskap.
-Vi har ett bra lag, lite skador kanske men många nya unga spelare som kommer underifrån. Det kanske finns en del orutin men deras hunger är en stor tillgång. Det är en bra blandning i landslaget.

Men det är här i Spanien som Jonas Källman under de senaste åtta säsongerna har tagit sina tyngsta titlar. Nu är siktet inställt på att vinna ligan, Copa Asobal, Copa del Rey och Champions League till våren.
Handbollsspelaren Jonas Källman är ett av Sveriges främsta utlandsproffs. Han är populär och omtyckt samtidigt som många av Europas storklubbar rycker i honom.

Jonas kom till Ciudad Real nyss fyllda 20 år. Det var en omställning för Växjösonen som via elitspelande Skövde hamnade i världens bästa handbollsliga.
-Det var mycket som var nytt. Jag skulle för första gången ha egen bostad, dessutom utomlands. Jag skulle få städa själv, laga mat, lära mig ett nytt språk och en ny kultur.

Han kom till en avkrok i världen som egentligen inte har så mycket att erbjuda. Jonas liknar Ciudad Real vid en ”ökenstad” utslängd på Castilla-La Mancha. Här finns ingen fotboll eller basket och inte så mycket kultur. Handbollslaget Balonmano Ciudad Real är ett ihopköpt lag av en president som har pengar och här finns ett brinnande handbollsintresse. Laget har ett snitt på nästan 4.000 medan vissa matcher lockar över 6.000.

Jonas Källman är alltså inne på sin åttonde säsong för Ciudad Real. Och nu slåss världens bästa toppklubbar om svensken som enligt tidskriften ”Idrottens affärer” är Sveriges hetaste och dyraste handbollsspelare.
28-åringen har gjort succé i världens bästa lag, Ciudad Real, och lockas av ett mångmiljonförslag och kontrakt fram till 2017 samtidigt som THW Kiel och HSV Hamburger har visat intresse. Hans nuvarande kontrakt med Ciudad Real går ut sommaren 2011.
-Vi får se vad som händer. Jag vet vad som gäller här i Ciudad Real och jag har sagt till klubben vad jag vill. Vi får se vad som händer. Blir det en förändring så blir det till sommaren 2010.

Du har en spansk flickvän, vilken betydelse har det i ditt val av klubb?
-Det är en faktor av jättestor betydelse och givetvis tar jag hänsyn till henne. Vi har ju varit tillsammans i tre år och hon har arbete i Ciudad Real...
Han vill inte avslöja vilka summor det rör sig om i det nya kontraktsförslaget, men uppgifter i tidskriften ”Idrottens affärer” gör gällande att han kan tjäna 10 miljoner kronor fram till och med 2017. Han är beredd att skriva på ett kontrakt som innebär att han ska stanna kvar till att han blir 35 år.

Den svenska superstjärnan koncentrerar sig i första hand på den nuvarande säsongen. En av höjdpunkterna hoppas Jonas ska bli slutspelet Final Four i Champions League som avgörs den 29 till 30 maj inför uppskattningsvis 20.000 åskådare i Köln.
-Slutspelet avgörs under en helg med semifinalspel på lördagen och med final på söndagen. Handbollen i Tyskland är fantastiskt stor. Det är en äckligt stor arena och knökfullt. Det skulle vara härligt att visa den tyska publiken vilka som är bäst…

En av Jonas stora höjdpunkter för hösten skulle bli att få komma hem till Småland och visa upp sig inför släkt och vänner i samband med matchen i Champions League mot Alingsås. En match som spelades i Kinnarps Arena i Jönköping 14 november.
-Helt fantastiskt att få komma hem och spela så nära sin hemstad. Svenska klubblag ligger inte till så bra i rankingen så det var verkligen kul att Alingsås gick vidare och hamnade i samma grupp som oss. Det kan inte bli bättre, jag ser verkligen fram emot den matchen och få spela med familj samt nära och kära på läktaren, säger Jonas i skrivande stund.
Gruppspelet i Champions League avgörs i fyra grupper med sex lag i varje. Grupperna spelas som en dubbelserie och Ciudad Real är i skrivande stund etta i sin grupp. Sedan väntar 16-delsfinaler som spelas hemma/borta för de fyra bästa lagen i grupperna, därefter kvartsfinaler efter samma modell.

Hur ser en dag ut i Ciudad Real?
-Jag umgås med min flickvän och vår hund. Försöker vila så mycket som möjligt mellan träningar, resor och matcher. Det blir inte många lediga helger under ett år. Under handbollssäsongen finns det inget som heter ledig helg…
Det ska tilläggas att bara några dagar efter intervjun skadas Jonas svårt i Champions League-matchen mot Croacia de Zagreb. Han åker på en fotskada och tvingas vila tre veckor vilket gjorde att han missade matchen i Jönköping. Verkligen trist för Jonas och publiken.


Copa del Rey i Antequera med Källman
Antequera norr om Málaga är provinsens handbollsfäste. Här avgörs slutspelet i spanska cupen, Copa del Rey, nästa år med Spaniens bästa klubblag på plats. Och räkna med en hel del svenska spelare då flertalet svenska handbollsspelare i Spanien finns i topplagen.
I Copa del Rey 2009 vann Barcelona finalen över Ciudad Real med 29-25. Jonas Källman gjorde fem mål för Ciudad Real.
Mer information om Copa del Rey på Svenska Magasinets nätupplaga inom kort.


Tio blågula handbollslirare i Spanien
Jonas Källman, Ciudad Real
Robert Arrhenius, CAI Bálonmano Áragon
Dalibor Doder, Ademar León
Fredrik Larsson, CAI Bálonmano Arágon
Nicklas Grundsten, Fraikin BM Granollers
Carl Johan Andersson, BM Antequera
Magnus Jernemyr, FC Barcelona
Tomas Svenson, Valladolid
Michael Apelgren, Fraikin BM Granollers
Frederik Ohlander, Fraikin BM Granollers


Avslut för den tidigare Växjö HF-spelaren, här mot ärkerivalen FC Barcelona

Avslut för den tidigare Växjö HF-spelaren, här mot ärkerivalen FC Barcelona

Jonas Källman är alltså inne på sin åttonde säsong för Ciudad Real

Jonas Källman är alltså inne på sin åttonde säsong för Ciudad RealJonas är populär i spanska Ciudad Real. Här besöker han en skolklass och skriver autografer

Jonas är populär i spanska Ciudad Real. Här besöker han en skolklass och skriver autografer


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255