Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Vaccineringen startar i slutet på oktober

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Vaccineringen startar i slutet på oktober

2009-09-03

Vaccineringen mot svininfluensan kommer att starta i månadsskiftet oktober/november. Det meddelade Spanien Hälsominister Trinidad Jiménez 27 augusti.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Det betyder att vaccinet mot svininfluensan inte kommer att överlappa vaccineringen av säsongsinfluensan. Den vaccineringen startar redan i slutet på september vilket Comisión de Salud Pública har meddelat.

Spanien har alltså inte bestämt något exakt datum som exempelvis Italien har gjort som i skrivande stund har 1.517 fall av svininfluensan, Virus A H1N1, men däremot inga dödsfall. Spanien har hittills haft 17 dödsfall. I Italien påbörjas vaccineringen den 15 november och kommer att omfatta minst 40 procent av befolkningen.
Spanien kommer i första hand att vaccinera riskgrupper som utgör 40 procent av befolkningen, uppger nyhetsbyrån Efe.

Världshälsoorganisationen (WHO) bevakar hur svininfluensan utvecklar sig. Margaret Chan, chef på WHO säger till den franska dagstidningen Le Monde att 40 procent av dödsfallen (från influensa A) handlar om unga vuxna med god hälsa som avlider inom fem till sju dagar i lunginflammation orsakad av viruset. “Behandlingen av dessa patienter är mycket svår”, säger hon.
Svininfluensan sprider sig även blixtsnabbt – mycket snabbare än tidigare influensaepidemier, upp till fyra gånger så snabbt. “Viruset färdas med en otrolig, nästan exempellös hastighet”, sade Margaret Chan till den franska dagstidningen.

I Spanien kan sjukvårdssystemet bryta ihop och landet behöver 2.000 extra läkare. Den regionala regeringen Junta de Andalucia startar en “virtuell doktor” på nätet som ska hjälpa användare att snabbt diagnostisera sjukdomen och ge tillförlitlig information för att hindra spridning av influensan utan att behöva resa till vårdcentraler.
“Doktorn” heter “Maria” och regionalregeringen hoppas att servicen ska hindra akutsjukvården från att kollapsa när antalet fall av svininfluensan i höst väntas öka från slutet på september för att sedan nå sin högsta topp under senhöstern och vintern.

“María” finns som en länk på hemsidan för Consejería de Salud och där fyller personen i ett frågeformulär om symptom som sedan sänds iväg. Svaret kommer inom kort och innehåller råd på vad personen bör göra som att exempelvis uppsöka vårdcentralen.
Andalusiens hälsovårdsminister María Jesús Montero säger i en intervju i dagstidningen ABC att Andalusien inte är mer drabbat än någon annan plats. I skrivande stund hade Andalusien 23,7 fall på 100.000 invånare att jämföra med 32 fall på 100.000 invånare inom EU.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255