Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Málagas svenska fans jublar åt Zlatan

Annons - Svenska magasinet
Marcus Johansson, tvåa från vänster, jobbar på Unicajas bankkontor i Fuengirola och är en hängiven svensk fotbollssupporter i Málaga (Foto: Privat)

Marcus Johansson, tvåa från vänster, jobbar på Unicajas bankkontor i Fuengirola och är en hängiven svensk fotbollssupporter i Málaga (Foto: Privat)

Málagas svenska fans jublar åt Zlatan

2009-09-02

Zlatan Ibrahimovic spelar i La Primera Division kommande säsong. Efter månader av spekulationer och intensiva förhandlingar kunde man slutligen konstatera att Sveriges bästa fotbollsspelare äntligen var klar för regerande spanska liga- och Champions Leauge mästarna F.C Barcelona. Som fotbollsfantast och bosatt i Spanien kan man inte annat än jubla


Skicka till en vän

Av Marcus Johansson

Hur kommer då Zlatan att lyckas i den spanska högstaligan? Kommer han att kunna ersätta den fenomenale målskytten Eto’o? Kommer han klara av att vara en i mängden och inte den självklare ledaren?

Hyllningarna till den alltid så omtalade skåningen är många, men det finns som vi vet även tvivlare här i Spanien. När jag frågar mina spanska kompisar Pepe och Juan, som båda håller på mästarna från Katalonien, vad de tycker är de skeptiska. Alla vet att han är ett tekniskt geni men är han egentligen vad Barcelona behöver?
Pepe, som är lite mer positiv, säger att Zlatan är den sista pusselbiten Barcelona behöver för att bli ett fulländat lag. Med sin teknik och speluppfattning kommer han ge möjlighet för Messi, Henry, Iniesta och Xavi att glänsa ännu mer. Juan och de som är mer tveksamma tycker att han inte är en tillräckligt bra målgörare. Han gör för få mål i avgörande matcher som exempelvis Champions League och landslaget. Han måste anpassa sig till att spela för laget och ta mer defensivt ansvar. Här är han inte den största stjärnan och måste bli mer ödmjuk.

Spanska medier har en delad uppfattning om Barcelonas köp av Zlatan. Madridmedierna tycker att Barcelonas president Joan Laporta har gjort ett misstag när de betalat alldeles för mycket för en spelare, som enligt dem, knappt är topp tio i världen. I Katalonien däremot är tongångarna mer positiva och man har fullt förtroende för att Barcelonas klubbledning gjort ett bra val.

Alla instämmer dock i att det är en stor spelare som anlänt till Barcelona. Det visar sig inte minst när 50.000 fans samlas på Camp Nou för att välkomna svensken. Att Sverige kunnat få fram en sådan storstjärna är något varje svensk borde vara stolt över. Att sedan Laporta, som tidigare kritiserat värste rivalen Real Madrids för deras mångmiljonköp, lägger upp så många miljoner euro på bordet visar ju hur pass mycket han och tränare Guardiola vill ha honom.
Dock bör det tilläggas att intresset kring Zlatan inte alls är så stort som vissa svenska medier försöker få det till. Ibra är inte alls den stora stjärnan i Spanien som han var i Italien, i alla fall inte ännu. Den stora publikströmningen till Barcelonas presentation av svensken var minst lika mycket en maktdemonstration från katalanernas sida mot Real Madrid fans efter deras minst sagt färgsprakande presentationer.

Ibra har alla förutsättningar att lyckas i den spanska ligan. I sin nya omgivning kommer han få mer utrymme att vända upp och komma rättvänd än han fick i Inter. Dock kommer det inte räcka med att göra lite snygga mål då och då. Den italienska ligan är mer tillknäppt där det ofta räcker att bara vinna matcherna, medan det i Spanien och framförallt Barcelona kommer krävas att varje match är ett skådespel.

Det pratas mycket om jämförelsen med Samuel Eto’o som var en fantastisk målskytt i Barcelona. Med läderkulan är däremot svensken mer spektakulär än kamerunaren, vilket gör sig bra på bild och därmed ökar marknadsvärdet. Med Eto’o nu i Zlatans forna klubb får man ett utmärkt tillfälle att både jämföra spelarnas effektivitet samt de två ligorna.

Som svensk Málagasupporter kommer det bli fantastiskt trevligt att redan i slutet av september få se vår storstjärna komma ut till busvisslingarna på hemmaarenan La Rosaleda. Denna säsong har La Primera Division alla möjligheter att ta upp kampen med Premier League om titeln som världens bästa liga. Det råder inga tvivel om att Real Madrid och Barcelona har de på pappret två bästa lagen i världen och ingen tror att något annat lag ska hota dem om ligatiteln. Men se upp för lag som Valencia och Atletico Madrid som spelar utan samma press som de två giganterna, och Málaga såklart…
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255