Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Storlagens Kapprustning

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Storlagens Kapprustning

2009-09-02

Sommaren 2009 går till historien som Kapprustningens sommar mellan Spaniens storklubbar Barcelona och Real Madrid. Två supermakter som under sommaren satt rekord i dyra nyförvärv för att vinna stjärnornas krig och bli härskare i Universum.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Från svenskt håll har La Liga aldrig varit hetare än årets upplaga. Patrik Andersson och Henrik Larsson får ursäkta, liksom förre AIK-spelaren Henry ”Garvis” Carlsson.
”Garvis” var vänsterinner hos Atletico Madrid under fyra år. Han kom till Madrid 1949 och spelade hem ligan åt Madridlaget vid två tillfällen. Han var omåttligt populär. ”El Rubio”, den blonde, ropade man till honom på Madrids gator.
Tror knappast att katalanerna kommer att ropa ”El Rubio” efter Zlatan…

Det tog bara några timmar efter att Zlatan Ibrahimovic hade satt sin namnteckning på Barcelonas femårskontrakt som jag fick förfrågningar om biljetter till matchen Málaga-Barcelona på La Rosaleda sista veckoslutet i september.
Det var som att varje svensk med någon anknytning till Málaga och Costa del Sol tänkte samma tanke. När kommer Barcelona till Málaga? Finns det biljetter? Så räkna med en och annan blågul tröja på Málagas fotbollsstadion.

”Ingen är gladare än jag i hela världen”, sa Zlatan efter att kontraktet var klart. I Zlatans ”lilla” stora värld kretsar det mesta kring honom. Zlatan är större än hela det svenska Fotbollslandslaget och han vet sin vikt i guld.
Han kostade 66 miljoner euro och blev med det Barcelonas dyraste värvning hittills, inräknat försäljningen av Samuel Etóo till Inter. Trots det kommer Zlatan inte upp i Cristiano Ronaldos prisklass på otroliga 93 miljoner euro.

Frågan är om han gör det vid tröjförsäljningen. Matchtröjor till supportrar har nämligen blivit en kassako för storklubbar. Under två timmar då Cristiano Ronaldo presenterades i Madrid såldes 16 matchtröjor med hans namn per minut. En matchtröja kostar 85 euro och spanska medier rapporterar att tröjorna gav klubben 170.000 euro på bara några timmar.

När ikonen David Beckham spelade i Real Madrid under fyra säsonger drog klubben in 440 miljoner euro enbart på marknadsföring. Det sägs att på sex månader drog klubben in lika mycket på tröjförsäljningen som klubben hade betalt för honom.

Det ska bli intressant och se om Zlatan klarar trycket. Det finns tre ”minfält” som kan bli till ett kallt krig för den svenska fotbollsstjärnan.
Det första är skador. Att få vara skadefri under den första säsongen är nästan ett måste annars kan mycket gå snett i fortsättningen. Nästa ”minfält” är:

Nytt spelsystem, från italiensk tråkfotboll till världens anfallsgladaste gäng som gjorde tre mål i snitt förra säsongen. I Katalonien är det 4-3-3 som gäller. Zlatans uppdrag blir att ta ned inlägg med bröstet och att nicka. Han ska leverera och enligt tränaren har Zlatan två månader (läs smekmånad) på sig att komma in i systemet och prestera. Någon gång i oktober är smekmånaden över…

Dessutom ska han lära sig katalanska. Fans och media kräver att Barcelonas spelare ska svara på katalanska. Det blir intressant att se hur den ibland något fåordiga Malmöpågen kommer att klara den balansakten. Hittills har de flesta presskonferenser förts på engelska och givetvis är det bättre än spanska – i Katalonien.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255