Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Los chiringuitos: Slutet för en klassiker?

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Los chiringuitos: Slutet för en klassiker?

2009-07-09

”Chaves y Zapatero no quiren a los chiringuiteros”, Chaves och Zapatero vill inte ha några strandrestauranganställda, stod det på banderollen som hade hängts upp ovanför porten. Inne i huset satt Kustmyndigheten Demarcación Provincial de Costas, Málaga kommun och Miguel Arrabal, president för sammanslutningen Strandföretagarna, Asociación de Empresarios de Playas. Tusentals arbetstillfällen stod på spel


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

På dagordningen stod att lösa problemet med strandrestaurangerna, sardingrillarna och solstolsuthyrarna. 5.000 anställda arbetar med att ge service till besökare på strandrestauranger. 600 personer i provinsen grillar sardiner och lika många arbetar med att hyra ut solstolar.
Problemet enlig Madridregeringen är att många strandbarer, Los chiringuitos, sardingrillare, espeteros, och solstolsuthyrare, hamaqueros, inkräktar på den skärpta lagen om strandskydd. Sju av tio av strandrestauranger har hotet hängande över sig att de måste rivas eller flyttas.

Knappast något ämne har diskuterats flitigare på dagstidningarnas förstasidor under det senaste halvåret. Det har också blivit ett ”guerra abierta”, öppet krig och en ny konflikt mellan de politiska blocken där två olika förslag till lösning har röstats ned av motståndarna.
PSOE ville tillsätta en parlamentarisk grupp som skulle granska varje enskilt fall. Det sa Partido Popular nej till och la i stället fram förslaget att provinsens runt 300 strandrestauranger skulle legaliseras vilket vänsterfalangen röstade emot.

Efter två timmars möte den 15 juni mellan Málagas kommun och Subdelegación de Gobierno, som är mellanhand mellan kommunen och regeringen i Madrid så åtog man sig att förhandla fram ett tillfälligt tillstånd.
Miguel Arrabal, president vid Asociación de Empresarios de Playa de Málaga, säger till lokala medier att det även utarbetats vissa krav som att sardingrillarnas utrustning och yta inte får överstiga tjugo kvadratmeter. När det gäller solstolar får en uthyrare av solstolar inte ha större yta än högst 100 kvadratmeter.
Men det slutar inte här. I skrivande stund meddelar miljöministeriet, Ministerio de Medio Ambiente, att det kommer en slutlig kommuniké senare. Vad den innebär eller innehåller vet vi inte i skrivande stund.

Inför mötet den 15 juni preciserade Miguel Arrabal verklighetsbilden och sa att 6.000 människor riskerar att förlora sina arbeten. I dessa kristider behövs det knappast påtalas att många har det kärvt, och situationen skulle knappast bli bättre om sju av tio strandrestauranger i provinsen fick stänga.

”Jag har besökt den ansvarige för kustfrågor 60 gånger och för varje besök blir jag allt mera besviken och får allt färre lösningar på problemet”, sa Miguel Arrabal i en tidningsintervju i La Opinión de Málaga. Enligt Miguel Arrabal känner sig de anställda på strandrestaurangerna som pingpong-bollar…

Alfonso Toro, sardingrillare från Torremolinos säger till tidningen SUR:
”Många familjer kommer att bli ruinerade. Sardingrillare har alltid funnits och är typiska för kusten. Det finns tusentals foton som turister har tagit på båtarna som sardinerna grillas på”, säger Alfonso Toro, sardingrillare på strandrestaurangen Antonio y Jaime, i La Carihuela sedan 1968.

José Romero, ägare till strandrestaurangen Calacalúa, i San Pedro Alcántara, och som arbetat på stranden sedan han var 14 år, nu är han 66, menar att det kommer att bli svårt i framtiden.
”Med bara tjugo kvadratmeter stor yta blir vi tvungna att minska personalstyrkan”, säger han till tidningen SUR.
Åter andra har åkt på böter för att de har en överbeläggning av bord. Det gäller José Floria, ägare till chiringuito Floria i Manilva som har fått böter på 11.000 euro.

Diskussionerna kring strandrestaurangerna vara eller att inte vara lär fortsätta. Det mesta pekar mot att strandrestaurangernas öde avgörs i höst.
Den 26 juni träffades parterna återigen och beslutade att skjuta upp strandrestaurangerna vara eller inte vara till efter sommaren. Hälsodepartementet, Ministerio de Medio Ambiente, bekräftar att frågan tas upp på nytt igen i september då parterna återigen ska träffas.
Därefter ska situationen för varje chiringuito granskas vilket kommer att ta tid. Ett slutdatum för fastställande lär inte komma förrän 2010, enligt statssekreteraren för territoriellt samarbete, Gaspar Zarri.La Ponderosa har legat på paseon i Fuengirola i omkring 40 år. Och strandrestaurangen lär inte flyttas eller rivas. Det tror den nuvarande ägaren José Daniel Lupion som drivet La Ponderosa de senaste nio åren.

La Ponderosa har legat på paseon i Fuengirola i omkring 40 år. Och strandrestaurangen lär inte flyttas eller rivas. Det tror den nuvarande ägaren José Daniel Lupion som drivet La Ponderosa de senaste nio åren.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255