Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

”Svärdfisken” firar 50 år

Annons - Svenska magasinet
50 år har gått sedan hotell Pez Espada slog upp sina dörrar på landområdet som tidigare bestod av sockerrörsodlingar

50 år har gått sedan hotell Pez Espada slog upp sina dörrar på landområdet som tidigare bestod av sockerrörsodlingar

”Svärdfisken” firar 50 år

2009-07-06

Det är nästan så att hotellet uppfyller kriterierna för att få en utmärkelse av Real Academia de la Lengua española eller den kungliga språkakademin. Men Pez Espada eller Svärdfisken har fyllt 50 år. Den 31 maj 1959 öppnade Torremolinos första stora hotell


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Du som besöker Costa del Sol i sommar ska veta att du är med om ett speciellt jubileum. Året 1959 anses av de flesta experter och bedömare vara starten för Costa del Sol som semestermål. “Pez Espada är provinsen Málagas pionjär”, utropade exempelvis dagstidningen ABC när händelsen uppmärksammades den 31 maj.

Torremolinos borgmästare Pedro Fernández Montes, delegaten vid turistmyndigheten Turismo, Antonio Souvirón och vicedirektören Antonio Díaz vid Turistfrämjandet, Patronato de Turismo de la Costa del Sol betonade i samband med 50-årskalaset att Pez Espada har betytt mycket för Solkusten på den internationella arenan.

Bland besökarna som har bott på hotellet märks namn som Rey Don Juan Carlos l och Conde de Barcelona, Don Juan de Borbón, Kung Saud av Saudiarabien Arabia Saudí, Prinsessan Soraya, Kung Alberto av Belgien, den siste kungen av Italien, Umberto de Saboya, sångaren Frank Sinatra, ex-presidenten Manuel Fraga Iribarne, skådespelerskan Sofía Loren och hennes make Carlos Ponti, Ava Gardner, Sean Connnery, Anthony Quinn och ex-presidenten i Argetina Juan Domingo Perón. Ja, listan kan göras hur lång som helst.

Författaren Francisco Lancha som har skrivit böckerna “Conocer Málaga” och “Málaga en la leyenda”, beskriver hotellet som “en blandning av material, liv och rörelse så föddes hotellet sprunget ur havet av Neptune för att markera en milstolpe i området”.

Ur Carihuela som tidigare bestod av odlingar av sötpotatis och sockerrör har det vuxit framgångsrika företag som har erbjudit resenärer sina “frukter” som sardiner, chanquetes och boquerones fritos. Och än idag kan du se de gamla fiskarna på vissa ställen dra upp sina båtar på land efter att förhoppningsvis fått en fångst av “havets frukter”.

José Miguel Bordera och Francisco Núñez, direktör för Cadena Med Playa respektive direktör för hotel Pez Espada gläds åt att hotellet har förts in i katalogen Patrimonio Histórico Andaluz hos regionalregeringen Junta de Andalucía.

Hotellet har fyra stjärnor och ligger på Paseo Marítimo de Torremolinos och är flaggskeppet i hotellkedjan Cadena Med Playa. Namnet Pez Espada har förekommit i andra sammanhang. Det användes även när Torremolinos drev kampanjen om självständighet och att bryta sig loss från Málaga och bli egen kommun.

Den som ledde det upproret var nuvarande konservative borgmästaren Pedro Fernández Montes. Han var tidigare rådman från 1979 till 1988 då Torremolinos blev egen kommun den 27 september.
Med en Svärdfisk som symbol.


När “Frankie Boy” hamnade hos polisen
Frank Sinatra kom till Málaga 1964 i samband med filminspelningen av Von Ryans express (originaltitel: Von Ryan's Express). Frank Sinatra spelar i filmen den amerikanska piloten Joseph L. Ryan som havererar med sitt flygplan i Italien under andra världskriget. Han fraktas till ett tyskt fångläger.
Filmen spelades in i El Chorro vid sjöarna ovanför Málaga.

Frank Sinatras besök slutade med ett gräl på hotell Pez Espada. Upphovet till bråket var en ung kvinnlig lovande skådespelerska som ville ha en bild på henne och Sinatra för att sedan kunna sälja bilden.
En vän till Sinatra snodde åt sig kameran för att inte bilden skulle hamna i fel händer och göra Sinatras flickvän vid tidpunkten, Ava Gardner, svartsjuk.

Efter incidenten greps Frank Sinatra för att han ska ha smädat Spaniens statschef Franco.

Det är inte bara Frank Sinatra som filmat på Solkusten. Claudia Cardinale var i Málaga 1966 för att spela in krigsfilmen “Mando perdido”. 1971 kom italienskan Sofía Loren för att spela in filmen “Otoño caliente”.Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255