Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Fråga din personliga tränare kring styrka & träning

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Fråga din personliga tränare kring styrka & träning

2009-06-02

Fråga din personlige tränare Johnny Löfald. Han är utbildad personlig tränare och dessutom ägare till gymmet Qi Sport i Nueva Andalucia, Marbella. Han kommer varje månad att besvara frågor från Svenska Magasinets läsekrets kring hälsa, fitness och kost. Fråga Din personliga tränare genom att skicka din fråga till: e-post: [email protected]


Skicka till en vän

Kan du förklara för mig vad som är snabba och långsamma kolhydrater?
”Undrande”

Kolhydrater är en av tre huvudgrupper med näringsämnen i mat tillsammans med fett och proteiner, som ger energi från fettförbränningen. Kolhydrater är det näringsämnet vi äter allra mest av. Mellan 55 och 65 procent av det vi äter är kolhydrater.

Så kallade snabba kolhydrater går väldigt snabbt in i blodomloppet och ger oss ett snabbt energiuppsving. Det får blodsockret i kroppen till att stiga snabbt. Samtidligt ökar också nivån av insulin som är ett blodsockerreglerat hormon. Mättnadskänslan kommer snabbt men desvärre så avtar den också snabbt efteråt och du är lika hungrig och trött igen!

För långsamma kolhydrater tar det längre tid för att bli nedbrutna till energi vilket gör att de får blodsockret till att hålla sig stabilt, mättnadskänslan varar längre så att du undgår att bli snabbt hungrig igen.

Här är några exempel på varor med snabba kolhydrater:
• Vitt bröd
• Kex
• Nuddlar
• Ris (snabbris)
• Godis
• Söta pålägg
• Druvsocker

Här är några exempel på varor med långsamma kolhydrater som är bra för blodsockret:
• Fullkornsris
• Grovt bröd
• Böner
• Kornblandninger
• Naturell yogurt
• Havre
Hälsningar Johnny


Jag är en man på 58 år, 1.80 cm och väger 80 kg är väl inte direkt tjock (!) men vill få bort den inte så strandvänliga ”bilringen”.
”Lönnfet”

Nej, direkt ”tjock” är du definitivt inte! Din BMI (Body Mass Index) är på 24,7. Det som definieras som normalvikt är BMI mellan 19 och 25. Så du ligger i övre skiktet på normal vikt. Å andra sidan är inte BMI något facit då det gäller vikt och övervikt, eftersom vi människor är olika. Den ger bara en pekpinne och viktförhållandet. Ett av problemen med BMI är att den inte skiljer mellan fett och muskelmassa. Det ger utslag i att en person med mycket muskelmassa ofta får en hög BMI även om de inte är överviktiga.

Ett annat sätt att mäta övervikt och riskerna med det är ett så kallat midja-höft-ratio (omkretsen runt midjan delat på omkretsen runt höften och det bör inte vara mer än 1.0), eller så kan man bara mäta midjemåttet. Men med midjemått på över 95 cm så ökar riskerna för en mängd sjukdomar och ett midjemått på över 103 cm räknas som fetma. Den så kallade ”äppelformen” som män ofta har (fett samlas runt mage/midja) är mer riskfyllt än ”päronformen” (fett på rumpa och lår) som kvinnor ofta har.

Det verkar som att du inte har ett stort viktproblem. Likväl kan det ju hända precis som du säger att man vill få bort den lilla bilringen som ofta blir runt magen. I så fall är det några enkla råd som du bör följa. Det måste till träning och att du passar dig för vad du stoppar i dig. Ju äldre man blir desto värre blir det att bli kvitt de överflödiga kilona. Metabolismen, förbränningen eller ämnesomsättningen sjunker och musklerna blir ersatta av fett.

Så mitt råd till dig är att börja träna regelbundet. I vart fall tre gånger i veckan där två av tillfällena ska vara konditionsträning (kom ihåg att längre promenader också är träning) och ytterligare en gång kan vara styrketräning för att ta vara på musklerna. Håll en bra intensitet och träningen behöver inte vara längre än 45 till 60 minuter. Kom gärna in till mig på Qi Sport så ska jag hjälpa dig med att utarbeta en träningsplan.

Utöver detta måste du äta riktigt. Ju strängare du är med dig själv desto fortare kommer du att se resultat. Inta 4 till 6 måltider varje dag (något som behöver planläggas) för att hålla din förbränning uppe. Slutar du att äta, något som många gör då man önskar att gå ned i vikt, leder det till att kroppen sänker förbränningen och i det ögonblicket då man börjar att äta normalt igen, kommer vikten att öka igen. Det är den så kallade ”jo-joW effekten. Så ät bra, helst fem gånger om dagen och träna regelbundet! Detta är ”dessvärre” den enda långsiktiga lösningen.

Lycka till, hälsar JohnnyJohnny Löfald

Johnny Löfald


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255