Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

”För bostadsköparna går det mot rätt håll”

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

”För bostadsköparna går det mot rätt håll”

2009-06-02

Nerjatrakten är nästan fritt från höghus. Exploateringen har inte farit lika hårt fram på ostkusten som på västkusten med staden Málaga som skiljer de båda kustremsorna. Nerja är stillsamt, genuint och äkta.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Här finns en stabil svenskkoloni där spansknordiska sällskapet AHN redovisar cirka 550 medlemmar. De har i stort sett aktiviteter alla veckans dagar med främst vandringar och boulespel.

Ulf Lindgren driver mäklarföretaget Irish Nordic Inmobiliaria och butiken fungerar även som AHN:s kontor i Nerja. Ulf med 30 års erfarenhet berättar att branschen upplever knepiga tider just nu. Nerja hade omkring 105 mäklare 2007. Just för tillfället pekar siffran på att det finns 31 mäklare kvar i byn.
- Men ska vi se ljust på situationen kan vi konstatera att för våra kunder går det mot rätt håll. Det blir allt billigare för dem som söker ett andra hem i solen.

Jan Ljungqvist och Tommy Granbom som driver Eurohome bekräftar bilden att priserna är på väg nedåt. Men att intresset är på väg uppåt.
- Förfrågningarna har ökat och vi upplever det som att intresset är på väg tillbaka, intygar Tommy Granbom. Det finns många fördelar i Europa med att resa och köpa ett andra hem i solen. Du har dina rättigheter och du känner till språket och traditionerna.

Bostadsobjekt som tidigare låg på 250.000 euro har gått ned med 20 till 30 procent. Bostäder som tidigare hade ett utgångsbud på 150.000 går nu för 120.000 euro. Då rör det sig om lägenheter men även om mindre bostäder i radhusområden.
- Dyrare objekt i prisklassen 350.000 euro går det trögare med. Här ligger prisnedgången på 20 procent, men det finns få köpare, säger Ulf Lindgren vid Irish Nordic Inmobiliaria.

De röda lapparna lyser från mäklarnas skyltfönster på Solkusten.
- Det går alltid att lämna ett bud och diskutera priset, tipsar Ulf Lindgren som också ser ett generationsskifte i svenskkolonin.
- En del som var här tidigt flyttar hem av ålder eller andra skäl. Nu är det en grupp fyrtiotalister som letar bostad i värmen.

Att skandinaver köper färre bostäder på Solkusten än tidigare beror inte på att de saknar pengar. Enligt Ulf Lindgren beror det mer på negativa skriverier i media som skapar en psykologisk effekt som gör att människor tror att riskerna ökar och att det inte är en tillräcklig säker bra business att köpa bostad på Solkusten.

I övrigt kan det rapporteras att livet går sin stilla gång i Nerja. Senast jag besökte platsen 2007 talades det om satsningar på golfbana, småbåtshamn och reningsverk. Vilket det gör även nu. En svensk lär ha ritat på en golfbana redan 1968 där det nedlagda sockerbruket ligger. Men det blev endast en ritbordsprodukt. Enligt Ulf Lindgren lär en småbåtshamn ligga närmast att bli förverkligad.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255