Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Serena sätter Marbella på turistkartan

Annons - Svenska magasinet
Serena Williams var regionalregeringens turisttrick att locka amerikanare till Marbella

Serena Williams var regionalregeringens turisttrick att locka amerikanare till Marbella

Serena sätter Marbella på turistkartan

2009-05-06

Marbella marknadsför sig som ”tennistaden” med all rätt. WTA-turneringen Andalucía Tenis Experience i april gav blodad tand och nu återkommer tävlingen de närmaste tre åren. I juli får vi se världsettan Rafael Nadal på plaza de toros de Puerto Banús som blir spelplats för Davis Cup-kvarten mellan Spanien och Tyskland. En riktig godbit för alla tennisälskare.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I jämförelse med världsettan Serena Williams såg tjeckiskan Klara Zakopalova ut som en ”barbiedocka”. Men på centercourten spelade den blott 50 kg tunga tjeckiskan ut den betydligt tyngre och större världsettan och presskåren hade ännu en gång dammat av talesättet ”David mot Goliat”.

Hon kom, hon sågs – och hon förlorade. Knappt en och en halv timme fick vi se Serena Williams på det röda gruset på Club de Tenis Puente Romano som för övrigt är en mycket vacker tennisanläggning med Sierra Blanca som siluett. Den invigdes av Björn Borg 1979.
Det var första gången som Serena Williams intog andalusisk mark. Hennes tuffa fysträning har gett henne ett och annat välkänt attribut. Hon är fotomodell för tennisen och pryder de flesta omslag inför större turneringar. Hon är ett affischnamn i världsklass som andra idrotter med avundsvärd blick bara kan dagdrömma om.

Det har inte alltid varit så. Tjeckiskan Martina Navratilova dominerade damtennisen totalt under 80-talet och tog 18 Grand Slam. Många finaler utspelades mellan henne och "Chris" Evert-Lloyd. Martina var ingen skönhet, mer damtennisens jämlike till herrtennisens maskinrobot Ivan Lendl, starkt psyke, spelbegåvning utan dess like och med pokerface. Som åskådare undrade man om det var dags att gråta eller skratta.
Sedan kom Steffi Graf, Serena Williams, Monica Seles, Venus Williams, Martina Hingis, Maria Sharapova, Jennifer Marie Capriati och Anna Kurnikova. Nu följer vi med stort intresse Caroline Wozniacki, från Odense och Danmark som kan bli nästa affischnamn. Jag hoppas att vi får se henne i Marbella nästa år.

Men tillbaka till årets turnering. Förutsättningarna var inte de bästa för Serena. Skadad och utslagen i Miami satte hon sig på flyget till Málaga via Madrid. Och inför Marbella-turneringen på grus, spekulerades det hur mycket skadan skulle hämma hennes spel. Hon kom till matchen med ett hårt lindat vänsterlår.

"Jag är mycket ledsen över min förlust. Jag vill alltid göra mitt bästa och spela min bästa tennis, men skadan hindrar mig att göra mitt bästa", sa Serena på den efterföljande presskonferensen. Hon sade sig vara ångerfull och beklagade djupt att behöva säga adjö till alla fans i Spanien.

Trots en skadad världsetta satsade Marbella allt på ett kort att få hit den amerikanska världsettan. Och anledningen till det är den växande turistströmmen av amerikanare till Andalusien.
Under fjolåret besökte 210.000 amerikanare Andalusien vilket var en ökning med 40 procent jämfört med året innan. Ett bra sätt att locka turister och sätta namnet Marbella på den amerikanska turistkartan är att få hit kanske USA:s främsta kvinnliga idrottare. Serena Williams drar uppmärksamheten till sig på många sätt…

Andalucía Tenis Experience redovisade 24.500 besökare under nio dagar och genererade nästan en miljon euro och 4,5 miljoner i indirekta inkomster, enligt Luciano Alonso från regionalregeringen Junta de Andalucia och den som ansvarar för frågor som rör turism, handel och sport. Han menar att tävlingar som Andalucía Tenis Experience och Davis Cup lockar både turister och dessutom växer tennisintresset.

”Vi är redo att arrangera tävlingar på hög nivå. Marbella stad har tagit ett kvalitativt språng. Även om det kostar så räknar vi med en ekonomisk avkastning”, säger Luciano Alonso i en tidningsintervju.

Just kombinationen idrottsevenemang och turism kommer vi att få se mer av i framtiden. Det menar Luciano Alonso. Det är viktigt att söka evenemang som ligger utanför den stora turistperioden augusti. WTA-turneringen och Davis Cup-kvartsfinalen i början på juli är evenemang som drar och höjer statusen. Detta är ett ögonblick vi ska njuta av innan vi eventuellt planerar vidare för en ATP-turnering för herrarna, som Luciano Alonso uttrycker det i en intervju.

Den sportintresserade socialdemokraten Luciano Alonso menar att sporten har ett grundläggande värde:
”Genom idrotten så suddas gränserna ut, oavsett om du är en mästare eller som jag, med ett skadat knä”, säger Luciano Alonso som spelar mot Málagas konservative borgmästare Francisco de la Torre, som han uttrycker det är ”en mycket trevlig person”.

WTA-turneringen Andalucía Tenis Experience på Club de Tenis Puente Romano i Marbella var den första men inte den sista. Turneringen kommer att spelas i Marbella i ytterligare tre år till. Det säger direktören inom Actividades y Promoción Deportiva vid regionalregeringen Junta de Andalucía, Ignacio Rodríguez.
Trots en investering på över två miljoner euro så är det motiverat då det blir en ”ekonomisk avkastning genom turism och media”.

”Det bidrar till turism, handel och idrott. Vi har visat att vi kan arrangera stora evenemang och få spelare i världsklass till Andalusien och att spelarna samtidigt kan njuta av stränder, bra hotell och allt annat som Andalusien kan erbjuda”, säger Ignacio Rodríguez som också berömmer världsettan Serena Williams insats trots förlusten i första matchen.
”Serena var skadade och gjorde en stor insats. Vi måste erkänna att hon kämpade för att vinna, men turneringen visar även sin styrka, känner man sig inte hundra procent så kommer nederlaget”.

Hur gick det då för Klara Zakopalova, rankad 95 i världen? Jo, hon tog sig till kvartsfinal där hon fick respass av hemmaspelaren Carla Suarez i två raka set. Efter Serenas sorti fick världsfyran Jelena Jankovic bära favoritskapet något som hon också gjorde med bravur. Det blev seger i en välspelad final mot Carla Suarez med 2-1 i set.


Ett jättesprång mot segern - Jelena Jankovic vann första upplagan av Andalucía Tenis Experience i Marbella

Ett jättesprång mot segern - Jelena Jankovic vann första upplagan av Andalucía Tenis Experience i Marbella

Över 24.000 åskådare kom till turneringen och stämningen var på topp. Här prövade publiken med att göra ”la ola”… (vågen)

Över 24.000 åskådare kom till turneringen och stämningen var på topp. Här prövade publiken med att göra ”la ola”… (vågen)

Hängde med huvudet.

Hängde med huvudet. "Jag är mycket ledsen över min förlust. Jag vill alltid göra mitt bästa och spela min bästa tennis, men skadan hindrar mig att göra mitt bästa", sa SerenaTack för god match, sa världsettan till

Tack för god match, sa världsettan till "barbiedockan" Klara Zakopalova...


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255