Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Spanien just nu – antitobakslagen

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Spanien just nu – antitobakslagen

2009-05-06

”Att ta en kaffe utan att behöva sitta i tobaksrök är närapå omöjligt i Málaga”. Så var rubriken på en artikel i dagstidningen SUR. Det har gått tre år sedan antitobakslagen, Ley Antitabaco, infördes i Spanien men endast tio procent av barerna och restaurangerna har infört ett totaltstopp för rökning, enligt färska siffror från Asociación de Empresarios de Hostelería de Málaga (Aehma).


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Tillsammans med de baltiska staterna och Ungern är Spanien sämst i klassen och jämfört med Sverige är Spanien rena U-landet då det gäller antitobak. Det lär finnas över 350.000 undersökningar som har kommit fram till samma resultat; att det är livsfarligt att röka och att livet förkortas för varje cigarett. Men 350.000 undersökningar är inte nog till att förändra attityden i Spanien.

Sverige får allt färre rökare, håller trenden i sig kommer inte Sverige att ha en enda rökare 2050.

Det sägs att frasen ”¿En este local se puede fumar?”, Kan jag röka i denna lokal, var den mest uttalade frasen i Spanien under första halvåret 2006. Nu behöver inte spanjorerna ställa den frågan. I nio fall av tio kan de blossa hur mycket som helst.

När den nya antitobakslagen genomfördes 2006 kommenterades den som sund men olönsam, från näringslivets sida. Lönsamhet går före människors hälsa.

Presidenten för Aehma, Rafael Prado, säger att många av restaurangerna lade in sitt veto mot lagen och gick på reträtt för att rädda sin ekonomi. Enligt beräkningar som gjordes i samband med att lagen trädde i kraft skulle antalet klienter på rökfria barer och restauranger minska med 30 procent samtidigt som omsättningen skulle falla med 12 procent.

Det bestämdes därefter från Aehma:s sida att små barer eller restauranger kunde välja själva om de ville införa ett totalstopp mot rökning eller inte. Anläggningar på mer än 100 kvadratmeter blev tvungna att inrätta ett speciellt rökrum.

Enligt en företrädare för hotellen har inte lagen nått önskad effekt. Rökningen måste bekämpas genom medicinska argument, menar Rafael Prado i en intervju i SUR. Han förespråkar argument som rör människors hälsa och inte att införa begränsningar i barer och restauranger. 350.000 undersökningar är inte nog för Rafael Prado tycks det…

Å andra sidan visade det sig 2006 att antitobakslagen bidrog till att många Málagabor fick sig en knuff i sidan i att ta tag i situationen och försöka sluta. Försäljningen av cigaretter sjönk medan konsumtionen av antirökpiller ökade, samtidigt som antalet personer som sökte behandlingsmetoder mot rökning ökade.

”Andan i lagen var att skydda icke-rökare. Men skyddet blev inte så verkningsfullt eftersom det är mycket lätt att röka på många offentliga platser, som barer, kaféer, pubar och restauranger”, säger en läkare som specialiserat sig på behandlingar kring rökavvänjning.

Nu visar det sig att lagen har fått motsatt effekt. Ansökningarna på behandlingar kring rökavvänjning har nu istället minskat avsevärt, enligt Asociación Española contra el Cáncer.

Trots att hjälpen finns på nära håll. Med stöd av hälsovårdsministeriet, Consejería de Salud, finns det 221 vårdcentraler och 22 sjukhus som erbjuder rökavvänjningsterapier. 5.400 sökte denna vård i fjol vilket bedöms som ett viktigt steg då ett rökfritt liv kan innebära igenomsnitt 15 år längre liv.

Kanske börjar befolkningen ta varningsklockorna på allvar. Försäljningen av cigarettpaket har sjunkit med elva procent i Málaga sedan 2005 enligt kommissionären för tobaksmarknaden, Comisionado para el Mercado de Tabacos. 2005 såldes det 201,8 miljoner förpackningar jämfört med fjolårets 180,1 miljoner.

Men nedgången har avstannat. Under första året av antitobakslagen 2006 var nedgången sju procent, ifjol bara två procent.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255