Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Marbella kräver 900 miljoner euro för att täcka underskott

Annons - Svenska magasinet
Marbella-bågarna som finns vid infarterna uppfördes under GIL-epoken

Marbella-bågarna som finns vid infarterna uppfördes under GIL-epoken

Marbella kräver 900 miljoner euro för att täcka underskott

2009-05-05

Femton år av GIL-styre i Marbella gav en barskrapad kassakista. 335 miljoner euro försvann i ett hål plus att kommunen drog på sig skulder i storleksordningen 500 miljoner euro. Den borgligt styrda PP-kommunen kräver nu offentliga investeringar för att komma tillrätta med situationen.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Marbella behöver 900 miljoner euro för att återhämta sig efter GIL-epoken. Sedan 2007 styr Partido Popular i kommunalpolitiken och enligt deras beräkningar är kommunen i behov av åtskilliga miljoner för att kunna täppa till de ekonomiska luckorna.
Därför har det föreslagits ändringar i statsbudgeten, Presupuestos Generales del Estado, och till regionalregeringen Junta de Andalucía för 2009. I båda fallen har Marbella kommun begärt att få 600 miljoner euro respektive 300 miljoner euro i bidrag.

I en längre tidningsintervju i La Opinión de Málaga säger borgmästaren Ángeles Muñoz att hon ”inte har sett några särskilda investeringar i Marbella. Marbella är en stad som under 15 år varken har fått någon utrustning eller verktyg för att lösa situationen”.
Marbella har klara brister inte minst när det gäller äldreboende. Kommunen har 130.849 invånare utöver en rörlig befolkning på över 345.000. Av dessa är en stor andel över 65 år. Trots detta verkar det inte funnits skäl nog för staden att bygga ett vårdhem. Nästa år står ett vårdhem klart, projekterat av Sanyres till en kostnad av åtta miljoner euro.

Marbellas stora utmaning i framtiden ligger i att komma tillrätta med de 30.000 illegala bostäder som finns i området. Men det handlar inte bara om det. Det måste även till en rekonstruktion av den kommunala organisationen som sysselsätter 3.500 människor. Dessutom väntar avbetalningar på de enorma skulder som Grupo Independiente Liberal (GIL) skapade under sin tid vid styret. Det gäller i synnerhet löneutbetalningar, sociala avgifter, Seguridad Social, och skatter. Det gäller att skapa balans i ekonomin.

Andalusien president tills helt nyligen, Manuel Chaves, besökte Marbella för några månader sedan för att presentera ett ambitiöst program för åtgärder på Costa del Sol. Det handlar om ett antal investeringar på 3.953 miljoner under åtta år.
Enligt PSOE:s talesman i kommunen, Susana Radío, gäller investeringarna ”en utbyggd kustjärnväg, utbyggnad av Costa del Sol-sjukhuset och tunnelprojektet genom San Pedro”. Samtidigt är många andra beroende av att en ny stadsplan utarbetas.

Borgmästaren Ángeles Muñoz säger ”att den nya stadsplanen Plan General de Ordenación Urbana (PGOU) ska vara klar i år. En preliminär stadsplan för godkännande ska vara klar redan i juni för att sedan definitivt godkännas i slutet på året”.
Partido Popular har beviljat byggandet av två förskolor som ska fördubbla antalet platser till 600. Det finns mer än 4.000 barn upp till tre år i Marbella, som har 45 privata och fyra offentliga daghem.
Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255